Lenkija nesiderės su Lukašenka, bet gali uždaryti susisiekimą geležinkeliu

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2021-11-20 19:11:00, skaitė 431, komentavo 2

Lenkija nesiderės su Lukašenka, bet gali uždaryti susisiekimą geležinkeliu

Lenkijos prezidentas aptarė pasienio situaciją su Prancūzijos ir Lietuvos prezidentais, rašo Lenkijos radijas.

Lenkijos Prezidentas Andžejus Duda per pokalbį telefonu padėkojo Prancūzijos Prezidentui už paramą Lenkijai ir sakė, kad Lenkija ir toliau saugos rytinę ES sieną.

Andžejus Duda ir Emanuelis Makronas taip pat aptarė įvairias galimybes padėti Baltarusijoje likusiems migrantams. Jie paskelbė apie tolesnes Lenkijos ir Prancūzijos konsultacijas dėl A. Lukašenkos sukeltos krizės.

Prieš pokalbį su Prancūzijos vadovu Prezidentas Andžejus Duda kalbėjosi su Lietuvos Prezidentu Gitanu Nausėda. "Mūsų broliškos šalys, nukentėjusios nuo Lukašenkos režimo hibridinio išpuolio, yra visiškai solidarios viena su kita ir kalba vienu balsu", - socialiniame tinkle "Twitter" parašė prezidento administracijos Tarptautinės politikos biuro vadovas Jakubas Kumochas.

Padėtis Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje tebėra įtempta. Pasak vyriausiojo policijos vado Jaroslavo Šimčiko (Jaroslaw Szymczyk), pabėgėlių stovykla prie Kuznicos-Bružų sienos perėjimo punkto yra beveik tuščia, tačiau migrantai bando nelegaliai kirsti Lenkijos ir Baltarusijos sieną kitose vietose:

"Praėjusią naktį kelių šimtų imigrantų grupė, palaikoma Baltarusijos pasieniečių, bandė pralaužti pasienio tvorą netoli Dubičių-Čerkšnės rajono. Dėl greitos karių reakcijos, policijos ir pasieniečių skambučio bandymas buvo labai greitai nutrauktas", - praneša vyriausiasis policijos vadas.

Lenkijos Respublikos specialiųjų tarnybų ministro-koordinatoriaus atstovas spaudai pareiškė, kad migrantų perkėlimas nuo sienos yra Lukašenkos informacinio žaidimo elementas.

Prieš kelias dienas rusų apžvalgininkas Igoris Strelkova (Girkinas) prognozavo, kad Lukašenka "prišiks sau į kelnes". "Norėjo pridergti kaimynams, bet kelnes pamiršo nusiimti", - sakė Strelkovas. Taip ir įvyko. Dabar Lukašenkai teks spręsti jo atvežtų "turistų" klaisimą, o tai bus didelis galvos skausmas ir dideli finansiniai nuostoliai. 

Vakar Lenkijos premjeras Mateušas Moravieckis dar kartą pakartojo, kad „visos derybos su Lukašenka įteisina režimą Minske“.

Jis pažymėjo, kad Lenkija yra pasirengusi sumokėti už migrantų bilietus iš Baltarusijos į jų gimtąją šalį.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateušas Moravieckis sakė, kad pagrindinis Lenkijos diplomatinių pastangų, susijusių su padėtimi pasienyje su Baltarusija, tikslas turėtų būti įtikinti migrantus grįžti į tėvynę. Jis pabrėžė, kad Lenkijos valdžios institucijos yra pasirengusios juos paremti ir bendrai finansuoti lėktuvo bilietus iš Baltarusijos.

Ministras Pirmininkas Mateušas Moravieckis pridūrė, kad visos derybos su Aleksandru Lukašenka dėl migracijos krizės faktiškai įteisina Minsko režimą ir skatina jį tęsti neteisėtą veiklą.

Mateušas Moravieckis pabrėžė, kad nepritaria jokioms deryboms dėl humanitarinio koridoriaus migrantams, norintiems patekti į Vokietiją, sukūrimo.

Lenkijos radijas praneša, kad Europos Sąjungoje sulėtėjo darbas dėl sankcijų už migrantų panaudojimą hibridinei atakai. Kai kurios šalys nesiryžta taikyti sankcijų Baltarusijos oro transporto bendrovei "Belavia". Vokietija yra viena iš abejojančių šalių.

Apie tai praneša Lenkijos Respublikos vidaus reikalų ir administracijos ministerija pranešė, kad gali būti uždarytas geležinkelio pasienio punktas su Baltarusija Kuznicos-Bialostockos mieste. Lenkija tikisi, kad Baltarusijos valdžios institucijos stabilizuos padėtį pasienyje Kuznicos-Bialostockio rajone iki lapkričio 21 d. Jei niekas nepasikeis, Lenkija sustabdys geležinkelių eismą.

Anksčiau Lenkijos geležinkelių inžinierių sąjunga paragino sustabdyti traukinių eismą. Sąjunga nurodė, kad traukinių mašinistai bijo vykti į Baltarusiją. Kuznicos Bialostockos kelio pervaža uždaryta jau daugiau nei savaitę.

Mano publikacijos Telegram: https://t.me/lebionka ir VK: https://vk.com/id460381786