Karibų krizė 2.0: ko bijo JAV kariuomenė?

Autorius: Viktorija Nikiforova Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022011... 2022-01-20 04:02:00, skaitė 555, komentavo 1

Karibų krizė 2.0: ko bijo JAV kariuomenė?

Amerikos žiniasklaida vis dar pilna Ukrainos. Jie bandė šią temą įtraukti net į Rusijos ir JAV derybas Ženevoje. 90 tūkstančių... ne, 100 tūkstančių Rusijos karių pasienyje su Ukraina... ne, jau 125 tūkstančiai, tada 18 Rusijos atkirčio scenarijų, 30 tūkstančių vien kurjerių... Apskritai ažiotažas yra kurtinamas, rašo RIA Novosti autorė Viktorija Nikiforova. JAV gyventojams stropiai pasakojama, kad jei įvyks karinis konfliktas su Rusija, tai įvyks kažkur neregėtu atstumu.

Amerikos žiniasklaida vis dar pilna Ukrainos. Jie bandė šią temą įtraukti net į Rusijos ir JAV derybas Ženevoje. 90 tūkstančių... ne, 100 tūkstančių Rusijos karių pasienyje su Ukraina... ne, jau 125 tūkstančiai, tada 18 Rusijos atkirčio scenarijų, 30 tūkstančių vien kurjerių... Apskritai ažiotažas yra kurtinamas, rašo RIA Novosti autorė Viktorija Nikiforova.

JAV gyventojams stropiai pasakojama, kad jei įvyks karinis konfliktas su Rusija, tai įvyks kažkur neregėtu atstumu. Kažkur ten, už tūkstančių kilometrų, už jūrų ir vandenynų slypi Ukrainos šalis, kurią net ne visi randa žemėlapyje. Ji narsiai kovoja su Maskvos tironu, o amerikiečiai siunčia jai gerumo spindulius.

Beje, lygiai taip pat pateikiama ir galima akistata su Kinija. Ji tariamai vyks tolimame ir egzotiškame regione, o prie JAV miestų net nepriartės. Ten dar vienas karas. Tiesą sakant, karas gali ateiti į Jungtinių Valstijų teritoriją. Šalies gynyboje yra daug pažeidžiamumų. Normalioje demokratinėje valstybėje šis klausimas būtų vertas plačios diskusijos – dabar tam tinkamas laikas.

Bet ne, naujienų meniu tokio patiekalo nėra. Šiuos pažeidžiamumus savo specializuotuose leidiniuose aptaria tik JAV kariuomenė. Plačioji visuomenė ir toliau ryja Holivudo pasakas apie tai, kaip narsūs Amerikos jūrų pėstininkai užmėtys kepurėmis... ką ten turėtų užmėtyti? Rusus, kinus, iraniečius? Ir, žinoma, ateivius.

Tuo tarpu JAV kariuomenė reiškia rimtą susirūpinimą dėl naujausių Rusijos išradimų. Jų šviesiai visuomenei šis viršgarsinis ginklas yra tiesiog "Putino filmukai". Tačiau JAV Gynybos departamentas jų rimtai bijo, nes pripažįsta, kad nėra jokio būdo apsiginti. Arba, kaip teigiama 2019 m. JAV Gynybos departamento raketų gynybos apžvalgoje: "Aktyvi priešraketinė gynyba <...> savaime nepadės Jungtinėms Valstijoms <...> laimėti konfliktą".

Atsižvelgiant į potencialaus priešo pranašumą su didžiuliu raketų asortimentu, palyginti su mūsų ribotu gynybos priemonių rinkiniu, JAV turi… "tobulinti, investuoti, plėtoti ir pan".

Tą patį prieš pusmetį pranešė ir JAV Šiaurės kariuomenės vadas Glenas Vanherkas (Glen VanHerck), kuris Rusiją pavadino pagrindine grėsme Baltiesiems rūmams.

Jie (Rusija – Sputnik) sukūrė pajėgas, kurių prieš dvidešimt metų tiesiog nebuvo... Tai sparnuotosios raketos, kurių radarai nemato, ir tylūs povandeniniai laivai, ne ką prastesni už mūsų povandeninius laivus. Arba paimkite tą pačią Venesuelą. Amerikiečių žurnalistams buvo labai smagu, kai iš Rusijos diplomato Sergejaus Riabkovo išgirdo, kad Lotynų Amerikos šalių teritorijų panaudojimas kariniam spaudimui JAV neatmestinas.

Tačiau 2018 metų gruodį Rusijos bombonešių Tu-160 pasirodymas Venesueloje nesukėlė džiaugsmo JAV kariuomenei. Be to, lėktuvai atskrido tik po to, kai nepavyko dar vienas Baltųjų rūmų bandymas nuversti šalies lyderį Nikolą Madurą (Nicolás Maduro).

Pagrindinio JAV Gynybos departamento Analitikos skyriaus "Rand Corporation" darbuotojai tada priėjo prie liūdnos išvados, kad JAV negali nieko ypatingo padaryti Venesueloje, jei tęs karinį-techninį bendradarbiavimą su Rusija. Įprastinės ginkluotės dislokavimui Bolivaro Respublikoje gali būti taikomos sankcijos.

