Britai ruošiasi bėgti iš Ukrainos

Autorius: Aleksandras Chabarovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2021122... 2021-12-29 00:47:00, skaitė 953, komentavo 4

Britai ruošiasi bėgti iš Ukrainos

Fiasko Afganistane nepraėjo be pėdsakų: kurstydami isteriją apie artėjančią "Putino invaziją" Ukrainoje, Didžiosios Britanijos kariuomenės vadovai iškart paskelbė, kad yra pasirengę iš ten bėgti

Didžiosios Britanijos kariškiai jau pasiruošę – jei kas atsitiks – "nusiplauti" iš Ukrainos. Apie evakuacijos planus pranešė "Daily Express" leidinys, remdamasis Didžiosios Britanijos gynybos sekretoriumi Ben'u Wallace'u, kuris visus patikino, kad jo pavaldiniai nekovos su rusais Ukrainos teritorijoje – tai "labai mažai tikėtina", rašo RIA Novosti autorius Aleksandras Chabarovas.

Anot laikraščio, dauguma britų yra įsikūrę Javorovo miestelio rajone, iš ten ranka pasiekiama iki Lenkijos, kur jie bus evakuoti, "jei prasidės karas su Rusija". Tikslios informacijos apie britų grupės dydį Ukrainoje nėra. Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos tinklalapyje rašoma taip: "Britanijos armija teikia pagalbą Ukrainai, apmokydama Ukrainos ginkluotąsias pajėgas <...> nuo bazinių dalykų ir medicininio mokymo iki kovos su snaiperiais, šarvuočiais ir artilerija pratybų".

Žinoma, kad be lauko instruktorių, kibernetinių grėsmių prevencijai (o kartu ir kūrimui) ten buvo siunčiami ir specialistai. DLR žvalgybos duomenimis, grupė britų cheminio ginklo specialistų šiuo metu yra Kijevo kontroliuojamoje Donbaso dalyje. DLR padarė išvadą, kad priešas ruošiasi atakai naudodamas toksines medžiagas.

2018 metais pasirodė informacija, kad Ukrainos teritorijoje veikė hibridinės 77-osios Jos Didenybės kariuomenės brigados kariai, kurie buvo suburti siekiant "sujungti visas galimybes reaguoti į šiuolaikinių karų ir konfliktų iššūkius, nes veiksmai mūšio lauke ne visada reikalauja tik smurto", kitaip tariant, informaciniam karui.

Pastarasis, ypač dabar išpūstos "karinės grėsmės iš Rusijos" fone, Londonui turi esminę reikšmę – daug daugiau nei karinių laivų statyba Ukrainai ar senų šarvuočių "Samson" siuntimas ten, kaip tai buvo 2015 m.

Nepraeina nė dienos be informacijos britų spaudoje paskleidimo apie Rusiją, kuri "rengiasi pulti Ukrainą". Jei nėra priežasties, galite padaryti taip, kaip padarė Didžiosios Britanijos saugumo valstybės sekretorius Damianas Hindsas: jis tiesiog įtraukė Rusiją į pavojingiausių JK šalių sąrašą kartu su Kinija, Iranu ir Šiaurės Korėja: "Jie gali ir vykdo informacines operacijas bei įvairiais būdais jose dalyvauja".

Ministras apie energingus veiksmus šioje pačioje Londono vietovėje kukliai nutylėjo, nors turi kuo pasigirti. Esminių derybų tarp Rusijos ir JAV išvakarėse Anglija formuoja "klastingo" Kremliaus įvaizdį su triguba energija. Pagrindinė užduotis – neleisti objektyviai vertinti to, kas vyksta NATO ir Rusijos santykiuose. Saugumo garantijų mūsų šaliai reikalaudamas Vladimiras Putinas suformulavo itin suprantamą poziciją.

"Rusija nenori matyti užsienio grupuočių prie savo sienų. Tai nėra taip sunku suprasti. Įsivaizduokite, kas nutiktų, jei Kinija sudarytų aljansą su Kanada? Galingos valstybės to netoleruoja", – Bostono universiteto profesorius Joshua Shifrinson'as mano, kad Putino reikalavimai yra skaidrūs.

Reikia pridurti, kad NATO ir Ukrainos atveju kalbame apie Rusijai priešišką aljansą. Kolektyvinė Vakarų pozicija – jokiu būdu nepripažinti to, kas akivaizdu.

"Ginklų tiekimas per NATO šalis (Ukrainai) turėtų būti prioritetas <...>. Reikėtų aiškiai pasakyti, kad Ukraina yra esminis Europos saugumo klausimas, o sąjungininkai yra pasirengę atsisakyti bendrų ekonominių projektų su Rusija, pvz., "Nord Stream-2", – apie ukrainiečių pasirengimą kovoti rašo Didžiosios Britanijos analitinio centro "Chatham House" darbuotoja Orysia Lucevič.

"60 procentų jos piliečių išreiškė norą ginti Ukrainą su ginklais rankose. Pirmiausia Londono, o vėliau ir Niujorko "Times" paskelbė identišką medžiagą apie Ukrainos rezervistus, kurie Kijevo apylinkėse treniruojasi kariauti partizaniniam karui "rusų puolimo atveju".

"Kuo daugiau karstų išsiųsime, tuo labiau rusai galvos", – savo svajonėmis dalijasi jie su Didžiosios Britanijos ir Amerikos skaitytojais.

"Partizanų" kovinės parengties vertinimai iš Niujorko leidimo gerokai žemesni nei Londono ekspertės Liucevič: "už Ukrainą" kovoti pasiruošę ne 60, o 24 proc. Toks paplitimas kelia objektyviai klausimą dėl tyrimų, jei jie iš viso buvo atlikti.

Vakarų spaudoje ukrainiečiai stumdomi kaip pėstininkai, už juos sprendžia, ko jie nori ar nenori. Kažkas panašaus nutiko tais metais, kai klostėsi "arabų pavasaris". Tada saloje jie taip pat nuoširdžiai rašė apie žiaurius režimus ir drąsų pasipriešinimą, palaikė atviras provokacijas, kad paskui su įsivaizduojama užuojauta suskaičiuotų aukas ir laimingai pakabintų jas ant "despotų ir tironų", kurie tikrai turi būti nubausti.

Užlipę ant grėblio Afganistane, NATO sąjungininkai jau persiformavo: pasirodo, jie tiesiog "atlaisvino pajėgas veiksmams kitose pasaulio vietose". Taip apie bėgimą iš Kabulo paaiškino valstybės sekretorius Entonis Blinkenas. Kur tiksliai jie dabar "ketina veikti", jis nusprendė nenurodyti. Tačiau fiasko Afganistane nepraėjo be pėdsakų: kurstydami isteriją apie artėjančią "Putino invaziją" Ukrainoje, Didžiosios Britanijos kariuomenės vadovai iškart paskelbė, kad yra pasirengę iš ten bėgti – jei ką. Protingas sprendimas, ką čia pasakysi.

Autoriaus nuomonė gali sutapti su redakcijos pozicija.