Ambasadorius įspėja apie "degtukų dėžę", galinčią sukelti JAV ir Kinijos karą

Autorius: Agota Šaltinis: https://www.rt.com/news/547704... 2022-01-31 02:42:00, skaitė 241, komentavo 4

Ambasadorius įspėja apie

Kinijos diplomatas sako, kad JAV veiksmai, kuriais skatinama Taivano nepriklausomybė, greičiausiai sukels "karinį konfliktą". Kinijos ambasadorius JAV perspėjo, kad Pekinas ir Vašingtonas gali pradėti karą, jei pastarasis skatins Taivaną siekti nepriklausomybės, ir apibūdino Taipėjų kaip "didžiausią degtuką" šalių santykiuose.

"Jei Taivano valdžia, padrąsinta Jungtinių Valstijų, ir toliau eis nepriklausomybės keliu, tai greičiausiai įtrauks Kiniją ir Jungtines Valstijas, dvi dideles šalis, į karinį konfliktą", - sakė ambasadorius Qin Gang penktadienį transliuotame interviu radijui NPR.

Šie komentarai nuskambėjo pirmajame Qin interviu su Amerikos žiniasklaida nuo tada, kai jis pradėjo eiti pareigas Vašingtone praėjusių metų liepą. Kaip pažymėjo valstybės finansuojamas NPR, jo perspėjimas buvo neįprastai tiesmukas kaip Kinijos pareigūnui, kurie paprastai apie galimus JAV ir Kinijos santykių susipriešinimo taškus kalba ne taip tiesiogiai. Pavyzdžiui, Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi anksčiau šią savaitę savo JAV kolegai Antony Blinkenui sakė, kad Vašingtonas turi "liautis žaisti su ugnimi Taivano klausimu". "Leiskite man tai pabrėžti, - sakė ambasadorius Qin NPR. "Taivano klausimas yra didžiausia Kinijos ir Jungtinių Valstijų santykių ugnis".

Jis sakė, kad Kinija laiko Taivaną savo "šventa" teritorija, o Pekinas pasilieka galimybę susijungti jėga, jei Taivano vyriausybė oficialiai paskelbtų nepriklausomybę. Qin primygtinai tvirtino, kad Kinijos vyriausybė nenori pulti Taivano. "Žmonės abiejose Taivano sąsiaurio pusėse yra kinai, todėl mes esame tautiečiai. Taigi paskutinis dalykas, kurį turėtume daryti, tai kovoti su tautiečiais, ir mes padarysime viską, ką galime, kad pasiektume taikų susivienijimą."

Oficiali Vašingtono pozicija šiuo klausimu yra ta, kad jis ir toliau laikosi "vienos Kinijos" politikos, t. y. nepripažįsta Taivano kaip suverenios valstybės. Tačiau, kaip pernai liudydamas Kongresui sakė Pentagono pareigūnas, JAV mano, kad Kinija planuoja Taivaną užimti jėga, ir mano, kad Taipėjaus gynybos stiprinimas yra "neatidėliotina užduotis".