Kaip "nyksta" Rusija "kruvino Putino" režimo "smaugiama"

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-06-23 22:57:00, skaitė 1449, komentavo 27

Kaip

"Aristidas" - tai nauja rusiška medžiaga iš ateities

Ši karščiui atspari, savaime atsistatanti medžiaga yra 27 kartus lengvesnė už aliuminį, pasižyminti daugybe kitų unikalių savybių, kurios atveria naujas galimybes ne tik aviacijoje, bet ir kosmose ir net statyboje. Ir tuo pačiu metu kol kas dar nelabai kas girdėti apie jį, tačiau perspektyvos nusimato milžiniškos...

Taip, kalbama apie naują medžiagą. Tačiau nereikia pergyventi - čia kalbama ne apie „nuobodžią“ ir „sudėtingą“ chemiją, bet apie tai, kokią naudą gali duoti naujos medžiagos savybės.

Kad ir kaip besuktum, tačiau teisingai mus mokė institute: nepastebima „medžiagų mokslo“ disciplina yra visos inžinerijos pagrindas ...

Taigi, susipažinkite jei dar nematėte:

Aristidas - sukurtas remintis cianat-eterio pagrindu

Žiniasklaidoje jis kartais vadinama „lydiniu“, tačiau vis dėlto tai yra „plastikas“, na arba „polimeras“.

Jis buvo sukurtas Kosminių ir aviacinių medžiagų tyrimų institute (NIIKAM) Pereslavle-Zalesske mieste. Kuriamas buvo septynerius metus.


Vidinė aristido struktūra

Yra 27 kartus lendvesnis už aliuminį ir nedega

Pirmiausia trumpai apie jo savybes. Priešingu atveju bus nelabai aišku apie ką kalbama ...

Aristido tankis yra apie 0,1 g / cm³ , (10 kartų lengvesnis už vandenį), kas yra 27 kartus lengviau už aliuminį ir 43 kartus lengviau nei titanas.

Aristido gabalas vandens paviršiuje plūduriuoja kaip polistirenas, nenugrimzdamas. 

Kiek buvo leista parodyti, panašios struktūros konstrukcijos buvo panaudota kuriant rusišką 5 kartos lėktuvą SU-57.

Gm7_Xm-KaGh7QeoXSLc3ji8P-Yqz4eIQ_Q5zBf0KCoS5R4Ylx8yuHFy9RREeSRmbfLxVmzQMAmPN6x2MngpIF2PLs2eOIcnuC_jHhDwD6xHFRwd6oqmh_LaCbtcN7dIXMy8JZxbh

Kai kas pasakys - ką, lyg mes nematėme putplasčio... O kaip gi dėl jo mechaninių apkrovų? Pirmiausia, jis yra stangrus, elastingas - aliuminis nuo smūgio lankstosi, o aristidas paprasčiausiai suspyruokliuoja ir išsitiesina - „plastikas“ ... Turėdamas didelį standumą, jis „gerai išlaiko gaminio formą“. Kaip teigia medžiagos kūrėjas, būtent "sulaužyti" aristidą paprasčiausiai nepavyks.

Antra, didelis tvirtumas - nuotraukoje 5 mm juosta išlaiko 625 kg svorį. O štai pastebimai didesnio pločio plieno juosta tokio svorio negali išlaikyti (žr. video). Figūra nėra transcendentinė, bet gana padori. (Gaila, kad nieko nepasakyta apie plieno markę ir tikslų juostos skerspjūvį).

„Aristidas“ stiprumo testai šiame video (vaizdo įraše jis yra „Aristar-E“)

Trečia - atsparumas smūgiams. Šis "daiktčiukas", būdamas 3 mm storio, atlaiko pistoleto šūvį! Pažeistas yra tik paviršinis sluoksnis. Be po to, jis iš lėto pamažu atsistato - kietai, ar ne? Nieko neprimena ?

Maža to, aristidas ne tik kad nedega (atlaiko iki 1300° C), bet dar ir pasižymi ypatingai mažu šilumos laidumu. Tuo jis išsiskiria iš kitų plastikų ir kompozitų.

Radio-skaidrumas - laisvai praleidžia radijo bangas, kas yra naudinga belaidžiam ryšiui per laivo korpusą.

