Gabrielius Landsbergis: Dešimtys tūkstančių migrantų gali atsirasti prie Lietuvos sienos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gabr... 2021-11-11 18:02:00, skaitė 275, komentavo 6

Gabrielius Landsbergis: Dešimtys tūkstančių migrantų gali atsirasti prie Lietuvos sienos

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis interviu televizijai „France 24“ įvertino situaciją pasienyje su Baltarusija.

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad Baltarusijos pasienyje daugėja žmonių, norinčių kirsti sieną nelegaliai.

„Paskutiniai skaičiai rodė 10–20 tūkst. žmonių didesniuose Baltarusijos miestuose. Akivaizdu, buvo kilusi mintis, kad jie gali mėginti kirsti sieną viena grupe. Dabar jie pasienyje su Baltarusija. Labai tikėtina, kad po kelių dienų jie atsiras prie sienos su Lietuva“, – sakė Landsbergis.

Ministras teigia, kad Baltarusijos valdžia neva padeda nelegaliems migrantams.

Jo teigimu, šalims reikia daugiau teisinių instrumentų, kad galėtų apsaugoti savo sienas. Ministras pabrėžė, kad Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, privalo ginti savo sienas.

„Vienintelis būdas patekti į Europą – tai legalus kelias“, – pabrėžė jis.

Pirmadienį Baltarusijos valstybės sienos komitetas pranešė, kad šimtai pabėgėlių vyksta prie šalies sienos su Lenkija. Tos pačios dienos vakare komitetas pranešė, kad situacija su migrantais pasienyje yra itin įtempta. Pasienio linijoje yra daugiau nei du tūkstančiai pabėgėlių, tarp jų daug moterų ir vaikų. Lenkijos saugumo pajėgos jų neįleido, migrantai bandė prasibrauti per užtvaras. Taip pat Lenkijos saugumo pajėgos sukūrė uždarą zoną, kuri prasideda už trijų kilometrų nuo sienos. Į ją negali patekti nei žiniasklaidos atstovai, nei humanitarinės organizacijos.

Nuo trečiadienio Lietuvoje galioja nepaprastoji padėtis visame sienos su Baltarusija ruože ir penkis kilometrus į valstybės gilumą nuo pasienio zonos.Migracijos krizė Baltarusijos pasienyje su Lietuva, Latvija ir Lenkija, kur migrantai veržiasi nuo metų pradžios, smarkiai paaštrėjo šios savaitės pradžioje. ES šalys kaltina Minską krizės eskalacija ir ragina įvesti jam sankcijas. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad dėl susidariusios situacijos kaltos pačios Vakarų šalys, dėl kurių veiksmų žmonės bėga nuo karo.

SN inf.