Bėk, Lietuva, bėk: Rusija juda link sąjungos su Kinija prieš NATO Pribaltikoje

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-12-16 23:57:00, skaitė 887, komentavo 28

Bėk, Lietuva, bėk: Rusija juda link sąjungos su Kinija prieš NATO Pribaltikoje

Politinė Rusijos ir Kinijos  sąjunga pereina kokybiškai naują lygį. Kremlius pareiškė, kad Kinijos Liaudies Respublikos pirmininkas Si Czinpinas palaikė Rusijos prezidento Vladimiro Putino iniciatyvą dėl raštiškų Vakarų garantijų neplėsti NATO karinio buvimo prie Rusijos Federacijos sienų. Pekinas įsikiša į geopolitinę kovą Rytų Europoje Maskvos pusėje ir žengia rimtą žingsnį siekdamas sinchronizuoti savo užsienio politikos veiklą Rytų Europoje su Rusija. Šis rusiškai-kiniškas tandemas nežada nieko gero proamerikoniškiems limitrofams esantiems prie Rusijos Federacijos sienų.

„Kadangi pirmininkas specialiai pareiškė, kad palaiko Rusijos reikalavimus dėl garantijų, tai, žinoma, jis yra puikiai informuotas  ir supranta pagrindinį dalyką – kokie yra Rusijos rūpesčiai prie savo vakarinių sienų“, – papasakojo prezidento padėjėjas apie Vladimiro Putino ir Si Czinpino video derybas dėl užsienio politikos.

Tai, ką sako Kremliaus atstovas, yra sensacinga pasaulinei ir europinei politikai.

Kinijos lyderis įsikišo į karinę-politinę Rusijos ir USA kovą Rytų Europoje, palaikydamas Maskvą dėl pagrindinio strateginio reikalavimo Vašingtonui: juridiškai garantuoti atsisakymą toliau plėsti NATO buvimą prie Rusijos sienų.

Be to, jis ne tik kad palaikė, bet ir davė sutikimą, kad Rusijos pusė garsiai išsakytų jo, draugo Si,  poziciją garsiai: jis palaiko šį V. Putino reikalavimą Vakarams, faktiškai šiandien neįmanomo „šaltojo karo laimėtojams“.

„Šalys susitarė palaikyti ryšius šiuo klausimu. Ir mes informuosime Kinijos kolegas, kaip klostysis derybos ir kontaktai šiuo klausimu su amerikoniškais ir NATO "partneriais" “, – apie Putino susitarimus su KLR pirmininku sako Jurijus Ušakovas.

Šis pareiškimas yra ne mažiau svarbus nei ankstesni.

Kinija žengia riktą žingsnį siekdama sinchronizuoti užsienio politikos veiklą Rytų Europoje su Rusija.

Tarp kitko atsižvelgiant į Rusijos interesus ir derinant su jais Kinijos interesus.

Ar didelė yra tikimybė to, kad regione iš tiesų susiformuos Rusijos-Kinijos tandemas? Taip, tam yra visos būtinos sąlygos.

Pirma, Rusijos ir Kinijos santykių lygis šiandien yra aukštas kaip niekada istorijoje. Vladimiras Putinas apibūdino juos Si Czinpinui kaip „tikras tarpvalstybinio bendradarbiavimo dvidešimt pirmame amžiuje pavyzdys“.

Antra, Maskva ir Pekinas turi bendrą priešą – Vašingtoną, kuris prieš juos abu naudoja „sulaikymo-atgrasimo“ taktiką, sukurdamas nestabilumo lankus iš priešiškų Rusijai ir Kinijai proamerikoniškų režimų palei jų sienų perimetrą.

Trečia, Rusija ir Kinija idealiai atitinka ir papildo viena kitą. Kinijos ekonominė galia stiprina Rusiją, o Rusijos karinė galia – Kiniją.

Ketvirta, kinų atėjimas į Rusijos Federacijos artimojo užsienio regionus Maskvai pasirodė teigiamas patyrimas. Toks sudėtingas ir probleminis regionas, kaip Vidurinė Azija, Rusijos saugumui kelia daug mažiau pavojų nei Rytų Europa, nes jame daug daugiau Kinijos, daug mažiau Amerikos ir beveik nėra jokios Europos.

Kinijos atėjimas į Vidurinę Aziją padėjo stabilizuoti šio regiono šalis, kada Vakarų buvimas Rytų Europoje varo Ukrainą ir Pribaltikos šalis į katastrofą. 

Penkta, Kinija jau keletą metų aktyviai eina į Rytų Europą ir ten susiduria su tokiomis pačiomis problemomis kaip ir Maskva. Pavyzdžiui, jos kelyje (Kinijos) pasimaišė tokia maža, bet labai piktybiška šalis kaip Lietuva, kuri, norėdama atkreipti USA dėmesį, surengė Pekinui demonstratyvų aplojimą. Tai yra, ji Kinijos atžvilgiu padarė tą patį, ką darė Rusijos atžvilgiu visus ankstesnius metus.

Kinija į lietuvišką priešiškumą sureagavo nepalyginamai kiečiau nei Rusija. Tam kad nusodinti Vilnių, ji per šešis mėnesius padarė daugiau nei Rusija per 30 metų. Faktiškas diplomatinių santykių su Lietuva nutraukimas. Sistemingos kliūtys lietuviškos produkcijos eksportui į Kiniją ir kiniškos produkcijos importui į Lietuvą. Grasinimai užsienio kompanijoms uždaryti priėjimą prie Kinijos rinkos, jei jos turės reikalų su Lietuva.

Rusijos ir Kinijos politikos sinchronizacija Rytų Europoje, be visa kita ko, tai reiškia ir pastangų suvienijimą kovojant su tokių šalių kaip Lietuva piktybiškumu, kurioms esant pasienyje tarp Rusijos ir NATO, iškils sunkumų dėl Rusijos-Kinijos tandemo. 

Šiandien tik Kaliningrado faktorius trukdo Rusijai reaguoti į Lietuvos priešiškumą šiurkščiais kinietiškais metodais. Tačiau Lietuva daro viską, kad šis faktorius būtų įveiktas, savo rusofobija skatindama Maskvą investuoti į strateginę Kaliningrado srities autonomiją.

Kai tik šis procesas pasieks galutinį etapą ir Kaliningrado sritis bus visiškai nepažeidžiama tokios nenormalios kaimynės kaip Lietuvos Respublika, pastarajai mažai nepasirodys.

Kinijos išbandytas griežtų ir ryžtingų bausmių technologijos už priešiškumą Vilniaus atžvilgiu, bus taikomos jau nebe tolimos valstybės iš kito Eurazijos galo, o jau tiesioginės Lietuvos kaimynės ir pagrindinės prekybos bei ekonomikos partnerės, šalia esančios Rusijos.

Ir tada jau lietuviškiems politikieriams nebereikės gaišti laiko skundžiantis Vašingtonui. Geriau iš karto mestis į Vilniaus oro uostą ir skristi iš Lietuvos, kur akys mato. 

Tik kas pasakys kur ir kam jie bus reikalingi?