Be to: atsparus radiacijai, gali atlaikyti didžiulius temperatūros šuolius - tiesus kelias panaudoti kosmose!

Mažas patikslinimas: pasak sukūrimo autoriaus, teisingiau yra kalbėti apie medžiagų šeimą, nes, atsižvelgiant į poreikius, galima gauti šios medžiagos "porūšius" su sustiprintomis reikalingomis savybėmis.

Apie panaudojimą

Vien iš to, kas čia pasakyta, jau yra aišku, kad aristidas - tiesiog  aviatorių ir kosminės technikos konstruktorių svajonė: lengvas, stiprus, atsparus, nedega, neleidžia plisti šilumai, atlaiko smūgius ... Liuks!

Jei neklystu, tai naujų lėktuvų modelių, tų pačių rusiškų MS-21, sparnai dabar yra gaminami iš kompozitų epoksidinių dervų pagrindu, tačiau jos nėra labai atsparios karščiui ... Pažiūrėkite video, kaip dabar naudojama medžiaga pradegė per 60 sekundžių, o ant aristido gulintis gėlės žiedas tik aprūko.

Be to, dėl sankcijų šio lėktuvo gamyba vėlavo. Rusai buvo priversti kopijuoti technologiją ... Bet dabar jie turi realų šansą peršokti šios klasės medžiagas ir nedelsdami pradėti gaminti naujos kartos polimerą! Tai ir yra tas pats „atsiliekančio privalumas“ - svarbiausia nepraleisti momento ir nevilkinti su visais bandymais.

Dabar raketų ir lėktuvų korpusai gaminami iš aliuminio ir titano - taip yra dėl jų lengvumo. Kuo lengvesnė raketa ar lėktuvas, tuo daugiau krovinių jie gali gabenti su savimi. Štai čia „Aristidas“ turi didžiulį pranašumą kartu su savo atsparumu.

Atsparumas smūgiams - tai tiesus kelias panaudoti aristidą šarvuotose liemenėse ir kitokiems šarvams. Skaičių, aišku, niekas nepateikia, bet tai, kad 3 mm atlaiko pistoleto kulką, dar kartu ir lengvumas (dešimtimis kartų lengvesnis nei titano plokštelės) - na tai yra tiesiog fantastika kažkokia.

Paprastiems mirtingiesiems

Buvo paminėtos statybos. Čia, be nedegumo, įdomu tai kas yra pasakyta apie šilumos laidumą - 3 mm aristido turi tokį pat šilumos laidumą kaip metrinis plytų mūras (taip, čia yra ką pasakyti apie šilumos nuostolius per sieną, tačiau ignoruoti didelės aristido šiluminės varžos nesigaus).

Statyti namą iš aristido kol kas tikriausiai būtų šiek tiek brangoka. Bet kada prasidės masinę gamyba, o savikaina neišvengiamai sumažės, tada ... Jei jis nedega, išlaiko šilumą, atsparus smūgiams, neišskiria kokio nors "tručo" kaip polistirenas ir išlaiko formą, tai kodėl gi ne? Na, bent jau kaip šilumos izoliatorius turėtų būti geras.

Beje, jei turėsite namą iš aristido - tai bus tiesiog šarvuotas dzotas - bunkerio jums jau nereikės! 

Aristidas jau naudojamas

„Aristidas“ yra ne tik išrastas, jis jau pradėtas gaminti ir jį jau  panaudojo gaminant kosminius palydovus. O tai, kad apie jį buvo sužinota vos prieš pusmetį - na, tiesiog apie jį nieko nekalbėjo.

O dabar štai papasakojo. Bet kaip visada pas rusus - tyliai ir kukliai ... O juk būtina tai kuo greičiau "užsukti" ir greičiau didinti gamybą - pritaikymo sritis yra milžiniška!

Reziume

Žinoma, reikalingos skirtingos medžiagos savybės, universalios medžiagos visiems atvejams būti negali.

Tačiau pateiktos savybės yra tikrai įspūdingos - Rusijos mokslininkai medžiagų kūrėjai-tyrinėtojai netgi ne naują medžiagą sukūrė. Vien jau atskirai paėmus šios savybės yra įspūdingos, bet čia - „viskas viename“. Tai tikrai kažkokia naujos kartos medžiaga iš mokslinės fantastikos būtent universalumo prasme.