Baltijos šalių infrastruktūra sunaikinta: Minskas įvedė tranzito iš Lietuvos draudimą

Autorius: Mindaugas Vaičiūnas Šaltinis: https://sputniknews.lt/2022020... 2022-02-03 11:29:00, skaitė 508, komentavo 7

Baltijos šalių infrastruktūra sunaikinta: Minskas įvedė tranzito iš Lietuvos draudimą

Glazo teigimu, tiesioginiai Klaipėdos uosto, "Lietuvos geležinkelių" ir kitų tiekimo grandinės dalyvių nuostoliai siekia šimtus milijonų eurų

VILNIUS, vasario 2 — Sputnik. Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas pranešė, kad Minskas įveda draudimą krovinių grupei vežti tranzitą geležinkeliais iš Lietuvos. Apie tai pranešė agentūra "BelTA".

Ministerijos atstovas spaudai priminė, kad Baltarusija ne kartą siūlė konsultacijas teisinės srities klausimams spręsti, tačiau Lietuva su dialogu nesutiko. Anot jo, Minskas susilaikė nuo griežtų atsakomųjų priemonių, nenorėdamas padaryti žalos "ilgai kenčiantiems Lietuvos žmonėms", tačiau Baltarusija negali ignoruoti hibridinės atakos ir yra priversta imtis atsakomųjų priemonių po Lietuvos valdžios sprendimo uždrausti trąšų tranzitą.

"Priėmėme sprendimą uždrausti per mūsų teritoriją iš Lietuvos gabenti naftos produktus, chemines ir mineralines trąšas, pakrautas Lietuvos geležinkelių stotyse. Tai kroviniai, kurių vertė – daugiau nei milijardas dolerių kasmet", – sakė jis.

Šis sprendimas įsigalios vasario 7 d. Glazo teigimu, tiesioginiai Klaipėdos uosto, "Lietuvos geležinkelių" ir kitų tiekimo grandinės dalyvių nuostoliai siekia šimtus milijonų eurų. Vilnius taip pat gali patirti kelių milijonų dolerių nuostolių ieškiniuose ir baudose.

"Baltarusija pasilieka teisę imtis tolesnių ekonominių veiksmų, įskaitant kartu su partneriais, dėl kurių Lietuvos tranzitinė infrastruktūra gali nueiti perniek", – pabrėžė atstovas.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija apgailestavo, kad tūkstančiai "Lietuvos geležinkelių" darbuotojų, verslo atstovų ir paprastų lietuvių turės didelių nuostolių.

"Istorija parodė, kad Baltarusija visada buvo ir bus jūsų pusėje ir marionetiniai politikai negalės visiškai nutraukti mūsų kultūrinių, istorinių ir verslo ryšių. Esant dabartinei situacijai, galite tikėtis mūsų supratimo, tačiau visi skundai turi būti skirti politiniam elitui, šiandien valdančiam Lietuvoje. Baltarusija išlieka atvira dialogui ir visada pasirengusi išklausyti oficialaus Vilniaus siūlymus dėl visų teisinės srities klausimų sprendimo", – pabrėžė ministerija.

Vasario 1 dieną įsigaliojo draudimas vežti "Belaruskalij" trąšas tranzitu. "Lietuvos geležinkeliai" gavo pranešimą iš Baltarusijos, kad ji sieks Vilniaus veiksmų "Belaruskalij" atžvilgiu sukeltos žalos atlyginimo. Galimas ieškinio dydis nenurodomas. Politikai ir ekspertai pastebi, kad nutraukus sutartį su "Belaruskalij" Lietuvai gresia milijoniniai nuostoliai.

Be to, birių krovinių terminalo Klaipėdoje akcininkas Igoris Udovickis teigė, kad Lietuva savo sprendimu uždrausti baltarusišką kalį kenkia Amerikos įmonėms.

Savo ruožtu Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad jeigu Vilnius atsisakys leisti baltarusiškus krovinius, Minskas imsis veiksmų. Baltarusijos ministras pirmininkas Romanas Golovčenka anksčiau sakė, kad šios priemonės paveiks iš Lietuvos teritorijos važiuojantį geležinkelių transportą.

Jis taip pat pažadėjo, kad Baltarusija surinks visas baudas už sutarties nutraukimą. Kalbant apie krizę su migrantais, lapkritį situacija Baltarusijos pasienyje su ES šalimis smarkiai paaštrėjo. Vilnius kaltina Baltarusijos valdžią dėl "hibridinės atakos", bet Minskas ne kartą pabrėžė, kad eskalavimas niekam nereikalingas, o Vakarų šalių teiginiai yra nepagrįsti. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad Lenkijos teiginiai apie Minsko vaidmenį gabenant migrantus yra melagingi.