Visus su vasaros saulėgrįža!

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/visu... 2021-06-22 14:51:00, skaitė 747, komentavo 2

Visus su vasaros saulėgrįža!

Birželio 22–ąją Žemėje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis metuose. Saulė pasiekia didžiausią aukštį ir bemaž savaitę ten „laikosi“. Tai – vadinamasis vasarvidis. Vasarvidis nuo seno švenčiamas kartu su Rasomis, o „atėjus“ krikščionybei šią šventę bandoma „perkrikštyti“ į Jonines.

Vasaros saulėgrįža, vidurvasaris – diena einamuosiuose metuose, kai Saulė viršutinės kulminacijos metu pasiekia maksimalų aukštį virš horizonto tarp visų einamųjų metų dienų (pavyzdžiui, Vilniuje tada Saulės aukštis virš horizonto yra apie 59 laipsnius). Tą dieną Saulė, slinkdama ekliptika, atsiduria šiauriausiame jos taške (Šiaurės pusrutulio vasaros saulėgrįžai) arba piečiausiame ekliptikos taške (Pietų pusrutulio vasaros saulėgrįžai).

Artėjančių Rasų proga paklausykime skambančių žodžių apie šią gražią šventę. Žodžiai Eglės Jūrėnaitės, muzika ir atlikimas – Aras Žvirblys:

Tęsiant apie vasarvidį – kadangi astronomai gali apskaičiuoti šio įvykio tikslų laiką, jie vartoja vasaros saulėgrįžos momento sąvoką. Vasaros saulėgrįža yra ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties laikmetis. Šiaurės pusrutulyje vidurvasaris XXI amžiuje, priklausomai nuo metų, būna birželio 20 arba 21 dienomis, pietų pusrutulyje jis būna gruodžio 20 (amžiaus pabaigoje), 21 arba 22 dienomis. Daugelyje pasaulio kultūrų vidurvasaris pažymimas šventėmis ir apeigomis. Tikima, kad vidurvasario naktis yra stebuklinga, jos metu galima įgauti mistinių galių, labai dažnai kūrenami laužai, siekiant atbaidyti piktąsias jėgas.

Lietuvoje tradicinė baltų vidurvasario šventė yra Rasos. Latvijoje vidurvasario šventė yra vadinama Ligo.

BV info.