Ekspertai iš Lietuvos vyks tikrinti Astravo AE

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/eksp... 2021-08-27 12:15:00, skaitė 369, komentavo 3

Ekspertai iš Lietuvos vyks tikrinti Astravo AE

ENSREG ekspertai rugpjūčio 31–rugsėjo 2 dienomis lankysis BelAE elektrinėje, pranešė Baltarusijos energetikos ministerijos spaudos tarnyba.

„Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) ekspertų darbas Baltarusijos atominės elektrinės teritorijoje bus organizuojamas kaip antrasis nacionalinio veiksmų plano, susijusio su jėgainės testavimu nepalankiausiomis sąlygomis, tarpusavio peržiūros etapas“, — sakoma pranešime.

Grupėje dalyvaus 15 ekspertų iš Austrijos, Vokietijos, Ukrainos, Čekijos, Šveicarijos, Lietuvos, Graikijos ir Suomijos. Ekspertai įvertins nacionalinio veiksmų plano įgyvendinimo pažangą, atsižvelgdami į 2018 metų ENSREG pateiktas rekomendacijas, ir išanalizuos pažangą įgyvendinant Baltarusijos planuojamą veiklą.

Pirmasis ENSREG partnerių peržiūros etapas įvyko pirmąjį 2021 metų ketvirtį. Šių metų vasarį apsilankę BelAE aikštelėje, Europos ekspertai apžiūrėjo visus juos dominančius jėgainės objektus. Darbas buvo atliktas pagal septynis prioritetinius klausimus, kuriuos buvo svarbu išanalizuoti prieš pradedant eksploatuoti pirmąjį energijos bloką.

ENSREG vadovas teigiamai įvertino bendradarbiavimą su Baltarusija.

Vilnius nuo pat pradžių kritikavo Baltarusiją dėl jėgainės statybos, priekaištavo jai dėl „nesaugumo“, nors objektas išlaikė visus būtinus ir net papildomus TATENA ir kitų atitinkamų institucijų patikrinimus. Daugelis ekspertų patvirtino gamyklos saugumą. Lietuvai gana ilgai nepavyko įtikinti kaimyninių šalių atsisakyti Astravo AE elektros energijos.

Praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje Ryga paskelbė nutraukianti prekybą elektra su Minsku, jei BelAE pradės veikti, tačiau tuo pat metu Latvija gali ir toliau prekiauti elektra su trečiosiomis šalimis naudodamasi jungtimi tarp Latvijos ir Rusijos.

Anksčiau Baltarusijos energetikos ministerija teigė, kad vietoj produktyvaus dialogo Lietuva ir toliau „skelbia apie BalAE grėsmę Europai“ ir sąmoningai skatina antibaltarusišką retoriką tarptautinėse platformose.

SN inf.