Socialdemokratai „dulkins“ A. Dulkį

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/soci... 2021-11-30 20:36:00, skaitė 270, komentavo 1

Socialdemokratai „dulkins“ A. Dulkį

Opozicinė Seimo Lietuvos socialdemokratų frakcija (LSDP) pirmadienį susitinka su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu. Socialdemokratai aiškinsis, kodėl yra uždarinėjamos gydymo įstaigos, teirausis dėl prasto gydymo paslaugų prieinamumo.

Parlamentarė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Orinta Leiputė pabrėžia, kad Lietuva Europos Sąjungoje išsiskiria rekordiniu perteklinių mirčių skaičiumi, taigi ministro bus klausiama, kaip šis ruošiasi spręsti situaciją.

„Jeigu ministras tikisi standartinių klausimų, į kuriuos turi paruoštus atsakymus, tai jam teks nusivilti. Šį kartą visą dėmesį sutelksime į tai, kas lieka pandeminių temų šešėlyje: skandalinga ligoninių pertvarka, neįtikėtini perteklinių mirčių skaičiai, kuriuos lemia neprieinamos gydymo paslaugos.

Ar ministerija (ir visa vyriausybė) neužsižaidė su pinigų „įsisavinimu“? Puikiai žinome, kas vyksta: savivaldybės verčiamos „pagalvoti“, kokių gydymo paslaugų ir ligoninių jos sutiktų atsisakyti mainais už specialias lėšas. Kitaip kaip šantažu to nepavadinsi“, – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė socialdemokratė Orinta Leiputė.

Kai kurių savivaldybių atstovai, šokiruoti ministerijos reikalavimų, pasak O. Leiputės, prabilo apie „susinaikinimą“ – mažesnės savivaldybės spaudžiamos „jungti“ sveikatos priežiūros įstaigas, atsisakyti ligoninėse vykdomų paslaugų ir su artimiausio didmiesčio įstaiga susitarti, kad sunegalavę gyventojai keliautų tenai.

„Neseniai dėl naikinamų padalinių pagalbos šaukinius siuntė Kėdainių ligoninė. Ligoninėje nebebus galima atlikti jokių rimtesnių operacijų, o priėmimo skyrius naktimis nebedirbs. Pagal Vilniaus valdininkų planą reanimacijos ir intensyvios terapijos paslaugas Kėdainių gyventojams teiks Kauno įstaigos“, – pavyzdį pateikia O. Leiputė.

Ji teigia, kad antai iš Pasvalio paliegę garbaus amžiaus gyventojai turės vykti į Šiaulius, iš Jonavos – į Kauną, tačiau jokių garantijų, kad ten gaus reikalingą paslaugą, jie neturės, o kaip jiems reikės sugrįžti namo – atskiras klausimas.

M. Sinkevičius: ministerijos veiksmai primena grasinimą

„Ministerija, grasindama nebeskirti finansavimo už sveikatos paslaugas savivaldybėms, kurios nieko nekeis, arba sugriežtinti kriterijus lėšoms gauti, nepopuliarius sprendimus paveda priimti vietos valdžiai.

Ministerija sako: pasiūlykite, kaip jūs norite save išpreparuoti, ką norite sau nusipjauti – ranką, koją? Jie perduoda atsakomybę mums, kad po to galėtų pasakyti – taigi rajono valdžia pasisiūlė savo ligoninę naikinti. Tai nepanašu į derybas“, – sako Jonavos meras socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

Pasak socialdemokratų, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtoje sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkos plane užsimota žymiai mažinti aktyvaus gydymo lovų skaičių. Esą ministras A. Dulkys įspėjo, kad finansavimo gali tikėtis tos savivaldybės, kurios pirmos pasiūlys, ką naikinti.

Socialdemokratai primena, kad SAM planuoja iki 2030 m. atsikratyti tūkstančių aktyvaus gydymo lovų.

LRS inf.