Darosi pavojinga: po nuomonės apie karą internete, pareigūnų vizitas į namus

Autorius: Vidmantas MISEVIČIUS Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-03-15 18:59:00, skaitė 430, komentavo 4

Darosi pavojinga: po nuomonės apie karą internete, pareigūnų vizitas į namus

Rusijai užpuolus Ukrainą, Lietuvoje buvo skubiai paskelbta nepaprastoji padėtis. Valdžia pabrėžė, kad taip elgiamasi esą rūpinantis šalies saugumu. Tuo pat metu neabejojama, jog pasinaudojant situacija siekiama susidoroti su kitaminčiais ir dabartinės, žemiausius reitingus šalies istorijoje turinčios, Vyriausybės kritikais.

Netikėti svečiai

Vykstant karui Ukrainoje, jis netruko persimesi į socialinius tinklus. Juose žmonės reiškė įvairią nuomonę. Bet tai, kaip aiškiai parodė kauniečio Andriaus Martinkaus atvejis, gali būti pavojinga ar net turėti pasekmių.

Vyras papasakojo, kad kovo 7-osios vakarą į jo duris pasibeldė policija.

„Stipriai, agresyviai, valingai. Toks aiškus politinis beldimas, kurį iki šiol teko girdėti tik filmuose apie „Gestapą" ar NKVD. Atidaręs už durų išvydau tris ginkluotus policijos pareigūnus. Jie paklausė, ar rašau apie karą. Neslėpiau, kad reiškiuosi socialiniuose tinkluose, tačiau pabrėžiau, kad nekurstau jokios neapykantos. Man buvo atsakyta, kad pareigūnams atrodo priešingai", - to vakaro įvykius prisiminė vyras.

Tiesa, pasak jo, toliau policijos pareigūnai elgėsi kultūringai.

„Pasikalbėjome. Jie rekomendavo susilaikyti nuo nuomonės skelbimo socialiniuose tinkluose ir perspėjo, kad, jeigu teks ateiti antrą kartą, tuomet pasirodys su Baudžiamuoju kodeksu, - toliau pasakojo A.Martinkus. - Sutinku, kad kartais socialiniuose tinkluose parašau griežtai ir retorika galėtų būti švelnesnė, bet, manau, čia buvo ne tik tai. Dažnai kritikuodavau dabartinę konservatorių valdžią, tad, tikėtina, pirmiausia užkliuvo būtent tas, o vėliau jau ir kiti įrašai.

Manau, kad trys ginkluoti pareigūnai į namus buvo atsiųsti siekiant mane paveikti, nes perspėti buvo galima tiek elektroniniu paštu, tiek telefonu.

Kita vertus, pasijaučiau pagerbtas, kai dėl politinės priežasties mane su žmona aplankė net trys teisėsaugos atstovai. Anksčiau ar vėliau tai turėjo nutikti. Naujasis - daugiapolis - pasaulis beldžiasi į žmonijos duris. Senasis - vienpolis - pasaulis pasibeldė į mano duris."

Pakomentuoti minėtą atvejį buvo paprašyta ir Kauno policijos. Pastaroji atsakė, kad „informacija apie konkrečius asmenis be teisinio pagrindo nėra teikiama".

Legalizuotas susidorojimas

Panašiai susidariusią situaciją vertino ir kitas dabartinės valdžios kritikas, profesorius, habilituotas mokslų daktaras Eduardas Vaitkus.

„Šiandien vis akivaizdžiau tampa, kad tie, kurie negieda valdžiai ditirambų, netrukus gali būti paskelbti tautos priešais. Ne taip seniai Arūnas Valinskas buvo pareiškęs, kad „tokius reikia šaudyti", o valdžia savo veiksmais parodė, kad tai - tinkamas, naudotinas pasiūlymas, - teigė profesorius. - Pasirodė viešumoje ir esą Algio Ramanausko atliktas „tyrimas". Jame, be kitų valdančiųjų kritikų, buvo minima ir mano pavardė. A.Ramanauskas neslėpė, kad, jeigu tik būtų saugu, kitaminčius jis šaudytų. Teisėsauga tame nieko blogo nemato..."

Viešai pasisakyti nevengiantis profesorius pastaruoju metu sulaukia vis daugiau įžeidimų ar grasinimų susidoroti.

„Dėl mano adresu išsakytų grasinimų kreipiausi į prokuratūrą, bet jie mano pareiškimų priimti neskuba. Tuo pat metu už valdžiai nepriimtinos nuomonės išsakymą policija gali ateiti pas tave arba išsikviesti pasiaiškinti.

Kol kas tik tiek, bet, manau, tylomis jau pritariama tam, kad kas priešas, o kas draugas, spręstų nebe teismai, o visokie valinskai", - piktinosi E.Vaitkus.

Priminimas

Kovo 2 d. premjerė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad svarbu ne tik apsaugoti visuomenę nuo dezinformacijos, tačiau ir nustatyti ribas, nepažeidžiančias žodžio laisvės:

„Mes vis dėlto esame ne Rusija ir ne Baltarusija, ir mūsų užduotis yra, nepaisant to, kad tenka sunkiai kovoti su propaganda, ir šalia yra didžiulis iškreiptos realybės gamybos fabrikas, kuris ne tik sau gamina iškreiptą realybę, bet gamina ją ir eksportui, ir pakankamai plačiai iki pat JAV ar tolimiausių planetos kampelių, vis dėlto mes turime užtikrinti savo liberalios demokratijos pamatus.

Ir žodžio laisvė, ir nuomonių įvairovė yra nekvestionuojamas dalykas. Ir riba, kai tai tampa veikla, kenkiančia valstybės saugumui, ji nėra taip lengvai nubrėžiama."