Tačiau šiai skurdžiai, bet išdidžiai šaliai jau taikomos griežtos sankcijos. O kaip reaguoti į branduolinio ginklo dislokavimą ten? Jeigu stovėtų, tarkime, rusų povandeninis laivas su pilna amunicija? Nepatikėsite, bet čia Amerikos valdžios buvo paprašyta pavaizduoti didelį susirūpinimą. Ir tai, tiesą sakant, yra viskas.

Rusijos karinio-techninio bendradarbiavimo atnaujinimas su Kuba taip pat gali tapti labai skausmingu Amerikai. Vėlgi, amerikiečiai nemėgsta apie tai kalbėti: Kubos raketų krizės prisiminimas juos traumavo dešimtmečiams. Tačiau prieš dvejus metus įtakingas britų leidinys "The Spectator" perspėjo JAV dėl Rusijos, Kubos ir Venesuelos karinio aljanso pavojaus – jie teigia, kad šios šalys partnerystėje "sugebės nugalėti JAV jų pačių kieme".

JAV kariuomenės rūpesčių sąraše nerasime "kišimosi į rinkimus", juokelių apie Petrovą ir Boširovą bei kitų rusofobiškų šiukšlių. JAV Gynybos departamentas turi kur kas rimtesnių priežasčių nerimauti. Žodžiu, "Rand Corporation" tiesiog nudžiugino pranešimu apie padėtį Amerikos branduolinėje "triadoje".

Trumpai tariant, viskas ten gerai veikia. Pastaruosius dvidešimt metų, kai Rusija paskubomis perginklavo ir modernizavo savo kariuomenę, JAV taikiai užmigo ant "pergalės" šaltajame kare laurų. Dėl to daugiau nei prieš pusę amžiaus pagaminti jų "minutmenai" tiesiogine to žodžio prasme vos kvėpuoja. Jų tarnybos terminas jau seniai pasibaigęs ir buvo ne kartą pratęstas.

O raketos ir visa jų infrastruktūra beviltiškai susidėvėjusios. Šiandien remontininkai su savimi atsineša du ar tris įrangos komplektus, tikėdamiesi, kad bent kažkas pavyks.

Šie apreiškimai, beje, atskleidžia, kodėl Baideno administracija taip greitai ir nuolankiai, be jokių papildomų sąlygų pratęsė strateginės puolamosios ginkluotės sutartį su Rusija. Ne kartą kilo minčių sukurti naujas raketas, kurios pakeistų seniai pasibaigusias "Minuteman".

Dabar tokia programa išties atsirado: naujas TBR planuojama išleisti serijinei gamybai 2030–2036 m. Tačiau Amerikos gynybos pramonės modernizavimui labai trukdo skilimas viršūnėse. Netgi dėl naujų TBR kilo didelių ginčų.

Egzistuoja požiūris, pagal kurį antžeminės raketų paleidimo sistemos visai nereikalingos, o JAV gali apsiriboti bombonešiais ir povandeniniais laivais. Bet juk yra ir solidus vintažas. "Ohio" klasės povandeninius laivus planuojama atiduoti į metalo laužą ir pakeisti naujais "Columbia" klasės povandeniniais laivais, tačiau šis projektas netaps realybe iki 2031 m.

B-52H bombonešis pirmą kartą nuriedėjo nuo gamybos linijos 1962 m. ir šiandien, švelniai tariant, "rodo amžiaus poveikį". Jo jaunesnysis brolis B-2 taip pat planuoja keistis. Ne, Rusija nemėgdžios savo amerikiečių partnerių ir nevadins jų šalies "Aukštutine Volta su aprūdijusiomis raketomis".

Kvaila ir vulgaru laidyti įžeidimus stipriam priešininkui. Tačiau negalima atsistebėti: kaip iš tikrųjų JAV kariuomenė su tokiu bagažu atsispirs Rusijai ir Kinijai, kurios turi modernias armijas ir ultramodernius ginklus? Atrodo, kad Vakaruose pamažu ateina šioks toks šių realijų supratimas. Žurnalistai ir ekspertai Vašingtonui jau siūlo savo versijas, kaip elegantiškai užleisti pozicijas neprarandant veido.

Staiga paaiškėja, kad Ukrainos ir Gruzijos niekas niekada neketino priimti į NATO. Kas jūs? Ar mums to reikia?

Per penkis priėmimo etapus Valstijos greitai peršoko nuo neigimo prie derybų. Mes jums pasakysime, kad Europoje, taip pat Ukrainoje ir Gruzijoje nėra raketų, bet tuo tarpu pasakysime, kad tai nerimta, o vasalams paaiškinsime, kad mums ir veltui nereikalingos nei Ukraina, nei Gruzija, pasilikite sau.

Na, liko du etapai. Pirmoji depresija – JAV Gynybos departamento ataskaitų skaitymas gana pajėgus tai pateikti amerikiečiams. O tada – neišvengiamai – visų Rusijos sąlygų priėmimas.

Autorės nuomonė gali sutapti su redakcijos pozicija.