Rumunai pavogė iš USA karinės bazės degalų už 2mln dolerių

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2021-12-17 07:26:00, skaitė 826, komentavo 10

Rumunai pavogė iš USA karinės bazės degalų už 2mln dolerių

Pentagonas patvirtina informaciją apie didelių kuro atsargų praradimą USA karinėje bazėje Rumunijoje. Situacija susijusi su didelio masto dyzelinio kuro vagyste Michailo Kogėlničanu vardo oro uosto aviabazėje. Tarp kitko vagystė buvo ne vienkartinė, o tęsėsi minimum ketverius pastaruosius metus.

Majoras Vonni Raitas, 21-osios karinės vadovybės atstovas spaudai:

Teisėsaugos organai patvirtino stambaus masto vagystės pobūdį. Bendri nusikalstamos veiklos nuostoliai vertinami 2 mln. dolerių. Pirminiais duomenimis, dyzelinis kuras buvo išpumpuojamas iš cisternų. Jis buvo skirtas Michailo Kogėlničanu vardo avia bazės dyzeliniams generatoriams maitinti .

Ši oro bazė yra Rumunijos pietryčiuose – netoli Juodosios jūros pakrantės. Ją aktyviai eksploatuoja USA kariškiai, daugiausia iš USA oro pajėgų. Bazėje tarnybą taip pat atlieka ir keli rumunų padaliniai. Taip pat žinoma apie vietos civilių darbuotojų dalyvavimą kariniame objekte. Pati bazė faktiškai yra integruota su tarptautinio oro uosto teritorija.

Patvirtintas faktas, kad kuras buvo nuleidžiamas nuo 2017 metų. Tuo pačiu metu Raitas kol kas dar nekomentavo klausimų, susijusių su tuo, kas konkrečiai dalyvavo didelio masto vagystėje.

Tačiau kai kurias detales skelbia Rumunijos spauda. Ji, remdamasi šaltiniais, rašo, kad kuro nuleidimu sistemingai užsiiminėjo darbuotojai rumunai, turėję prieigą prie kuro ir tepalų sandėlių teritorijos USA karinėje bazėje. Darbuotojai, aptarnaujantys generatorius, buvo pasamdyti amerikoniškos pusės. Pažymima, kad siekiant nuslėpti vagystę, sisternose esantis kuras buvo skiedžiamas. Kad kažkas negerai pastebėjo  amerikonai kariškiai, kada vis dažniau ėmė kilti problemų su generatoriais. Todėl buvo atlikta naudojamo kuro ekspertizė, kurios rezultate paaiškėjo itin žema jo kokybė, nors prieš pristatymus į bazę dyzelinio kuro kokybė atitiko normas.