"Microsoft" rado būdą, kaip saugoti duomenis DNR'e ir netrukus DNR gali pakeisti kietuosius diskus

Autorius: Agota Šaltinis: https://www.techtimes.com/arti... 2022-01-24 08:52:00, skaitė 513, komentavo 0

"Microsoft" žengė žingsnį į priekį su nauja sintetine DNR, skirta duomenims saugoti.

Bendrovė "Microsoft" ką tik įsirašė į istoriją, nes sukūrė reikšmingą proveržį, naudodama dirbtinę DNR duomenims ir informacijai saugoti. Bendrovė bendradarbiavo su Vašingtono universiteto Molekulinių informacinių sistemų laboratorija (MISL), kad neįmanomas dalykas taptų realybe. Moksliniame darbe "Microsoft" pristatė pirmąjį pasaulyje nanoskalės DNR saugojimo rašytoją.

Microsoft DNR saugykla netrukus pakeis kietuosius diskus

Metams bėgant duomenų poreikis nuolat didėja. Pasaulyje kasdien įprastai sukuriama daugiau kaip 2,5 mln. gigabaitų duomenų. Kitais ir dar kitais metais jis vėl padidės. Netrukus jis pralenks tradicinius duomenų saugojimo būdus, ir netrukus pasaulyje nebeliks galimybių saugoti informaciją ir duomenis. Neseniai paskelbtoje "International Data Corporation" ataskaitoje teigiama, kad 2024 m. duomenų saugojimo poreikis greičiausiai pasieks 9 zetabaitus.

Dabar saugoti duomenis ilgą laiką nėra taip paprasta, kaip daugelis mano. Per 30 metų ar anksčiau bus užfiksuotas didžiulis duomenų praradimas HDD ir SSD diskuose. Palyginimui, DNR'e saugomi duomenys gali išlikti tūkstančius metų, jei ne labai, labai ilgai. Tačiau ne tik tai - duomenų kiekis, kurį galima saugoti, jau dabar yra neribotas, ir mums nebereikės sekti, kiek duomenų saugome kasmet.

Be to, DNR gali saugoti vieną eksabaitą arba maždaug 1 milijardą gigabaitų viename kvadratiniame colyje. Šis duomenų kiekis yra didesnis už geriausią šiuo metu žinomą saugojimo būdą - linijinio tipo atvirą arba LTO magnetinę juostą. Duomenų saugojimas DNR yra įmanomas ir idealesnis. Tačiau praktiškai pritaikyti "Microsoft" DNR duomenų saugyklą yra gana tolima. Taip yra todėl, kad duomenų saugojimas DNR yra brangus.

Vien kelių megabaitų įrašymas jau kainuoja tūkstančius dolerių. Be to, techniniai duomenų įrašymo sudėtingumai ir greitis taip pat. Iki šiol "Microsoft" DNR saugykla gali įrašyti 25 x 10^6 sekų tankį viename kvadratiniame centimetre. Arba trimis eilėmis (1000 kartų) kompaktiškiau nei iki šiol. Iki minimalaus duomenų įrašymo greičio dar toli, ir visiškai akivaizdu, kad "Microsoft" DNR saugyklai dar reikia padirbėti. Vis dėlto lieka klausimas; kaip "Microsoft" DNR saugykla gali ilgai saugoti duomenis?

"Kol palaikysite pakankamai žemą temperatūrą, duomenys išliks tūkstančius metų, taigi nuosavybės kaina sumažės beveik iki nulio", - Džordžijos technikos tyrimų instituto (GTRI) vyresnysis mokslininkas Nicholas Guise'as, sakės per BBC. Dr. Guise'as taip pat pakartojo, kad duomenų įrašymas į DNR kainuotų labai brangiai. Tačiau jis mano, kad kai "Microsoft" naujosios technologijos kaina galės konkuruoti su magnetinio duomenų įrašymo kaina, informacijos saugojimas ir palaikymas DNR'e sumažins pradinę jos kainą.

Taip pat verta paminėti, kad DNR saugykloje klaidų padaroma daugiau nei standartinėje kietojo disko saugykloje. Tačiau bendradarbiaudami su Vašingtono universitetu GTRI tyrėjais, atrado būdą, kaip nustatyti ir ištaisyti klaidas.

"Microsoft" proveržį nuolatinio duomenų saugojimo srityje remia Žvalgybos pažangiųjų mokslinių tyrimų projektų veikla (Intelligence Advanced Research Projects Activity arba IARPA), kuri skatina mokslo naujoves, skirtas JAV žvalgybos bendruomenei aktualioms problemoms mažinti.