Lenkijos premjeras perspėja: ar Vokietija priims 50 milijonų imigrantų?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2021-11-18 18:10:00, skaitė 4338, komentavo 6

Lenkijos premjeras perspėja: ar Vokietija priims 50 milijonų imigrantų?

„Savo pasienyje mes giname visą Europą. Tikiuosi, kad visi išliks tvirti, nepaisant vis akivaizdesnių Baltarusijos tarnybų provokacijų. Tikiuosi, kad jie nežengs per toli, - sakė jis, primindamas, kad Lenkijos ir Baltarusijos siena taip pat yra ES ir NATO siena“, - pasakė premjeras. Paklaustas, ko baiminasi dėl krizės, jis atsakė: „Jei dabar nesugebėsime sustabdyti tūkstančių migrantų, netrukus šimtai tūkstančių ar milijonai jų keliaus į Europą". „Jei neapsaugosime Europos sienų, šimtai milijonų žmonių iš Afrikos ar Artimųjų Rytų bandys patekti į Europą, ypač į Vokietiją. Vokietijoje gyvena daugiau nei 80 mln. žmonių - ar leistumėte atvykti dar 50 mln.? Manau, kad žmonės Vokietijoje tuo nebūtų patenkinti, nes jie nori išlaikyti savo gyvenimo lygį ir kultūrą“, - perspėjo Mateuszas Morawieckis.

Lenkijos ministras pirmininkas pridūrė, kad "Putinas ir Lukašenka vykdo Vakarų Europos šalių destabilizavimo strategiją". "Nežinome, ką dar jie planuoja. Gali būti, kad pasienio krize siekiama tik nukreipti dėmesį nuo naujų Rusijos rengiamų karinių veiksmų Ukrainoje", - pažymėjo jis.

Lenkijos vyriausybės vadovas taip pat sakė, kad tikisi veiksmingo tarptautinio spaudimo, dėl kurio apie 20 tūkst. šiuo metu Baltarusijoje esančių migrantų nebandys patekti į ES.

„Jei užsieniečių srautas bus sustabdytas, ES gali padėti juos pargabenti atgal į jų gimtąsias šalis“, - pažymėjo jis.

Į pastabą, kad Lenkija nesinaudoja ES agentūros "Frontex" pagalba, nors jos būstinė yra Varšuvoje, M. Morawieckis atsakė: - Prie rytinės sienos tarnauja 15 000 mūsų karių, taip pat policijos pareigūnų ir pasieniečių. "Frontex" turi beveik 1 000 pareigūnų visoje Europoje. Kodėl turėtume stengtis (juos įtraukti - red.), jei patys galime apsaugoti sieną?

Jis patikino, kad "užsieniečiai, atsidūrę Lenkijos pusėje, yra vežami į ligonines arba specialias įstaigas, kuriose jie gali prašyti prieglobsčio. - Taip išgelbėjome daugybę žmonių nuo mirties nuo šalčio", - sakė jis "Bild".

Lenkijos ministras pirmininkas taip pat įvertino, kad kadenciją baigianti kanclerė Angela Merkel patyrė nesėkmę migracijos politikos srityje. - Prieš penkerius šešerius metus atlikti veiksmai nebuvo tinkami. Jie kėlė grėsmę Europos valstybių suverenitetui ir sukūrė dirbtinį daugiakultūriškumą", - sakė jis.

Mateuszas Morawieckis taip pat buvo paklaustas apie paramą NATO. Ministras Pirmininkas neatmetė tokios galimybės, jei "bus poreikis".

"Pirmiausia džiaugiuosi, kad kitų NATO šalių vadovai išreiškė savo paramą. Tarp jų - kanclerė Angela Merkel ir netrukus ją pakeisiantis Olafas Scholzas. Kitas žingsnis būtų tvirtas Baltarusijos kaimyninių šalių pareiškimas: Lenkija, Lietuva, Latvija. Kitas žingsnis galėtų būti NATO sutarties 4 straipsnio aktyvinimas", - sakė Ministras Pirmininkas.

Taip pat buvo užduotas klausimas apie karo grėsmę.

„Negalime nieko atmesti. A. Lukašenka ir V. Putinas akivaizdžiai vykdo neramumų ir Vakarų destabilizavimo strategiją. Nežinome, ką dar jie planuoja. Taip pat gali būti, kad krize pasienyje siekiama tik nukreipti dėmesį nuo naujų karinių išpuolių, kuriuos V. Putinas rengia Ukrainoje“, - pripažino Lenkijos vyriausybės vadovas.

