A. Lukašenka: Referendumas dėl naujosios Konstitucijos gali įvykti 2022 metų vasario 20 dieną, jei „karas neprasidės“

Autorius: Būkime vieningi Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/a-lu... 2021-12-02 22:58:00, skaitė 548, komentavo 15

A. Lukašenka: Referendumas dėl naujosios Konstitucijos gali įvykti 2022 metų vasario 20 dieną, jei „karas neprasidės“

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka interviu RIA Novosti sakė, kad gali būti, jog priėmus atnaujintą respublikos Konstituciją bus surengti pirmalaikiai prezidento rinkimai.

Baltarusijoje rengiamas pagrindinio įstatymo pataisų projektas, referendumas šiuo klausimu įvyks ne vėliau kaip 2022 metų vasarį. Tikimasi, kad prieš jį bus daugiau viešų diskusijų.

 

„Tikėtina, jie gali būti surengti laiku, bet gali būti ir pirmalaikiai rinkimai… Remiantis tuo, kad taip nuspręs prezidentas, arba kitos rinkimų sąlygos bus nustatytos pereinamojo laikotarpio Konstitucijos nuostatose“, – sakė Lukašenka.

Tačiau jis suabejojo ​​galimybe, kad prezidento rinkimai bus surengti kitą vasarą.

„Ne. Ne, bus matyti. Iki prezidento rinkimų liko treji–ketveri metai“, — priminė Baltarusijos vadovas.

 

Apskritai jis teigė, kad referendume priėmus atnaujintą Konstituciją, turės būti surengti visų valdžios organų, tarp jų ir Baltarusijos liaudies asamblėjos, rinkimai, kurių konstitucinį statusą planuojama įtvirtinti šalies Konstitucijoje.

Remiantis Baltarusijos CRK interneto svetainėje esančiu kalendoriumi, kiti Baltarusijos prezidento rinkimai turėtų įvykti ne vėliau kaip 2025 metų liepos 20 dieną.

 

Be to, Lukašenka pabrėžė, kad Baltarusijos Konstitucijos projektas bus paskelbtas iki Naujųjų metų.

„Konstituciją aš pats parašiau. Teisininkai rašė tušinuku, o aš diktavau, nes aš mačiau, aš esu prezidentas, kokių galių man reikia, kad išlaikyčiau šalį. <…> Dabar mes ją paskelbsime, maždaug po mėnesio“, – sakė jis.

 

Referendumas dėl naujosios Konstitucijos gali įvykti 2022 metų vasario 20 dieną, jei „karas neprasidės“, sakė Lukašenka.

Jis pabrėžė, kad galių perskirstymas ir naujos valdžios struktūros sukūrimas yra pagrindinė, bet ne vienintelė naujosios Konstitucijos esmė. Be to, pasak prezidento, dokumente bus atsižvelgta į vyriausybės ir parlamento vaidmens stiprėjimą, taip pat į Baltarusijos liaudies asamblėjos, pirmą kartą įvykusios 1990 m., atsiradimą.

Be to, Lukašenka pažymėjo, kad naujajame pagrindiniame įstatyme bus įtvirtinta stipri prezidento valdžia.