Teroras Norvegijoje: „pro šalį bėgo moteris su vaiku, iš jos nugaros kyšojo strėlė“. Sužeista lietuvė

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-10-15 12:49:00, skaitė 488, komentavo 6

Teroras Norvegijoje: „pro šalį bėgo moteris su vaiku, iš jos nugaros kyšojo strėlė“. Sužeista lietuvė

Norvegijos pietuose esančiame Kongsbergo mieste vyras iš lanko nužudė penkis žmones. Dar du praeiviai buvo sužeisti. Yra žinoma, kad įtariamasis, 37 metų danas, buvo suimtas. Apie užpuoliko motyvus kol kas nieko nežinoma, tačiau neatmetama galimybė, kad tai buvo teroro aktas. Šis išpuolis tapo didžiausiu aukų skaičiumi po Breiviko išpuolio.

Norvegijos policija sulaikė įtariamąjį, kuris Kongsbergo mieste lanku ir strėlėmis užpuolė praeivius.
"Vyras yra Danijos pilietis, bet gyvena Kongsberge", - sakė teisėsaugininkai.

Jam pateikti kaltinimai. Šaulio motyvai kol kas nežinomi, tačiau neatmetama teroristinio išpuolio versija. Televizijos kanalas TV2, remdamasis savo šaltiniais, pranešė, kad vyras galbūt neseniai priėmė islamą.

Pasak karalystės ministrės pirmininkės Ernos Sulberg, padėtis mieste kontroliuojama. Po išpuolio Norvegijos policijos departamentas nurodė visiems pareigūnams nešiotis šaunamuosius ginklus. Paprastai Norvegijos policijos pareigūnai yra neginkluoti ir prireikus gali naudotis ginklais.

image.png

Užpuolimo eiga

Kongsberge gyvena apie 28 000 žmonių, jis yra už 100 km nuo Norvegijos sostinės Oslo. Išpuolis įvykdytas spalio 13 d., trečiadienio vakarą. Miesto centre įsibrovėlis pradėjo šaudyti strėlėmis į praeivius, nužudė penkis žmones ir du sužeidė. Vienas iš sužeistųjų - policijos pareigūnas.

"Deja, galime patvirtinti, kad yra penki žuvusieji ir du sužeistieji", - spaudos konferencijoje sakė Norvegijos pietryčių policijos apygardos vadovas Eivindas Aasas.

Užpuolikas daugiau nei pusvalandį vaikščiojo po Kongsbergo centrą ir šaudė į žmones. Jis užpuolė pirkėjus maisto prekių parduotuvėje. Netoli parduotuvės gyvenanti moteris laikraščiui "Aftenposten" pasakojo, kad grįždama namo išgirdo sirenas.

"Pamačiau grupę policijos pareigūnų, iš kurių vienas rankoje laikė kelias strėles", - sakė ji.
Kita liudininkė TV2 televizijai pasakojo, kad išgirdo "susijaudinusį triukšmą" ir pamatė gatvėje pasislėpusią moterį. Tada ji pastebėjo ant kampo stovintį vyrą su strėlių virve ant peties ir lanku rankoje.

"Tada pamačiau, kaip žmonės pradėjo bėgti ir bandyti pabėgti. Viena moteris bėgo laikydama vaiką už rankos, o jai iš nugaros kyšojo strėlė", - pridūrė vietos gyventojas.

image.png

Kruviniausias išpuolis nuo Breiviko laikų

Kongsbergo išpuolis buvo didžiausias žuvusiųjų skaičius nuo 2011 m., kai kraštutinių dešiniųjų radikalas Andersas Breivikas nužudė 77 žmones.

2011 m. liepos 22 d. Oslo centre automobilyje sprogo radijo bangomis valdoma bomba su trąšų pagrindu pagamintais sprogmenimis. Praėjus pusantros valandos po sprogimo Andersas Breivikas atvyko į Utea salą, kur tuo metu vyko valdančiosios Darbininkų partijos jaunimo mitingas. Policijos uniformą vilkėjęs Breivikas sakė, kad dėl Oslo sprogdinimo reikia skubiai surengti instruktažą. Jis subūrė aplink save kelias dešimtis jaunuolių ir pradėjo į juos šaudyti.

Žudynės saloje truko daugiau nei valandą: Breivikas nušovė 67 žmones. Iš viso per du teroristinius išpuolius žuvo 77 žmonės ir apie tris šimtus buvo sužeisti. A. Breivikas prisipažino įvykdęs nusikaltimus, tačiau atsisakė pripažinti savo kaltę. 2012 m. jis buvo nuteistas kalėti 21 metus.

https://www.youtube.com/watch?v=m7RXSY-hfU4

MICHAELIS STÜRZENBERGERIS portale Pi-News rašo, kad teroristui musulmonui nuo 2020 m. nebuvo leista priartėti prie savo šeimos. Dėl grasinimų nužudyti jie gavo įtariamam nusikaltėliui taikomą apribojimo orderį. Atsivertėlis į islamą norėjo nužudyti du savo giminaičius.

JAV terorizmo ekspertai pranešė, kad džihadistai rekomendavo išpuolius rengti su lankais ir strėlėmis. Norvegijoje, kaip ir Vokietijoje, lankai ir strėlės nepriskiriami ginklams, todėl juos galima įsigyti be jokių problemų. "Bild" vaizdo reportaže matyti, kad musulmonas naudojo ypač pavojingas metalines strėles.

Dabar Norvegijos policijos saugumo tarnyba (PST) šį mirtiną išpuolį oficialiai klasifikuoja kaip teroro aktą, praneša "News Upday".

Dienraštis "Tagesspiegel" rašo, kad naujasis ministras pirmininkas Jonas Gahr Størerat kalba apie "žiaurų ir brutalų aktą". Socialdemokratas sukrėstas. Kadenciją baigianti ministrė pirmininkė Erna Solberg buvo "sukrėsta" šio nusikaltimo. Kongsbergo merė Kari Anne Sand buvo "priblokšta", o Norvegijos karališkoji šeima "pasibaisėjo šiuo tragišku įvykiu".

Paprastai dauguma Norvegijos policijos pareigūnų yra "neginkluoti". Atsižvelgiant į paslėptą politinio islamo keliamą teroro grėsmę, tokią neatsakingą situaciją reikėtų greitai nutraukti, juolab kad, kaip sužinojo Tagesschau, visos aukos galėjo būti nužudytos tik atvykus policijai. ZDF pateikia šį Norvegijos policijos kaltinimą:

"Nettavisen" skelbia vaizdo įrašą, kuriame teroristas dar 2017 m. vaizdo įraše įspėja ir pabrėžia, kad yra musulmonas. Jo vardas Espenas Andersenas Bråthenas.

LNK žinios skelbia, kad lietuvė buvo sužeista į kairę ranką, kai ji tik įėjo į maisto prekių parduotuvę. „Ji ėjo į maisto parduotuvę ir iš karto įėjus gavo šūvį iš lanko“, – sakė vyras.

Moters sutuoktinis teigia, kad jos būklė yra stabili. URM kol kas neturi nei oficialių, nei neoficialių žinių apie nukentėjusius Lietuvos piliečius Norvegijoje.

https://lnk.lt/zinios/uzsienyje/144504