Seimui bus pasiūlyta Georgijaus juostą ir „Z“ prilyginti nacistiniams ir komunistiniams simboliams

Autorius: Respublika.lt info Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-03-24 20:06:00, skaitė 291, komentavo 7

Seimui bus pasiūlyta Georgijaus juostą ir „Z“ prilyginti nacistiniams ir komunistiniams simboliams

Seimo narė Monika Ošmianskienė ketvirtadienį ketina pateikti Seimui Administracinių nusižengimų kodekso bei Susirinkimų įstatymo pataisas, kuriomis siekia dvispalves juodai oranžines Georgijaus (Šv. Jurgio) juostas bei Rusijos Federacijos karinių pajėgų invazijos simbolį „Z“ prilyginti nacistiniams ir komunistiniams simboliams.

Už jų platinimą, naudojimą susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitokį demonstravimą grėstų bauda nuo trijų šimtų iki penkių šimtų eurų.

Pasak projektą parengusių Seimo narių M. Ošmianskienės ir Lino Jonausko, Rusijos karo Ukrainoje kontekste Georgijaus juosta bei Rusijos karinių pajėgų invazijos ženklas „Z“ tampa ne tik propagandos, bet ir agresijos simboliu.

Šiuo metu pagal galiojančius teisės aktus draudžiama platinti, naudoti susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitaip demonstruoti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavą ar herbą, vėliavas, ženklus ar uniformas, kurių sudedamoji dalis yra nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliava ar herbas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolius ar uniformas, nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavos ar herbo, nacistinės svastikos, nacistinio SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytas vėliavas ar ženklus, atsakingų už Lietuvos gyventojų represijas Vokietijos nacionalsocialistų ar SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdus, viešai atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himną.

Seimo nariai už šios simbolikos platinimą bei demonstravimą taip pat siūlo didinti baudas nuo trijų iki penkių šimtų eurų. Šiuo metu maksimali bauda už nacistinės ir komunistinės simbolikos platinimą ar demonstravimą siekia tris šimtus eurų.