Ačiū Landsbergių režimui: nuo liepos 1d. brangs dujos, elektra, siuntos iš Kinijos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/aciu... 2021-06-30 12:30:00, skaitė 1346, komentavo 29

Ačiū Landsbergių režimui: nuo liepos 1d. brangs dujos, elektra, siuntos iš Kinijos

Nuo liepos 1 dienos brangs elektra, dujos ir siuntos iš Kinijos. Vidutiniškai elektros brangimas sieks apie 8 proc., o dujų – 26–50 proc. Tai kiek anksčiau patvirtino Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Landsbergių režimo (Valstybės) valdoma elektros ir dujų tiekimo įmonė „Ignitis“ pranešė, kad visuomeninio elektros tiekimo kaina nuo liepos 1 d. vidutiniškai padidės apie 8,4 proc., o dujų – apie 36,8 proc.

Skaičiuojama, kad standartiniai vartotojai, kurie per mėnesį sunaudoja apie 100 kWh elektros, sumokės 1,16 euro daugiau. „Ignitis“ nurodo, kad elektra brangsta dėl biržoje kylančių elektros kainų.

Nuo liepos 1 dienos dujų maistui gaminti kaina augs 26 proc. – nuo 50 iki 63 centų už kubinį metrą (su PVM), o pastovioji dalis liks tokia pati – 56 centai.

Iki 20 tūkst. kubinių metrų dujų per metus šildymui suvartojantiems namų ūkiams kaina didės 46,4 proc. – nuo 28 iki 41 cento, sunaudojantiems daugiau – pusantro karto – nuo 26 iki 39 centų, o pastovioji dalis išliks tokia pat – 3,99 euro.

VERT teigimu, pokyčius lemia rinkoje atsiradę tarptautinėse rinkose esančių naftos produktų, elektros biržose esančių kainų ir ateities sandorių prognozių pokyčiai.

„Ignitis“ populiariausias „Standartinis“ vienos laiko zonos tarifas didės 7,8 proc. (1,1 cento) – iki 15,2 cento už kilovatvalandę (su PVM), dviejų laiko zonų – 9,9 proc. (1,6 cento) – iki 17,7 cento (dienos) ir 6 proc. (0,6 cento) – iki 10,6 cento (nakties ir savaitgalio), nurodoma VERT pažymoje.

Plano „Namai“ vienos laiko zonos tarifas augs 7,1 proc. (0,9 cento) – iki 13,6 cento, o dviejų laiko zonų – 8,9 proc. (1,3 cento) – iki 15,9 cento (dienos) ir 4,3 proc. (0,4 cento) – iki 9,7 cento (nakties). Abonentinis mokestis nesikeičia.

Bus pradėti taikyti mokesčiai mažos vertės siuntoms iš trečiųjų šalių (Kinijos)

Iki šiol mažos vertės (iki 22 eurų) iš trečiųjų šalių prekėms nebuvo taikomi papildomi mokesčiai. Įgyvendinant Europos Sąjungos Tarybos priimtas taisykles, nuo liepos 1 d. ne ES šalyse įsigytos prekės turės būti deklaruotos muitinėje, už jas reikės sumokėti importo PVM bei kitus susijusius mokesčius.

Dėl numatomų pokyčių ES smulkios siuntos pabrangs ir neišvengiamai ilgės jų pristatymo laikas – net jeigu prekę užsisakysite birželio mėn., bet ji atvyks liepos 1 d., siunta privalės būti deklaruojama ir bus apmokestinta. Atsižvelgiant į tai, dar prieš įsigyjant prekę rekomenduojame įvertinti, ar ji pasieks jus laiku ir ar nereikės mokėti mokesčių.

Galutinė siuntos kaina susidės iš kelių dalių ir priklausys nuo siuntos vertės bei pasirinkto deklaravimo būdo.

IMPORTO MOKESČIAI:

  • importo PVM bus taikomas visoms prekėms (21 proc. nuo siuntos ir jos siuntimo išlaidų vertės);
  • kai prekės vertė viršys 150 Eur, papildomai bus taikomas muito mokestis (tai yra procentinė dalis, skaičiuojama nuo prekės vertės; muito dydis priklauso nuo prekės pobūdžio ir klasifikavimo. Daugiau informacijos apie muito mokestį čia).

PAPILDOMI MOKESČIAI:

  • tarpininkavimo mokestis (mokamas Lietuvos paštui arba kitam pasirinktam tarpininkui. Kiekvienas tarpininkas taiko savo nustatytą įkainį);
  • siuntos administravimo mokestis (mokamas Lietuvos paštui, jei deklaruojama savarankiškai arba per kitą tarpininką).

Lietuvos paštas nuo liepos 1 d. taikys atnaujintus tarpininkavimo įkainius (šiuo metu visoms siuntoms, kurių vertė viršija 22 Eur, taikomas – 8,69 Eur mokestis). Mažos vertės siuntoms, kai jų vertė neviršys 150 Eur, bus taikomas 3 Eur tarpininkavimo mokestis.

Siuntoms, kurios bus deklaruojamos ne per Lietuvos paštą, taip pat bus taikomas siuntos administravimo mokestis. Jis skirtas padengti siuntos saugojimo, apdorojimo ir informacijos perdavimo muitinei sąnaudas:

  • kai deklaruojama savarankiškai ar per kitą tarpininką – 2 Eur;
  • kai importo mokesčiai apmokami prekės įsigijimo metu – 1 Eur (šis mokestis nebus taikomas iki spalio 1 d.).

PAVYZDYS. Kinijos el. parduotuvėje Tomas nusipirko batus už 20 Eur. Siuntą deklaruoti pasirinko per Lietuvos paštą. Galutinė siuntos kaina: 20 Eur (prekės vertė) + 4,2 Eur (PVM) + 3 Eur (tarpininkavimo mokestis) = 27,2 Eur.

BV inf.