Konstitucinis principas lemia Lietuvos narystės NATO įsipareigojimus, kurie negali būti paneigti net ir Konstitucijos pataisomis

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/konst... 2021-07-08 13:39:00, skaitė 697, komentavo 1

Konstitucinis principas lemia Lietuvos narystės NATO įsipareigojimus, kurie negali būti paneigti net ir Konstitucijos pataisomis

Konstitucinio teismo pirmininkė Danutė Jočienė ir NATO logotipas.

Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacija (angl. NATO – North Atlantic Treaty Organization) – tarptautinė politinė ir karinė gynybinio pobūdžio sąjunga, įkurta 1949 m.

NATO misija – saugoti demokratijos vertybes visame pasaulyje, stabdyti Rusiją, kai ji vykdo grobuoniškus karus.

Lietuva su NATO bendradarbiauja nuo 1991 m. 2002 m. Lietuva buvo pakviesta pradėti derybas dėl narystės NATO. 2004 m. kovo 29 d. Lietuva tapo NATO nare.

Yra nuomonė, kad dėl Lietuvos narystės NATO, turėjo būti surengtas referendumas. Nes LR Konstitucijos 137 straipsnis sako: „Lietuvos Respublikos teritorijoje negali būti masinio naikinimo ginklų ir užsienio valstybių karinių bazių“.

Tačiau tokia nuomonė, pasak šalies teisės profesionalų, neturi jokio pagrindo. Teigiama, kad joks referendumas šiuo klausimu nebuvo reikalingas.

Nors LR Konstitucijos 9 straipsnis teigia: „Svarbiausi Valstybės bei Tautos gyvenimo klausimai sprendžiami referendumu“.

Taigi, atrodytų, Lietuvos narystės NATO klausimas tikrai svarbus, tačiau tuo pačiu metu ir ne toks svarbus, kad būtų reikalingas referendumas. Taip, kaip pavyzdžiui, buvo reikalingas referendumas dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje.

Siekiant visai tai išsiaiškinti, ekspertai.eu kreipėsi į Konstitucinio teismo pirmininkę Danutė Jočienė, prašydami atsakyti, „ar NATO klausimas neturėtų atsispindėti LR Konstitucijoje?“.

„Konstitucinio Teismo oficialiojoje konstitucinėje doktrinoje ne kartą pabrėžtas Lietuvos valstybės vakarietiškos geopolitinės orientacijos principas bei konstatuota, kad šis konstitucinis principas lemia Lietuvos Respublikos narystės NATO įsipareigojimus, kurie negali būti paneigti, be kita ko, net ir Konstitucijos pataisomis. Lietuvos valstybės geopolitinė orientacija reiškia Lietuvos Respublikos narystę Europos Sąjungoje ir NATO, kuri yra konstitucinė vertybė; minėta geopolitinė orientacija yra grindžiama pripažįstamomis ir saugomomis universaliomis demokratinėmis konstitucinėmis vertybėmis, kurios yra bendros su kitų Europos ir Šiaurės Amerikos valstybių vertybėmis, taip pat reiškia būtinumą vykdyti atitinkamus su naryste NATO susijusius tarptautinius įsipareigojimus“, - išaiškino D. Jočienė.

Su D. Jočienės minimos oficialios konstitucinės doktrinos nuostatomis galima susipažinti ČIA.

skirt.png

Su D. Jočienės nuomone, ar Seimo rinkimų įstatymas neprieštarauja LR Konstitucijai, galima susipažinti ČIA.

Su D. Jočienės nuomone, ar Partnerystės įstatymas nepažeis mažumų teisių, galima susipažinti ČIA.

Su D. Jočienės nuomone, ar Lietuvai reikia vykdyti tarptautinių teismų sprendimus, galima susipažinti ČIA.