Europa neįsivaizduoja, su kuo susiduria

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-07-07 20:26:00, skaitė 873, komentavo 9

Europa neįsivaizduoja, su kuo susiduria

Laukiama, kad 2021 m. bus pereinamieji metai tarp nepaprastosios padėties ir "neaiškios naujos normalios padėties". - bent jau taip teigia Europos Sąjungos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX neseniai paskelbtoje šių metų rizikos analizėje, kurioje bandoma parodyti pasaulinių tendencijų, kurias sukėlė koronaviruso epidemija, poveikį migracijai.

Ataskaitoje teigiama, kad praėjusiais metais prie Europos Sąjungos išorės sienų užfiksuota 120 000 neteisėtų sienos kirtimų - tai mažiausias skaičius nuo 2013 m., tačiau, pasak "Frontex", iki 2019 m. į ES valstybes nares atvykstančių nelegalių imigrantų skaičius sparčiai didėjo, kad, jei ne pandemija, migracijos spaudimas prie žemyno išorės sienų pernai būtų padidėjęs. Todėl skaičiai ir statistiniai duomenys, rodantys, kad sumažėjo neteisėtai kertamų sienų, gali būti interpretuojami tik atsižvelgiant į pandemiją, nes priešingu atveju dėl pasaulinio migracijos srautų sulėtėjimo galima daryti klaidingas išvadas.

FRONTEX rizikos analizė taip pat parodė, kad nors pasaulio ekonomika sulėtėjo, prekybos žmonėmis tinklai toliau auga: Agentūra žino apie beveik 9 000 naujų prekiautojų, t. y. 19 proc. daugiau nei 2019 m., o pandemijos "šalutinis poveikis" yra tai, kad skiepų kortelės ir vakcinos, kurios buvo kontrabanda patekusios į juodąją rinką, dabar parduodamos kaip suklastoti dokumentai. Pasak Pasienio ir pakrančių apsaugos agentūros, šis reiškinys "liks su mumis" tol, kol bus vakcinų nuo koronaviruso paklausa.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad migracijos spaudimas tebėra didelis rytinėje Viduržemio jūros regiono dalyje, Vakarų Balkanuose ir "iš dalies prie Rytų Europos sausumos sienų". Remdamasi Pasaulio banko skaičiavimais, "Frontex" pranešė, kad dėl pandemijos, kaip manoma, nuo 88 iki 115 mln. žmonių patyrė arba netrukus patirs didžiulį skurdą.

Nemažai migrantų domisi Europos šalimis, tuo tarpu daugelyje Afrikos dalių dėl koronos epidemijos ateityje gali kilti rimta ekonominė krizė. Atsižvelgdama į šias tendencijas, FRONTEX aiškina gyventojų skaičių: vien tik Afrikoje į pietus nuo Sacharos šiuo metu gyvena 1,1 mlrd. žmonių. Vengrijos saugumo ekspertas György Nógrádi pabrėžė, kad svarbu žinoti, jog nuo viruso paskiepyta tik 2,5 proc. Juodojo žemyno gyventojų. Be to, migrantai iš Afrikos į ES ir toliau patenka nelegaliais keliais. Vadinasi, Europa neturi supratimo, su kuo susiduria. - paaiškino saugumo politikos ekspertas.

György Nógrádi teigimu, Libijai šiuo atžvilgiu tenka svarbus vaidmuo. Buvęs šalies diktatorius Moammeras Kadafis, kuris buvo nuverstas ir nužudytas 2011 m., kartą pasakė: "Jei būsiu nužudytas, migrantai plūstelės į Europą. Gyvenimas patvirtino jo žodžius.

- Gruodžio 24 d. Šiaurės Afrikos šalyje vyks prezidento ir parlamento rinkimai, tačiau kol kas nepavyko išspręsti valdžios vakuumo tarp Libijos pietus ir rytus kontroliuojančio generolo Halifos Haftaro ir Tripolį kontroliuojančios vienybės vyriausybės (oficialiai - Nacionalinio susitarimo vyriausybė, GNA), nes pagrindinės priešingų pusių jėgos siekia įgyvendinti savo interesus. Kol jėgų pusiausvyra Libijoje vis dar neišspręsta, Europos Sąjunga beveik neapsaugota nuo migracijos spaudimo iš Afrikos senajame žemyne. - paaiškino saugumo politikos ekspertas.

Jis pridūrė, kad kalbant apie migracijos spaudimą Europai iš Afrikos šalių, reikia pažymėti, kad juodojo žemyno gyventojų skaičius išlieka stabilus jau dešimtmečius ar net šimtmečius. Tai reiškia, kad kiekvienoje šeimoje buvo ir yra nuo aštuonių iki dešimties vaikų, tačiau vidutiniškai du iš jų sulaukė pilnametystės, tačiau dėl sveikatos reformų padėtis labai pasikeitė.

- Akivaizdu, kad didžiausias gyventojų skaičiaus augimas yra Vakarų Afrikos šalyje Nigeryje, kur nuo 1960 m. gyventojų skaičius išaugo 70 kartų. - György Nógrádi nurodė gyventojų nutekėjimo iš Afrikos šalių priežastis.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/europanak-fogalma-sincs-mivel-all-szemben-10036664/