Prezidento Valdo Adamkaus slaptasis kankinimų kalėjimas pagal viceministrą Mantą Adomėną

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/prezi... 2021-09-01 22:38:00, skaitė 411, komentavo 4

Prezidento Valdo Adamkaus slaptasis kankinimų kalėjimas pagal viceministrą Mantą Adomėną

Valdas Adamkus, Mantas Adomėnas, Abu Zubaydah.

Š. m. sausio 27 d. profesorius Eduardas Vaitkus kreipėsi į valstybės lyderį Gitaną Nausėda, premjerę Ingridą Šimonytę, Lietuvos diplomatijos vadovą Gabrielių Landsbergį bei Seimo narius dėl prezidento Valdo Adamkaus slaptojo kankinimų kalėjimo problematikos.

Politikų buvo prašoma atsakyti, ar Lietuva kreipėsi į Amerikos Vyriausybę/Kongresą, prašydama pateikti duomenis, kokie Amerikos asmenys kokiems Lietuvos pareigūnams davė dešimtys milijonų dolerių kyšio kalėjimo statybos eigoje; ar buvo pareikalauta išduoti Lietuvai Amerikos piliečius dėl kriminalinio baudžiamojo nusikaltimo – kyšio davimo; ar buvo pareikalauta išduoti Amerikos pareigūnus, kurie kankino ir suluošino žmogų Lietuvos teritorijoje (kankino ir luošino me JAV, o Lietuvos pareigūnai – ekspertai.eu past.); ar buvo pareikalauta Amerikos vyriausybės KOMPENSUOTI Lietuvos (mūsų visų) sumokėtą (EŽTT paskirtą) baudą Amerikos kalėjime kankintam ir suluošintam žmogui; ar Lietuva pareikalavo, kad Amerikos vyriausybė viešai atsiprašytų Lietuvos žmonių dėl neteisėto kalėjimo įsteigimo ir kyšių davimo ir t.t.

Savo rašte E. Vaitkus taip pat nurodė, kad jeigu Lietuva dar nepateikė tokių reikalavimų, tai prašė juos skubiai pateikti, o taip pat pakvietė Lietuvos lyderius skubiai sudaryti mechanizmą, garantuojantį, kad ateityje jokia užsienio šalis Lietuvoje negalėtų taip elgtis.

„Esu įsitikinęs, kad nusikalstama atskirų Amerikos pareigūnų veika, negali mesti dėmę didingai Amerikos tautai. Amerikos žmonės yra aukštai iškėlę lygybės, demokratijos ir teisingumo vėliavas. Ir todėl neabejoju, kad aiškumas šiame klausime yra ne tik Lietuvos, bet IR Amerikos nacionalinis interesas, sustiprinsiantis mūsų šalių partnerystės ryšius“, - G. Nausėdai, I. Šimonytei, G. Landsbergiui bei Seimo nariams parašė E. Vaitkus.

Deja, į pateiktus klausimus neatsakė nei G. Nausėda, nei I. Šimonytė, nei G. Landsbergis, nei nė vienas Seimo narys.

Tačiau G. Landsbergio paliepimu, atsakymą atsiuntė Užsienio reikalų ministerijos viceministras Mantas Adomėnas.