Protestai Vilniuje nesibaigia: į gatves išėjo „Basakojės mamos“ ir „Laisvės konvojus“

Autorius: Vidmantas Misevičius Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-02-08 16:09:00, skaitė 346, komentavo 2

Protestai Vilniuje nesibaigia: į gatves išėjo „Basakojės mamos“ ir „Laisvės konvojus“

Mitingai, įvairios eitynės bei piketai yra tapę neatsiejama Lietuvos kasdienybe. Nepaisant to, šiandiena vis tiek taps išskirtine - beveik vienu metu sostinėje vyksta dvi visuomeninės-pilietinės akcijos. Prie Gedimino prospekte esančio, Galimybių paso atitikimą pagrindiniam šalies įstatymui turinčio nagrinėti Konstitucinio Teismo rinkasi „basakojai". Kiek vėliau Vilniaus pakraštyje susitiks ir į miesto centrą patrauks Kanadoje užgimusio ir plačiai po visą pasaulį pasklidusio „Laisvės konvojaus" judėjimo dalyviai.

„Basakojai" tikisi, kad valdantieji atsakomybės neišvengs

Valdžios, skubiai atšaukusios žmones supriešinusį ir nemažai problemų verslams pridariusį Galimybių pasą, geranoriškumu tikėti visuomenė neskuba. Vis dažniau pasigirsta balsai, teigiantys, kad pastarąjį sprendimą lėmė vienas vienintelis tikslas - užbėgti už akių galimai neigiamai Konstitucinio Teismo išvadai. Idant taip nenutiktų, „Basų mamų" judėjimo aktyvistai susirinko prie Konstitucinio Teismo. Jie savo buvimu siekia teisėjams priminti, kad padarytas nusikaltimas, net jo ir nebedarant toliau, visgi yra nusikaltimas...

Prie Konstitucinio Teismo susirinkę basakojai, gausiai „saugomi" policijos nusiavė batus ir basi stovi prospekte.

https://youtu.be/RucceEkh4l8

Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė akcentavo, kad tai yra labiau simbolinis aktas, kurio tikslas paskatinti teisėjus svarstyti šią bylą ir jos nenumarinti.

Ričardas Lekavičius paklaustas, kodėl rinkosi pirmadienį, atsakė, jog sąmoningai, kad žinia nueitų ir teisėjai paskui negalėtų sakyti, jog negirdėjo ir kad žmonių nuomonė liko neišgirsta.

Akcijos dalyviai paklausti, ar nebijo, jog teismas įvertins tai kaip spaudimą, pajuokavo, kad jie būtent to ir susirinko. Taip pat buvo prisiminta Sausio 13-oji - pasak dalyvių, jei tada žmonės būtų patylėję, tai dabar vykstantys pokyčiai greičiausiai nebūtų prasidėję.

Susirinkę, prastovėję ir papiketavę basakojai po truputį pradėjo skirstytis. Jų akcija praėjo taikiai, ramiai, be incidentų.

Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė „Vakaro žinioms" teigė, kad protestų laikai dar nesibaigė.

„Tėvelių judėjimo „Basos mamos" aktyvistams vėl teko išeiti į gatvę. Šįkart rinkomės prie Konstitucinio teismo ragindami teisėjus nepamiršti savo pareigų ir, nepaisant valdančiųjų manipuliacijų, imtis Galimybių paso bylos. Nesvarbu, kad šio „paso" paskubomis buvo atsisakyta. Vis tiek liko labai daug neatsakytų klausimų. Tarkim, ar toks kontrolės mechanizmas buvo teisėtas? Ar jo įvedimas ir taikymas neprieštaravo Konstitucijai? Ir kas turėtų prisiimti atsakomybę bei kompensuoti žmonėms realiai per šiuos keturis mėnesius patirtas jų netektis - tiek psichologines, tiek fizines, tiek finansines", - klausimus, į kuriuos daugelis norėtų išgirsti atsakymus, vardino „Basų mamų „lyderė.

Jos nuomone, tiesiog imti ir nubraukti keturis žmonių diskriminacijos ir segregacijos mėnesius irgi būtų nusikaltimas. Būtent todėl tiek akcijos iniciatoriai, tiek didžioji Lietuvos gyventojų dalis tikisi, kad Konstitucinio Teismo teisėjai taip pasielgti neišdrįs.

Kanadoje užgimęs judėjimas pasiekė Lietuvą

Prieš keletą dienų savo valdžios politika galutinai nusivylę kanadiečiai sėdo į automobilius ir patraukė į šalies sostinę Otavą. Kanados premjeras Džiustinas Trudo (Justin Trudeau) tuomet pareiškė, kad nepatekinti „tik keli vairuotojai". Vėliau, matydamas, kaip sparčiai auga nepatenkintųjų, prie kurių prisijungė ir bendraminčiai iš JAV, skaičius, jis „netikėtai" susirgo ir pasislėpė neįvardintoje vietoje. Nepaisant premjero pabėgimo, „Laisvės konvojus" pasiekė Otavą. Piketuotojai pažadėjo sostinėje likti tol, kol bus atšaukti visi, valdžios įvesti segregaciniai ir diskrimanciniai ribojimai.

Kanadiečių pasėta laisvės idėja netruko išplisti po pasaulį - nepatekinti valdžia, į gatves išriedėjo Brazilijos, Australijos ir Europos šalių vairuotojai. Neaplenkė ši iniciatyva ir Lietuvos. Mūsų šalies „Laisvės konvojaus", vasario 14-ąją planuojančio pasiekti Briuselį, dalyviai pirmadienį 15:00 renkasi Vilniuje.

„Laisvės konvojus“ Vilniuje

https://youtu.be/yk6NGj__Sdk

„Laisvės konvojų" suvažiuoja pirmieji jo dalyviai. Grafas Liutkevičius pabrėžia, kad važiuojama bus laikantis eismo taisyklių, stengiantis nesudaryti problemų kitiems.

Parado organizatorių planai truputį pasikeitė, bet suplanuotas važiavimas per miestą bus.

„Laisvės konvojaus" akcijos dalyviai pasiekė kelionės tikslą - vadinamąjį „Pedagogonio universiteto" žiedą ir suks ratus, siekdami atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į tai, kas šiuo metu vyksta Lietuvoje ir pasaulyje.

Nors pradinius planus teko kiek pakoreguoti, akcijos organizatorių vertinimu, jiems pavyko tiek solidarizuotis su protestu Kanadoje, tiek atkreipti visuomenės dėmesį į šiuo metu pasaulyje vykstančius įvykius.