"Plytos galės keliauti į Rusiją": Vilniuje bus demontuoti Maskvos namai

Autorius: Laima Rimkutė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022012... 2022-01-20 22:58:00, skaitė 766, komentavo 25

Vilniaus meras pabrėžia, kad sklypas, kuriame šiuo metu stovi beveik baigtas Maskvos namų pastatas, bus grąžintas valstybei

VILNIUS, sausio 20 — Sputnik. Vilniaus meras Remigijus Šimašius oficialiai patvirtina, kad sostinėje bus demontuotas nebaigtas Maskvos namų pastatas. Šią informaciją jis pateikia savo Facebook paskyroje.

"Beveik užbaigtus statyti Maskvos namus radau kaip palikimą tapęs meru 2015 metais. Ir architektūriškai, ir geopolitiškai pastatas būtų svetimkūnis Vilniaus širdyje, o ir pastatytas, kaip vėliau paaiškėjo, ne pagal statybos leidimą. Tuomet galimybė nutraukti šį Maskvos projektą daugeliui atrodė mažai tikėtina, bet nuėjome ilgą teisinį kelią ir esame štai čia — Maskvos namai bus demontuoti", — rašo meras.

Jis patikslina, kad jei kam nors kyls klausimų, kodėl griaunamas beveik baigtas pastatas, ar jo neįmanoma pritaikyti kitoms reikmėms, tam, pasak Šimašiaus, yra priežastys — "jis pastatytas aukštesnis, nei leistina, architektūriškai svetimkūnis, funkciškai neišbaigtas bei neracionalus".

Meras primena, kad savivaldybė laimėjo teismus, tad sklypas grįžta valstybei. Dabar tik laiko klausimas, kada Nacionalinė žemės tarnyba formaliai panaikins panaudos sutartį, o Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija pradės griovimo procesą.

Toliau savivaldybė svarstys, kam geriausiai panaudoti šį sklypą, bus surengtas alternatyvus vertinimas, ir pateiktos išvados Nacionalinei žemės tarnybai.

"Tačiau viena aišku — ši vieta priešais Gedimino pilį neteks propagandos mašinai. Sklypas grįš Lietuvai, plytos galės keliauti į Maskvą. Ten kažkam, tikėtina, labai skaudės, nes turiu pagrindo įtarti, kiek pinigų Maskva šiam projektui iššvaistė toms pačioms plytoms ar pro šalį", — džiaugiasi Šimašius.

Idėja pastatyti "Maskvos namus" Vilniuje kilo 2004 metais. Tai turėjo būti kultūros ir verslo bendradarbiavimo centras, kurio veikla siekiama užmegzti ir toliau plėtoti gerus kaimyninius Rusijos ir Lietuvos santykius.

Po šešerių metų prasidėjo statybos. Tačiau vėliau leidimas buvo atšauktas, paaiškinus tuo, kad suprojektuotas pastatas yra per aukštas ir neatitinka saugos standartų. Ištaisius "trūkumus", organizacija kreipėsi į sostinės savivaldybę su prašymu susitarti dėl naujų pastato projektinių pasiūlymų.