Andrius Kubilius. ES turi būti pasiruošusi nepripažinti naujojo Rusijos parlamento

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/andr... 2021-09-16 14:15:00, skaitė 424, komentavo 6

Andrius Kubilius. ES turi būti pasiruošusi nepripažinti naujojo Rusijos parlamento

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) balsavo už A. Kubiliaus parengtą rezoliuciją dėl ES ir Rusijos santykių, kuriame ES raginama kovoti su agresyvia Kremliaus politika bei remti Rusijos pilietinę visuomenę.

Atnaujintame ES ir Rusijos santykių vertinime, kuriam pritarė 494 EP nariai, 103 nepritarė, o 72 susilaikė, europarlamentarai pažymi, kad santykiuose su Rusija būtina atskirti prezidento Vladimiro Putino režimą ir šalies gyventojus. Jų teigimu, dabartinis Rusijos režimas yra stagnuojanti autoritarinė kleptokratija, iki gyvos galvos valdoma oligarchų apsupto prezidento. Savo ruožtu ES turi atsižvelgti į tai, kad valdant V. Putinui labai sustiprėjo Josifo Stalino populiarumas tarp Rusijos gyventojų, o tai lėmė V. Putino vykdoma visuomenės mąstymo stalinizacijos ir represijų prieš nepriklausomus istorikus politika, teigiama rezoliucijoje.

EP nariai visgi mano, kad Rusija gali turėti demokratinę ateitį, todėl jie ragina ES Tarybą priimti būsimiems santykiams su demokratiška Rusija skirtą strategiją ir nustatyti platų paskatų ir sąlygų pasiūlymą, kuris stiprintų laisvei ir demokratijai palankius vidaus procesus.

Rezoliucijoje siūloma sukurti ES, JAV ir kitų panašiai mąstančių partnerių aljansą, kuris atsvertų Rusijos ir Kinijos pastangas silpninti demokratiją pasaulyje ir destabilizuoti Europos tvarką. Šis bendradarbiavimas galėtų pasiūlyti daugelį demokratijos apsaugos priemonių, pavyzdžiui, tarptautinius tyrimus, paramą žmogaus teisių aktyvistams ir demokratijos gynėjams, kovą su neteisėtais finansiniais srautais ir sankcijas, įsitikinę europarlamentarai.

Jie mano, kad ES turi reaguoti į tai, kad prezidentas V. Putinas atvirai remia Aliaksandro Lukašenkos režimą ir jo brutalias represijas prieš Baltarusijos gyventojus. ES turėtų viešinti Rusijos dalyvavimą hibridiniuose A. Lukašenkos režimo veiksmuose prieš ES, įskaitant migrantų naudojimą Vakarams destabilizuoti, ir reikalauti, kad Kremlius atsakytų už tokius priešiškus ir barbariškus veiksmus, teigiama rezoliucijoje.

EP nariai taip pat ragina toliau remti ir ginti Rytų partnerystės šalių (Ukrainos, Sakartvelo, Moldovos) nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą bei puoselėti europinių reformų įgyvendinimą ir pagarbą pagrindinėms laisvėms šiame regione. ES turėtų aiškiai parodyti, kad negali būti nė kalbos apie sugrįžimą prie įprastų santykių, kol Rusija nesustabdys savo agresyvios politikos ir hibridinio karo prieš ES, jos valstybes nares ir Rytų partnerystės šalis, teigiama rezoliucijoje. Rusiją turi būti pašalinta iš SWIFT mokėjimo sistemos, siekiant atgrasyti Rusijos valdžios institucijas nuo tolesnio agresyvaus elgesio.

Europarlamentarai ragina ES sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų, naftos ir kitų žaliavų ir padidinti savo energetinį savarankiškumą bent jau tol, kol prezidentas V. Putinas yra valdžioje. Tam būtina nedelsiant užkirsti kelią dujotiekio „Nord Stream 2” plėtrai bei įgyvendinti žaliąją darbotvarkę, įsitikinę EP nariai.

Rezoliucijoje EP siūlo stiprinti ES pajėgumus nustatyti ir stabdyti nešvarių pinigų srautus iš Rusijos ir „atskleisti Rusijos režimo autokratų ir korumpuotų oligarchų ES valstybėse slepiamą turtą ir finansines lėšas“.

Galiausiai EP nariai ragina ES būti pasiruošusiai nepripažinti naujojo Rusijos parlamento ir apsvarstyti galimybę prašyti, kad Rusija būtų pašalinta iš tarptautinių organizacijų su parlamentinėmis asamblėjomis, jei šių metų rugsėjį vyksiantys rinkimai bus pripažinti nesąžiningais ir surengti pažeidžiant demokratinius principus ir tarptautinę teisę.

EP pranešėjas Andrius Kubilius (Europos liaudies partija) teigė: „Rusija gali tapti demokratiška, todėl ES ir Rusijos santykiuose turime ginti šūkį „Visų pirma demokratija“. ES ir jos institucijos turi dirbti su prielaida, kad Rusija gali pasikeisti. Reikia daugiau drąsos išlaikyti tvirta poziciją prieš Kremlių ginant žmogaus teises, nes bendradarbiavimo su Rusijos žmonėmis esmė ir siekis – represijų užkardymas, galimybės pasirinkti žmonėms suteikimas ir politinių kalinių paleidimas. Jei šią savaitę vyksiantys Rusijos parlamento rinkimai bus pripažinti nesąžiningais, ES turi nepripažinti Rusijos Dūmos ir pareikalauti suspenduoti Rusiją tarptautinėse parlamentinėse asamblėjose, tame tarpe ir Europos Taryboje. Kremliaus nuolatinės represijos prieš opoziciją, laisvą žiniasklaidą ir nevyriausybines organizacijas pamina šių rinkimų legitimumą. Rusijos žmonės turi turėti teisę pasirinkti.“

Europos naujienos