Biurokratams vėl labai pagailo „pabėgėlių“

Autorius: Skirmantas AUŠRYS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-02-23 15:50:00, skaitė 277, komentavo 5

Biurokratams vėl labai pagailo „pabėgėlių“

Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių komisijos vadovas užvakar pareiškė „susirūpinimą dėl didėjančio smurto prieš pabėgėlius ir migrantus" prie Europos sienų ir perspėjo, kad teisių pažeidimai ir neteisėti išstūmimai per sienas gali tapti norma.

Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filipas Grandis (Filippo Grandi) kritikavo didėjantį prievartos incidentų, nukreiptų prieš žmones, bandančius kirsti sienas į įvairias Europos šalis, tarp jų kelis, nusinešusius gyvybes, skaičių. „Nepaisant pasikartojančių raginimų (...) nutraukti tokią praktiką, ir toliau reguliariai pranešama apie smurtą, netinkamą elgesį ir apsukimus daugelyje įvažiavimo punktų sausumoje ir jūroje, Europos Sąjungoje ir prie jos", - postringavo šis veikėjas.

Jis ypač akcentavo nuolat gaunamus tokius pranešimus iš Graikijos, tai esą vyksta prie jos sausumos ir jūrų sienos su Turkija nuo 2020 m. pradžios. JT pabėgėlių agentūra UNHCR užfiksavo beveik 540 tokių neoficialių grąžinimo iš Graikijos incidentų. „Taip pat pranešama apie nerimą keliančius incidentus Vidurio ir Pietryčių Europoje prie sienų su ES valstybėmis narėmis", - aiškino biurokratas.

Apie daugybę neteisėtų išstūmimų ir piktnaudžiavimo atvejų niekas taip ir nepraneša, tačiau JT pabėgėlių reikalų vadovas sakė, kad, nepaisant to, jo agentūra visoje Europoje kalbėjosi su tūkstančiais žmonių, patyrusių tokią praktiką ir atskleidusių „nerimą keliantį grasinimų, bauginimo, smurto ir pažeminimo modelį". Kažkodėl jis pats iki šiol taip ir nepriėmė nė vieno „pabėgėlio"...

„Žmonės praneša, kad jūroje buvo palikti dreifuoti gelbėjimosi plaustuose, o kartais net nustumti tiesiai į vandenį. Tai rodo didžiulę nejautrą ir pagarbos žmogaus gyvybei stoką", - pasakojo biurokratas ir aiškino, kad buvo pranešta apie mažiausiai tris žmones, nuo 2021 m. rugsėjo žuvusius per tokius incidentus Egėjo jūroje, įskaitant vieną sausio mėn.

„Dažnai pranešama apie tokią siaubingą praktiką ir prie sausumos sienų. Gauta patikimų liudijimų, kad žmonės buvo išrengti ir žiauriai išstumti atšiauriomis oro sąlygomis." Europos valstybės, be kelių išimčių, neištyrė šių pranešimų, sakė F.Grandis ir liejo „krokodilo ašaras", kad užuot sprendusi problemą, valdžia ėmėsi statyti sienas ir tvoras, kad pabėgėliams ir migrantams būtų dar sunkiau patekti.

UNHCR taip pat gavo pranešimų, kad „kai kurie pabėgėliai galėjo būti grąžinti į savo kilmės šalį, nepaisant ten jiems gresiančio pavojaus", sakė F.Grandis ir perspėjo, kad tokia praktika gali pažeisti tarptautinį teisinį negrąžinimo principą.

JT pabėgėlių vadovas postringavo, kad žmonės turi teisę prašyti prieglobsčio ir ši teisė nepriklauso nuo jų atvykimo į šalį būdo. Jis tvirtino, kad sienos ir tvoros vargu ar atgrasys žmones, bėgančius nuo karo ir persekiojimų. „Tai neabejotinai prisidės prie didesnių asmenų, kuriems reikia tarptautinės apsaugos, ypač moterų ir vaikų, kančių ir paskatins juos rinktis kitus, dažnai pavojingesnius, kelius. Žmonės ir toliau žus. Bijome, kad ši apgailėtina praktika gali tapti nauja norma, kuria bus grindžiama politika, - sakė biurokratas. - Tai, kas vyksta prie Europos sienų, yra teisiškai ir moraliai nepriimtina ir turi liautis." Deja, F.Grandis pamiršo paaiškinti, kur reikėtų dėti visus norinčius patekti į Europą.

Iš Lenkijos miškų vis dar rankiojami migrantų kūnai

Užvakar Lenkijos pasieniečiai netoli sienos su Baltarusija, sunkiai prieinamoje Belovežo girios dalyje, rado jauno vyro kūną be dokumentų.

„Patvirtinu, kad mes radome jauno vyro palaikus pelkėtoje vietovėje Topilo kaimo rajone", - pranešė televizijos kanalui TVN 24 Palenkės vaivadijos policijos atstovas Tomašas Krupa (Tomasz Krupa). Preliminariais duomenimis, nelaimėlis galėjo būti Jemeno pilietis, kuriam anksčiau pavyko nelegaliai pereiti sieną.

Nuo praėjusių metų spalio Lenkijos teritorijoje buvo rasti septynių nelegalių migrantų palaikai. Aštuntasis migrantas buvo rastas gyvas, bet vėliau mirė ligoninėje. Žuvusiųjų tapatybės nepavyko nustatyti.

Nuo šių metų pradžios Lenkijos pasieniečiai užkirto kelią daugiau kaip 1,2 tūkst. mėginimų nelegaliai patekti į šalį iš Baltarusijos teritorijos. Pernai užfiksuota 39,7 tūkst. tokių mėginimų.