„Vis dėlto tikiuosi, kad tarptautinis spaudimas bus veiksmingas ir maždaug 20 000 šiuo metu Baltarusijoje esančių migrantų liks. Jei antplūdis bus sustabdytas, ES taip pat gali padėti gabenti šiuos žmones atgal į jų tėvynę“, - pridūrė jis.

Lenkijos premjeras nurodė: „Turime padaryti viską, kas įmanoma, kad apsaugotume savo sienas Viduržemio jūros regione ir rytuose nuo imigracijos“.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad reikia statyti sienas aplink Europą, Ministras Pirmininkas Morawieckis atsakė:

„Mums reikia visų apsaugos ir stebėjimo formų, kad atremtume išpuolius. Nesvarbu, ar tai būtų siena, ar tvora, ar elektroninės sistemos, kurios nedelsdamos praneša apie bet kokį įsibrovimą“.

„Manau, kad prieš penkerius ar šešerius metus vykdyta politika nebuvo tinkama. Ji kėlė grėsmę daugelio Europos šalių suverenitetui ir sukūrė dirbtinį daugiakultūriškumą. Ši politika buvo pavojinga Europai ir pasauliui“, - pabrėžė jis.

Pokalbyje taip pat minimi kaltinimai dėl tariamai nežmoniško Lenkijos elgesio su migrantais.

„Šioje sienos pusėje miške atsidūrę žmonės vežami į ligoninę arba į stovyklą, kur jie gali prašyti prieglobsčio. Taip išgelbėjome daugybę žmonių nuo mirties šaltyje“, - paaiškino Ministras Pirmininkas ir nurodė: „Sienų apsauga turi būti veiksminga. Todėl turime sugebėti atstumti žmones, kurie pažeidžia mūsų sienas“.

Paklaustas apie apribojimus patekti į pasienio zoną, vyriausybės vadovas pabrėžė, kad politikai ir aktyvistai naudojasi galimybe patekti į pasienio zoną, skleisdami propagandą ir net siekdami sugriauti pasienio saugumą.

„Negalėjome to toleruoti. Beje, pasienyje netrukus bus įkurtas žurnalistų informacijos centras, kuriame žurnalistai galės gauti informacijos“. - pabrėžė jis.

Taip pat buvo užduotas klausimas apie Angelos Merkel ir Aleksandro Lukašenkos derybas.

"Man aišku viena: per šią krizę sprendimai negali būti priimami virš mūsų galvų. Jei pokalbis telefonu buvo susijęs su tuo, kaip migrantai iš Baltarusijos sugrąžinami į savo šalis, tai kiekviena iniciatyva šia linkme yra naudinga Lenkijai", - sakė Ministras Pirmininkas.

Paklaustas, ką Mateuszas Morawieckis pasakytų naujajam Vokietijos kancleriui, vyriausybės vadovas atsakė: „Pasakysiu jam: čia, Lenkijoje, mes giname ES sieną! Ir kai kalbame apie platesnį vaizdą: dirbkime kartu dėl taikos, o ne duokime Vladimirui Putinui papildomų pinigų už energiją, kad jis galėtų toliau ginkluotis".

"Bild" žurnalistai teiravosi, ar tai reiškia, kad ministras pirmininkas pasakys Olafui Scholzui: "Sustabdykite "Nord Stream 2"!"

„Taip, žinoma, "Nord Stream 2" turi būti sustabdytas!“ - nedviprasmiškai atsakė vyriausybės vadovas.

P.S.: Vakar įvyko Lenkijos premjero ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pokalbis telefonu. Pranešime spaudai sakoma, kad pokalbis buvo susijęs su padėtimi prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos ir su krizės prie ES išorės sienų koordinavimu. 

image.png

Reikia priminti, kad šis pokalbis įvyko po to, kai Angela Merkel antrą  kartą niekieno neįgaliota skambino Baltarusijos diktatoriui Aleksandrai Lukašenkai ir "virš europiečių galvų" vykdė slaptas derybas su juo. 

Nuorodos:

https://wpolityce.pl/swiat/574511-premier-dla-bilda-tu-w-polsce-bronimy-granic-ue

https://wpolityce.pl/swiat/574494-premier-morawiecki-rozmawial-z-kanclerz-merkel-podano-temat

http://lebionka.blogspot.com/2021/11/vokieciai-sako-aciu-lenkijai.html

Mano publikacijos Telegram: https://t.me/lebionka ir VK: https://vk.com/id460381786