Branduolinis lagaminas buvo pravertas. Ką reiškia Putino įsakymas "Atgrasymo pajėgas perkelti į „specialų režimą“?

Autorius: Lietuvis Patriotas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-02-28 02:34:00, skaitė 597, komentavo 16

Branduolinis lagaminas buvo pravertas. Ką reiškia Putino įsakymas

Vladimiras Putinas įsakė gynybos ministrui Sergejui Šoigu ir Generalinio štabo viršininkui Valerijui Gerasimovui dėl Vakarų grėsmių perkelti sulaikymo pajėgas į specialų kovinės tarnybos režimą.

Tai didelė karinė sensacija. Kilo klausimų: ką reiškia tokia tvarka? Kodėl ji duota būtent dabar? KP karo stebėtojas Viktoras Baranecas paprašė į juos atsakyti žinančio žmogaus, tarnavusio Strateginių raketų pajėgose ir Generaliniame štabe, karo technikos mokslų daktaro generolo majoro Boriso Solovjovo.

- Borisai Vladislavovičiau, kas galėtų priversti vyriausiąjį vadą duoti tokį didžiulį įsakymą?

– Privertė susiklosčiusi situacija pasaulyje, susijusi su karinės specialiosios operacijos vykdymu Ukrainoje. Ir visų pirma santykiuose ne tik tarp Maskvos ir Kijevo, bet ir tarp Maskvos ir Vašingtono, tarp Rusijos ir NATO. Tikriausiai žinote, koks garsus JAV prezidento Joe Bideno pareiškimas. Jis teigė, kad alternatyva griežtoms sankcijoms Rusijai būtų pradėti Trečiąjį pasaulinį karą.

Jie mus gąsdina remdamiesi sankcijomis. Bet sankcijos nepadeda. Prisimenate Obamos pažadą „suplėšyti Rusijos ekonomiką į šipulius“? Kiek metų praėjo, ir mūsų ekonomika veikia. Jie tai mato ir supranta. Todėl jau dabar iš kai kurių NATO šalių sostinių pasigirsta raginimų liautis lažintis dėl sankcijų ir „pasikalbėti su Maskva“ iš jėgos pozicijų. Todėl šios galimybės negalima atmesti. JAV ir NATO vietoj „ekonominio kardo“ gali bet kurią akimirką pakelti karinį kardą. Atkreipkite dėmesį, kad Bidenas pagrasino, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje turės atgarsių Rusijai ne tik artimiausioje, bet ir tolimoje ateityje. Kad Rusija už tai „mokės rimtą kainą trumpuoju ir ilguoju laikotarpiu – ypač ilgalaikėje perspektyvoje“. Kremlius suprato šį signalą. Ir todėl Putinas savo įsakymu gynybos ministrui ir Generalinio štabo viršininkui leido Vašingtonui suprasti, kad Rusija yra pasiruošusi tokiam iššūkiui. Prezidentė labai aiškiai pasakė: „Aukščiausi pirmaujančių NATO šalių pareigūnai leidžia agresyvius pareiškimus prieš mūsų šalį“.

 

– Bet, kaip žinia, Rusija strategines branduolines pajėgas turi jau seniai. O per pastarąsias V. Putino vadovaujamas raketų paleidimo pratybas ėmė skambėti naujas terminas – Strateginės atgrasymo pajėgos. Koks skirtumas?

 

Pabandysiu paaiškinti kuo paprasčiau. Jūs teisus: paprastam žmogui šie du panašūs terminai gali sukelti painiavą. Nors yra skirtumas. Strateginės branduolinės pajėgos yra apibendrintas mūsų karių, kurių pagrindiniai ginklai yra branduoliniai, pavadinimas. Yra trys komponentai – strateginės raketų pajėgos, karinis jūrų laivynas ir strateginė aviacija. Jie kartais vadinami „branduoline triada“.

Tačiau Strateginės atgrasymo pajėgos yra skirtos nugalėti Rusijos priešininkus naudojant įvairių rūšių ginklus, įskaitant branduolinius. Pabrėžiu – įvairių rūšių ginklai, ne tik branduoliniai. Štai čia ir slypi skirtumas.

 

– Ar teisingai suprantu, kad Strateginės atgrasymo pajėgos, apie kurias kalbėjo Putinas, yra galingiausi mūsų ginklai tiek branduolinėje, tiek nebranduolinėje įrangoje?

– Taip, jūs tai suprantate teisingai.

– O ką tuomet reiškia ypatingas kovinės pareigos režimas?

– Tai reiškia aukščiausią kovinės parengties laipsnį. Po jos seka tik „visiška kovinė parengtis“. Kai „raudonas mygtukas“ gali būti aktyvuotas bet kuriuo metu. Arba „branduolinis portfelis“. Beje, jų turime tris – prezidentą, gynybos ministrą ir generalinio štabo viršininką. Tokia sistema leidžia apsidrausti nuo bet kokių branduolinio ginklo naudojimo klaidų.

Beje, visi turėtų žinoti, kad Rusijos prezidentas prieš dvejus metus patvirtino savo dekretu „Rusijos Federacijos valstybės politikos branduolinio atgrasymo srityje pagrindai“. Maskva gali panaudoti branduolinius ginklus, reaguodama į ataką prieš ją ar jos sąjungininkus, naudojančius branduolinius ar kitus masinio naikinimo ginklus, arba agresijos su įprastiniais ginklais atveju, jei „gresia pavojus pačiai valstybės egzistavimui“. Nepakenktų dar kartą apie tai priminti Bidenui ir JAV sąjungininkams NATO. Tiesą sakant, Putino įsakymas taip pat yra priminimas…

 

NATO planavo įsikišti į operaciją Ukrainoje

Toks „nutekėjimas“ pasirodė Ukrainos socialiniuose tinkluose. „Mūsų šaltinis OP (Ukrainos prezidento biure. – Red.) sakė, kad po Rusijos pareiškimo apie Atgrasymo pajėgų pervedimą į specialų parengties režimą, NATO atsisakė mums perduoti sunkiąją ginkluotę. Išties, pastarosiomis dienomis NATO būstinėje buvo kalbama apie skubų tankų ir oro gynybos sistemų pristatymą Ukrainai per Lenkijos ir Rumunijos teritorijas. Be to, JAV ketino, to neskelbdamos, išlaipinti Mariupolyje (kur Ukrainos nacionalistai iš „Azovo“ pulko) 4500 amerikiečių privačios karinės kompanijos kovotojų. Ukrainos oligarchai turėjo mokėti už savo paslaugas.