Apie tai, kaip prieš 95 metus pasaulio žemėlapyje atsirado nauja fašistinė valstybė – Lietuva, Maksimas Osipovas skyrelyje „Svetainė“

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-01-12 02:27:00, skaitė 428, komentavo 12

Apie tai, kaip prieš 95 metus pasaulio žemėlapyje atsirado nauja fašistinė valstybė – Lietuva, Maksimas Osipovas skyrelyje „Svetainė“

Neatsakinga Lietuvos užsienio politika vis labiau smogia civilizacines gaires praradusiai Baltijos valstybei ir jos žmonėms. Vilniui pripažinus Kinijos teritorijai priklausantį Taivaną, nepriklausomą valstybę, daugybė KLR logistikos įmonių sustabdė ryšius su Lietuvos verslu, o Kinijos bankai pradėjo mažinti finansavimą.

FAKTAS

Lietuvos nebėra Kinijos muitų sistemoje.

Maža to, biudžeto maitintoja – valstybės įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ – atsidurs ant bankroto slenksčio, jei „Belaruskali“ pareikš teisinius reikalavimus dėl kalio trąšų tranzito per Lietuvą sustabdymo. O to priežastis – pasitikintis dabartinės Lietuvos valdžios atsisakymas ne tik geros kaimynystės principų, bet ir savo istorijos pamokų. Maksimas Osipovas kviečia Jus papasakoti apie artėjančias reikšmingo istorinio įvykio metines, kurios iš esmės paaiškina keistą, švelniai tariant, šiuolaikinės Lietuvos vidaus ir užsienio politiką.

Prieš 95 metus pasaulio žemėlapyje iškilo nauja fašistinė valstybė. Antrasis po Italijos Musolinio, bet 7 metais lenkia Hitlerio Trečiojo Reicho pasirodymą. Ir, deja, jis iškilo greta Baltarusijos.

Tačiau tai buvo tik neteisėtumo eros pradžia. Netrukus šalyje atsirado koncentracijos stovyklos – gerokai prieš ne tik Hitlerio Majdaneką ir Buchenvaldą, bet net ir Lenkijos Beržą-Kartuzskają. Į juos iš karto pateko beveik 400 komunistų partijos narių (ir keturiems buvo įvykdyta mirties bausmė), daugiau nei 130 komjaunuolių, apie 60 profsąjungų narių, 35 kairiųjų organizacijų aktyvistai. Ir taip pat filosofai, mokslininkai, gydytojai. Deputatų taip pat neprireikė: 1927 m. balandį Lietuvos Seimas buvo tiesiog paleistas. Kita vertus, klaniškumas įgavo didžiulę įtaką. Lietuvos ministru pirmininku tapo prezidento žmonos sesers vyras. Smetonos artimieji vadovavo Panevėžio miestui, sėdėjo kariuomenės generaliniame štabe ir kitose vadovaujančiose pareigose. Lietuvoje susiformavo tipiška luominė visuomenė, apie 2% gyventojų buvo labai pasiturintys Tuo pačiu metu apie 15% Lietuvos gyventojų priklausė viduriniajai klasei, o likę 83% gyveno skurde. 1935-1936 metais. kilo, tačiau beviltiškų valstiečių streikas Suvalkijoje buvo žiauriai nuslopintas. Tada policija nušovė tris žmones (dar du mirė ligoninėje), o dar šešiems organizatoriams buvo įvykdyta mirties bausmė. Tada rašytojas Ludas Gira prisipažino, kad numalšinus sukilimą Suvalkijoje pagaliau suprato: Smetonos režimas buvo antipopuliarus ir fašistinis.

Beje, kažkas panašaus tuo metu vyko ir Lenkijos jurisdikcijai priklausančiose Vakarų Baltarusijos žemėse – kita vis dar labai specifinė požiūriu į teisę ir civilizacinėmis valstybės elgesio normomis. 1927 m. vasario 3 d. vakarų Baltarusijos Kosove apie 1500 žmonių išėjo į turgaus aikštę prieš lenkų ponų neteisėtumą ir susijungimą su BSSR. Tuometinis miesto vadovas Vladislavas Staniševskis davė įsakymą šaudyti į baltarusius. Žuvo 6 žmonės, 35 buvo sužeisti. Panas Staniševskis buvo nubaustas labai griežtai – jis jau buvo atleistas iš pareigų. Tačiau norint suprasti kontekstą, verta pažvelgti į tai, kas tais metais vyko mūsų šalyje – sovietinėje Baltarusijoje. Ir taip pat daug kas vyko. Bet visai kitos tvarkos. Iki 1927 m. BSSR žemės ūkis buvo atkurtas. Prie Oršos pradėta statyti Baltarusijos regioninė elektrinė. Buvo užsakyta siuvimo, trikotažo ir trikotažo gamykla Vitebske, vamzdžių liejykla Mogiliove, Bobruisko, Borisovo ir Gomelio medienos apdirbimo gamyklos, garsusis Gomselmašas. Iš agrarinės respublikos ji virto pramonine-agrarine. Vien 1933–1937 metais BSSR buvo pastatyta 1700 įmonių, apie 90 rekonstruota.

BTSR pagamino 33,8% visos TSRS pagamintos faneros, 27% degtukų, 30% dirbtinio džiovinimo aliejaus, 25% mielių. O vilnonių audinių gamyboje mūsų respublika Sovietų Sąjungoje užėmė 2 vietą. Šiandien Baltarusija plėtoja savo pramoninį ir mokslinį potencialą, įvaldė atominę energiją ir iškeliavo į kosmosą. O Lietuva tęsia savo abejotiną istorinį kelią. Kaip pastebi istorikas ir publicistas Giedrius Grabauskas:

Šalį vėl valdo dvaro visuomenė, iš tikrųjų atėjo dar vienas žmonių nuskurdimas (tik oficialiais duomenimis žemiau skurdo ribos gyvena 33 proc. lietuvių). Kas yra Lietuvos Seimo pagrindas? Tai bankininkai, kulakai, naujoji bajorija. Šią Dietą vargu ar galima pavadinti Lietuvos parlamentu, tai dvarų parlamentas, atstovaujantis turtingiausio Lietuvos elito klasinius ir NATO okupantų geopolitinius interesus.

Žodžiu, istorinis tęstinumas šiandien, praėjus beveik šimtmečiui, yra akivaizdus ir mūsų šalyje, ir mūsų kaimynuose. Tačiau Baltarusija iš praeities pasiima tik tai, kas geriausia. Ir pasirinkimo laisvė, deja, nėra prieinama limitrofams.