Lenkijos prezidento patvirtina komunistų konfiskuoto turto grąžinimo tvarka supykdė Izraelį

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-08-15 15:38:00, skaitė 480, komentavo 2

Lenkijos prezidento patvirtina komunistų konfiskuoto turto grąžinimo tvarka supykdė Izraelį

Šeštadienį, rugpjūčio 14 d., Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda patvirtino Administracinio proceso kodekso pakeitimą, kuriuo iki 30 metų apribojama galimybė reikalauti grąžinti turtą, kurį po Antrojo pasaulinio karo Lenkijoje konfiskavo komunistinė valdžia. Pagal birželio 24 d. Seimo priimtus Administracinio proceso kodekso pakeitimus, praėjus 30 metų nuo administracinio sprendimo, įskaitant sprendimą dėl nuosavybės teisės, priėmimo, nėra galimybės jį apskųsti apeliacine tvarka. Naujovė priimta atsižvelgiant į 2015 m. Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimą.

Prezidentas Andrzejus Duda priminė, kad tokia tvarka egzistuoja daugelyje šalių, ir išreiškė įsitikinimą, kad tokiu būdu baigiasi teisinio chaoso laikotarpis - nusikalstamų schemų, susijusių su reprivatizacija ir nepagarba pagrindinėms piliečių teisėms, era. Lenkijos valstybės vadovas taip pat pažymėjo, kad tiek Seime, tiek Senate nė viena politinė frakcija nepasisakė prieš pakeitimą, o tai dar aiškiau parodo, kaip plačiai pritariama naujoms teisinėms nuostatoms. Izraelio ir JAV valdžios institucijos, taip pat žydų organizacijos, jau anksčiau išreiškė prieštaravimus dėl galimybės pareikšti ieškinį dėl restitucijos apribojimo.

Neseniai duodamas interviu Lenkijos radijui žymus lenkų politologas profesorius Zbigniewas Levicki sakė, kad kalbama ne tik apie dabartinių Lenkijos gyventojų teises, bet ir apie Holokausto aukų giminaičių ir artimų draugų paveldėjimo teises, kurias organizavo vokiečiai, taip pat žydų organizacijos, o tai kelia daugiausiai abejonių. "Visai kas kita, kai dėl perimto turto kovoja organizacijos, specialiai sukurtos tikintis gauti pelno", - sakė profesorius J. Lewicki.

Griežta Izraelio reakcija į Lenkijos įstatymą! Lapidas imasi radikalių diplomatinių žingsnių ir grasina: "Tai čia nesibaigs".

Dienraštyje wPolytice rašoma, kad Izraelio užsienio reikalų ministras Jairas Lapidas kaltina Lenkiją priėmus "antisemitinį ir amoralų įstatymą". Priimtas sprendimas atšaukti ambasadorių iš Lenkijos ir rekomenduoti Lenkijos ambasadoriui negrįžti iš atostogų šioje šalyje. Taip reaguojama į tai, kad Lenkijos prezidentas pasirašė aukščiau minėtą įstatymo pakeitimą.

Lapidas pagrasino, kad "tuo viskas nesibaigs", ir paskelbė, kad vėliau su amerikiečiais bus derinamos atsako priemonės. Šįvakar Lenkija tapo antidemokratine šalimi (...) Izraelis ir žydų tauta tikrai netylės - pasigyrė Izraelio užsienio reikalų ministerijos vadovas.