CSTO siunčia taikos palaikymo pajėgas į Kazachstaną: kas vyksta Nur Sultan

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: https://sputnik-abkhazia.ru/20... 2022-01-08 00:05:00, skaitė 492, komentavo 1

CSTO siunčia taikos palaikymo pajėgas į Kazachstaną: kas vyksta Nur Sultan

Protesto akcijos Kazachstane prasidėjo pirmosiomis naujųjų metų dienomis. Žanaozeno ir Aktau miestų gyventojai dalyvavo mitinguose, protestuodami prieš dvigubą suskystintųjų naftos dujų kainų padidėjimą.

SUKHUM, sausio 6 d. – Sputnik. KSSO kolektyvinė saugumo taryba priėmė sprendimą ribotam laikui išsiųsti KSSO kolektyvines taikos palaikymo pajėgas į Kazachstano Respubliką, siekiant stabilizuoti ir normalizuoti padėtį šalyje. Tai teigiama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos interneto svetainėje paskelbtame pranešime. Organizacijos sekretoriatas patvirtino gavęs Kazachstano pusės kreipimąsi dėl pagalbos. Kreipimesi rašoma, kad ši situacija vertinama kaip iš užsienio parengtų banditų būrių invazija. Protesto akcijos Kazachstane prasidėjo pirmosiomis naujųjų metų dienomis. Naftą išgaunančiame Mangištau regione esančių Žanaozeno ir Aktau miestų gyventojai protestavo prieš dvigubai pabrangstančias suskystintąsias naftos dujas, kurios naudojamos kaip kuras automobiliuose.

Respublikinė energetikos ministerija paaiškino, kad nuo sausio 1 dienos jos vertė pradėta formuoti elektroninėje biržos prekyboje pagal pasiūlą ir paklausą. Sausio 4 dieną valdžia paskelbė esanti pasiruošusi išpildyti pagrindinį protestuotojų reikalavimą – sumažinti dujų kainas. Nepaisant to, kituose miestuose prasidėjo protestai. Sausio 5-osios rytą Tokajevas atleido vyriausybę ir nurodė šešiems mėnesiams įvesti valstybinį suskystintų dujų ir benzino kainų reguliavimą.

Jis taip pat paskelbė, kad pradeda vadovauti Saugumo Tarybai, kuriai anksčiau vadovavo pirmasis respublikos prezidentas Nursultanas Nazarbajevas, ir paskelbė apie naujas priemones situacijai išspręsti. Tokajevas perspėjo protestuotojus, kad valdžia imsis griežčiausių priemonių prieš pažeidėjus, nes dėl riaušių jau žuvo ir nukentėjo saugumo pajėgos.

Visoje respublikoje įvesta nepaprastoji padėtis. Visos Kazachstano finansų institucijos sustabdė veiklą po kovos su terorizmu operacijos ir interneto sutrikimų Sausio 6-osios rytą Sputnik Kazachstanas pranešė, kad Respublikos aikštėje Alma Ata mieste prasidėjo susišaudymas. Aikštę perimetru apsupo apie 50 technikos vienetų, įskaitant šarvuočius, šarvuočius ir karinius sunkvežimius su ginkluotomis apsaugos pajėgomis. Jie aplink perimetrą apsupo apie 200 ginkluotų riaušių kurstytojų, kurių daugelis buvo aikštėje su šaunamaisiais ginklais. Įvyko susirėmimas. Šiuo metu, remiantis Sputnik Kazachstano pranešimais, kariškiai pašalino kordoną ir paliko Respublikos aikštę Almatoje. Almatos policija pranešė, kad naktį buvo bandoma šturmuoti skyriaus pastatą, dešimtys užpuolikų buvo likviduoti.

Šaltinis:

https://sputnik-abkhazia.ru/20220106/odkb-napravit-v-kazakhstan-mirotvorcheskie-sily-chto-proiskhodit-v-nursultane--1037037441.html