Vengrijos vyriausybės pritarė Lenkijos KT sprendimui

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-10-10 13:21:00, skaitė 377, komentavo 1

Vengrijos vyriausybės pritarė Lenkijos KT sprendimui

Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas šeštadienio rytą pasirašė vyriausybės rezoliuciją, kurioje pritariama Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimui dėl nacionalinės teisės ir ES teisės santykio. ES institucijos raginamos gerbti valstybių narių suverenitetą. Apie tai šeštadienį pranešė Ministro Pirmininko spaudos vadovas Bertalanas Havasi, rašoma vengrų portale Magyar Hirlap.

Vyriausybės sprendime teigiama, kad Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimą paskatino bloga ES institucijų praktika, nes jos nepaiso įgaliojimų perdavimo principo. ES siekia slapta siaurinti valstybių narių įgaliojimus nekeisdamos sutarčių. Jos iš ES narių atima įgaliojimus, kurių jos niekada neperdavė ES.

ES teisės viršenybė turėtų būti taikoma tik tose srityse, kuriose ES turi kompetenciją, o tai numatyta ES steigimo sutartyse", - teigiama dokumente.

Vengrijos vyriausybės rezoliucijoje teigiama, kad ES institucijos privalo gerbti valstybių narių nacionalinę tapatybę, kuri yra neatsiejama jų pagrindinės politinės ir konstitucinės tvarkos dalis. Jame teigiama, kad kartu su ES institucijomis valstybių narių teisėsaugos institucijos, ypač konstituciniai teismai ir tribunolai, turi teisę nagrinėti ES kompetencijos apimtį ir ribas.

Rezoliucijoje, kurią pasirašė Viktoras Orbanas, vyriausybė ragina ES institucijas savo darbe gerbti valstybių narių suverenitetą, sakė spaudos tarnybos vadovas.

Europa bando neteisingai interpretuoti aiškų Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimą

Europa bando neteisingai interpretuoti aiškų Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimą, nes diskusija vyksta ne dėl to, ar ES teisė turi viršenybę prieš nacionalinę teisę, o dėl to, kur ji turi viršenybę, šeštadienį pareiškė Ministro Pirmininko kanceliarijai vadovaujantis ministras.

Gulyás priminė, kad Vengrijos vyriausybė priėmė rezoliuciją, kurioje palankiai įvertino Lenkijos konstitucinio teismo sprendimą dėl nacionalinės teisės ir ES teisės santykio.

Ministras teigė, kad šioje byloje kalbama ne apie viršenybę, o apie kompetenciją, nes neabejotina, kad yra sričių, kuriose bendros ES taisyklės yra būtinos bendrosios rinkos veikimui (pavyzdžiui, konkurencijos teisės srityje), ir šios taisyklės turi būti viršesnės net už nacionalines taisykles.

Tačiau Lenkijos Konstitucinio Teismo sprendimas yra atsakas į blogą pastarųjų metų praktiką, kai Europos institucijos, nekeisdamos pagrindinių sutarčių, bando išplėsti savo įgaliojimus tose srityse, "kuriose niekada neperdavėme jokių įgaliojimų ES institucijoms", - sakė Gergely Gulyásas.

Jis pabrėžė, kad būtent todėl nacionaliniai teismai ir ypač konstituciniai teismai turi teisę ir pareigą kiekvienu atveju nagrinėti, ar ES institucija neviršija savo įgaliojimų.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20211009-orban-viktor-nagyon-fontos-nyilatkozatot-irt-ala

Mano publikacijos Telegram: https://t.me/lebionka ir VK: https://vk.com/id460381786