Kanados „Laisvės konvojus“ sudaužė į šipulius meinstryminės žiniasklaidos šališkumą

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-02-04 03:43:00, skaitė 422, komentavo 0

Kanados „Laisvės konvojus“ sudaužė į šipulius meinstryminės žiniasklaidos šališkumą

„Laisvės konvojus“, kuris prasidėjo kaip darbo klasės sukilimas prieš Kanados premjerą Justiną Trudeau ir jo kovidinę politiką, tapo laisvės šaukliu visame Vakarų pasaulyje. Prasidėjęs Otavoje ir pietinėje Albertoje blokuojant šalies sieną, „Laisvės konvojus“ įkvėpė panašius judėjimus Australijoje, Nyderlanduose ir potencialiai – bet kur kitur. 

Naujosios organizacijos pažadėjo neleisti demokratijai „mirti tamsoje“ bei skelbti tiesą. Tačiau nors judėjimą Kanadoje palaikė dešimtys tūkstančių piliečių bei tokie žmonės kaip „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas bei populiariausias pasaulyje podkasteris Joe Roganas ir „Fox News“ laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas, meinstryminė žiniasklaida šiam judėjimui beveik neskyrė dėmesio. Apie „Laisvės konvojų“ daugiausiai pranešė nepriklausoma spauda (pvz., „Rebel News“).

Meinstryminė medija Kanadojs ir JAV vilkikų vairuotojus kartu su J. Trudeau laiko „kraštutine mažuma“, rasistais, homofobais ir sąmokslo teorijų skleidėjais, o „The Washington Post“ – net „toksišku“ judėjimu, su kuriuo reikia kovoti. „Canada Globe“ pavadino jį „pavojingu“, „The Times“ – „antivakseriais vairuotojais“.

„Laisvės konvojaus“ organizatoriai savaitgalį surengė spaudos konferenciją. Joje jie visi buvo pilnai vakcinuoti ir kalbėjo ne apie vakcinas, o apie laisvę pasirinkti. Meinstryminė medija, kaip ir prezidentą Donaldą Trumpą, „Laisvės konvojų“ išvadino Rusijos agentais (ypač aktyviai tai teigė Kanados valstybinė televizija CBC).

Visgi Otavos protestų vaizdo įrašuose matyti, kad į juos susirinko ne neonaciai ar kiti baisūnai, o tūkstančiai paprastų kanadiečių, - iš visų gyvenimo užkampių, įvairių rasių ir tikėjimų, kurie išreiškė liūdesį, pyktį ir nusivylimą dėl J. Trudeau veiksmų.

Dainininkė Trista Suke parašė dainą „Smile“, skirtą pagerinti žmonių nuotaikai.

Pasak E. Musko, „jei Kanados vyriausybė draudžia taikius protestus, tai – fašizmas“.

„Laisvės konvojus“ teigia nesiejantis savęs su jokia politine jėga ir atmeta bet kokių politikų palaikymą. Žiniasklaida turėtų gerai pagalvoti, ką skelbia.

Šaltinis