A.Kandrotas apie jam pareikštus įtarimus susidoroti su I.Makaraityte: šaudyti galima tik tokius kaip V.Tomaševskis?

Autorius: Justina GAFUROVA Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2021-12-17 19:38:00, skaitė 619, komentavo 4

A.Kandrotas apie jam pareikštus įtarimus susidoroti su I.Makaraityte: šaudyti galima tik tokius kaip V.Tomaševskis?

Celofano pravarde žinomas Antanas Kandrotas sulaukė naujų nemalonumų - jam pareikšti įtarimai dėl viešo grasinimo susidoroti su LRT žurnaliste Indre Makaraityte. Taip įvertintos jo frazės, apžvelgiančios LRT tyrimą „Riaušių anatomija". Nors už tai A.Kandrotui gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų, išskirtiniame interviu portalui Respublika.lt įtariamasis sakė bylos nesureikšminantis, nes yra įsitikinęs, kad ji turėtų baigtis taip pat, kaip Valdemarą Tomaševskį šaudyti pasiūliusiam šoumenui Arūnui Valinskui. Jeigu teisingumas Lietuvoje iš tiesų visiems vienodas.

Baudžiamojo kodekso 145 straipsnio 1 dalis skamba taip: „Tas, kas grasino nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, jeigu buvo pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų."

Pranešime A.Kandrotui apie įtarimą policija nurodo, kad grasinimas nužudyti ar sunkiai sutrikdyti LRT žurnalistės I.Makaraitytės sveikatą galėjo būti įžvelgtas tokiose pasakytose frazėse kanalo „Knygnešys" transliacijų metu: „Na, tai aš tik tiek galiu pasakyti tai propagandistei „do pory, do vremia"; „mes dabar su ja turėsim reikalų ir mes tikrai jos nepaliksim"; „tada jau, ją, veikėją, iškūrensim ir jai baudžiakas irgi už šitą propagandą yra garantuotas"; „reikia, kad liaudis ją normaliai išdulkintų"; „ją dėti į vietą gal jau laikas?" „Makaraityte, patikėk, mes dar tave sumedžiosim."

- Ar šiomis frazėmis norėjote pagrasinti žurnalistei? - Respublika.lt paklausė Celofano pravarde žinomo Antano Kandroto.

- Na, pavyzdžiui, kodėl I.Makaraitytė mano, kad frazė „laikas ją dėti į vietą" reiškia, kad laikas ją užmušti? Gal ją laikas iš LRT išmesti? Arba gal mano pasakytą žodį „iškūrensim" ji supranta, kad ją gyvą sudeginsime, tačiau bet kuris žmogus supranta, kad tai yra perkeltinė prasmė ir kad čia kalbama apie ją, kaip apie propagandistę. Šiomis frazėmis noriu pasakyti, kad ją reikia išmesti iš LRT, nes savo darbu ji daro gėdą LRT. Visa tai yra mano nuomonė. Matyt, po to, kai LRT tyrimas buvo apie nieką, I.Makaraitytė tokiu būdu bando sulaukti papildomo dėmesio. Jo gauti pavyko, tad manau, kad I.Makaraitytė man skolinga už tokią reklamą, nes ji pati tame tyrime mane prastai pareklamavo. Tikėjausi kažko daugiau, esu nusivylęs.

- Ar tiesa, kad policijos tyrėjams šioje byloje nepavyko jūsų apklausti, nes negavote valstybės skirto advokato?

- Taip. Telefonu buvau informuotas, kad būsiu apklaustas kaip įtariamasis. Sutikau, kad būtų pareikšti įtarimai nedalyvaujant advokatui, o kai įtarimai jau buvo pareikšti ir buvau pakviestas duoti parodymus, pasakiau, kad duodamas parodymus noriu, jog man būtų paskirtas valstybės gynėjas. Iš pradžių tyrėja bandė sakyti, jog ne visiems priklauso valstybės gynėjas, tuomet paprašiau raštu nurodyti, kad man nepriklauso valstybės garantuojamas gynėjas, jeigu iš tiesų taip yra.

- Ar buvo skirtos kardomosios priemonės?

- Buvo bandyta įteikti pasižadėjimą neišvykti, nors jie jau skirti kitose aštuoniose man iškeltose bylose. Šį kartą nusprendžiau, kad nenoriu pasižadėti, todėl tokį dokumentą pasirašyti atsisakiau. Taip pat nedaviau jokių pažadų neviešinti informacijos apie šią bylą. Kai manęs buvo paprašyta pasirašyti tai įpareigojantį dokumentą, iš karto pasakiau, kad tokio pažado neduosiu, nes pirmas darbas, kurį padarysiu išėjęs, tai paviešinsiu informaciją. Todėl šį dokumentą pasirašyti atsisakiau. Man atrodo, kad toks dokumentas yra puikus įrankis politikams, pagautiems už kyšius, nuo žurnalistų atsiriboti tylos siena, neva negalima viešinti bylos informacijos. Šiuo atveju viskas ir taip vieša. Tokios bylos viešinimas ir visuomenės pasmerkimas dėl tokių procesų yra sveikas dalykas.

- Visai neseniai už frazę apie V.Tomaševskį, kad tokius kaip jis reikėtų šaudyti po vieną per metus, pradedant nuo jo paties, šoumenas A.Valinskas išsisuko. Nors tuomet Generalinė prokuratūra pati pradėjo tyrimą, galiausiai jį nutraukė, nustačiusi, kad tai tik nuomonė. Kaip manote, ar jūsų atveju byla baigsis taip pat?

- Vienareikšmiškai manau, kad baigtis turėtų būti tokia pati. Nemanau, kad byla išvis turėjo būti pradėta. Kalbant apie A.Valinsko atvejį, jis nurodė konkretų asmenį, konkretų būdą, kaip atimti iš jo gyvybę, ir netgi nurodė periodiškumą. Bet byla buvo nutraukta. Kiek žinau, dėl to, kad tyrimas buvo pradėtas pačios prokuratūros iniciatyva, kuri bylą ir nutraukė. Taip iš žaidimo buvo eliminuotas V.Tomaševskis, atimant galimybę skųsti tokį nutarimą, nes jis nėra tyrime dalyvaujanti šalis.

Beje, kai mitinge buvo cituojami mano pasakyti tokie patys žodžiai, kuriuos A.Valinskas skyrė V.Tomaševskiui, tik šį kartą apie Tomą Vytautą Raskevičių, taip pat buvo iškelta baudžiamoji byla, kurioje esu specialusis liudytojas - be penkių minučių įtariamasis. Kai buvau sulaikytas rugsėjo 8 d., vėl buvo bandoma gauti mano parodymus, tačiau pasakiau, kad šios frazės reikšmės reikėtų klausti A.Valinsko, o ne manęs.

Tad labai bus įdomu pažiūrėti, kaip vyks ši byla. Artimiausiu metu parodymų duoti neketinu, tad man būtų įdomu pamatyti, kaip prokuroras surašytų kaltinamąjį aktą. Tokiu atveju, manau, Lietuva tik pamatytų, kad egzistuoja dvejopi standartai ir tokius kaip V.Tomaševskis šaudyti galima, o I.Makaraitytės - ne. Žinoma, visa tai yra tik mano nuomonė.