Proamerikietiško patriotizmo paradoksas

Autorius: Andrius Martinkus Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/proam... 2021-12-12 22:15:00, skaitė 449, komentavo 0

Proamerikietiško patriotizmo paradoksas

Pradėkime nuo klausimo: „Ar Jungtinių Amerikos Valstijų nacionalinių interesų geografija apima Lietuvos nacionalinių interesų geografiją?“

Nekelia abejonių faktas, jog JAV neoliberalaus globalistinio politinio elito interesų geografija apima Lietuvos neoliberalaus globalistinio politinio elito interesų geografiją. Todėl šių elitų transatlantinis ryšys ir bendradarbiavimas yra logiškas, natūralus ir savaime suprantamas.

Bet Lietuvos neoliberalaus globalistinio politinio elito interesai nesutampa su Lietuvos nacionaliniais interesais. Šį faktą iliustruoja Lietuvos režimo pasakojama „Lietuvos sėkmės istorija“, kuri – akivaizdu – nėra nei Lietuvos, nei lietuvių tautos sėkmės istorija, o antitautinio neoliberalaus Lietuvos režimo sėkmės istorija.

O ar JAV neoliberalaus globalistinio politinio elito interesai sutampa su JAV nacionaliniais interesais? Paskutiniai dveji JAV prezidento rinkimai, intensyvėjantis „kultūrinis karas“ Jungtinėse Valstijose rodo, jog šie interesai nesutampa.

Grįžkime prie pirmo klausimo ir šiek tiek jį pakoreguokime. Ar proamerikietiškai orientuotas Lietuvos patriotas taip pat natūraliai gali tikėtis Amerikos patrioto sutikimo transatlantinei JAV ir Lietuvos sąjungai, kaip natūraliai tokios sąjungos tikisi (ir ją gauna) Lietuvos neoliberalus globalistinis politinis elitas?

Atsakymas yra: „Ne. Negali.“ Tai rodo ir istorija, ir dabartis.

Istoriškai JAV tik Pirmojo pasaulinio karo metu "atrado" savo interesą Europoje. O Rytų Europoje savo interesą JAV "atrado" tik žlungant SSRS. Pastarąjį „atradimą“ padarė JAV neoliberalus globalistinis politinis elitas.

Daugybėje tekstų tokiuose JAV leidiniose, kaip „The National Interest“, „The American Conservative“, „The Nation“, „The New Republic“ ir kituose teigiama, jog Rytų Europa nėra JAV nacionalinių interesų sfera.

Proamerikietiško patriotizmo Rytų Europoje paradoksas yra tai, kad proamerikietiški šio regiono patriotai norom nenorom orientuojasi į tokią realybę, kai JAV valdžia yra ne tiek JAV patriotų, kiek neoliberalių globalistų rankose.