Jurgita Žemaitytė: Keliantys klausimus bus pasiųsti

Autorius: Jurgita Žemaitytė | Respublika.lt Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-04-04 01:57:00, skaitė 204, komentavo 1

Jurgita Žemaitytė: Keliantys klausimus bus pasiųsti

Kodėl Ukrainos kariams, savanoriams lietuviai per mėnesį suaukojo tiek milijonų, kiek beglobiams vaikams ar senyviems varguoliams nesuaukoja per dešimtmečius? Kodėl įmonės pabėgėliams apgyvendinti atiduoda viešbučius, bet jų neskirdavo be stogo virš galvos likusioms vienišoms mamoms? Kodėl valdininkai žaibo greičiu randa laisvų vietų darželiuose mažiesiems ukrainiečiams, bet vilniečiams vaikus tenka į darželius registruoti vos gimusius?

Tai tik keletas klausimų, kurie šmėžuoja įvairiose diskusijų grupėse. Dažniausiai juos užduoda bevardžiai ar netikrų anketų turėtojai. Jie influencerių mikliai išvadinami „troliais", kremliniais ar „vatnikais", siekiančiais supriešinti lietuvius su ukrainiečiais. Bet už kiekvienos bevardės anketos juk yra kažkas, kas ją sukūrė ir klausimą suraitė.

Ar Lietuvoje yra tiek daug „trolių", turinčių tiek daug laiko kurti provokacijoms? Nemanau. Nebent tai yra specialiai rusiškų tarnybų pasamdyti asmenys, tačiau ką tuomet veikia VSD, kiberpolicija, jei tokių kenkėjų nenustato ir neišgaudo?

Man atrodo, kad tuos klausimus užduoda ir tikri - gyvi, kvėpuojantys, vaikštantys tomis pačiomis gatvėmis - žmonės. Dar daugiau - manau, kad jie nesiekia nieko kiršinti, prisideda prie pagalbos pabėgėliams. Jie tiesiog nori gauti atsakymus. Pavyzdžiui, mama, besiglaudžianti savivaldybės moterų krizių centre, klausia, kodėl ji, su vaikais basa pabėgusi nuo smurtaujančio vyro, nesulaukė užuojautos ar paramos iš politikų ar verslininkų? Niekas nepasiūlė priimti į butą. O vėžiu sergančio vyro žmona norėtų sužinoti, ar normalu, jog prie Santaros ligoninės jai tenka kaskart atseikėti sumą už automobilio parkavimą, nors ji čia atvažiavo tikrai nepramogauti? Klausimas ne į temą? Na, kaip pažiūrėsi, juk akivaizdu, kad valstybė galėtų, t.y. turėtų pinigų, padaryti parkavimą prie ligoninių nemokamą.

Visų šių klausimų esmė - galimybės. Ką valdžia gali padaryti dėl žmonių? Ką galime padaryti dėl vienas kito? Lietuvos gyventojai daug metų girdėjo frazę „nėra pinigų". Nors dabar matome, jog, ištikus krizei, pinigų yra, galimybių yra, variantų yra! Man atrodo, jog minėtais klausimais tą ir bandoma parodyti. Galimybių yra, reikia tik noro. O jeigu yra kitaip, nesutinkantys gali pateikti savo atsakymą. Tik kažkodėl dažniausiai jie tik pasiunčia klausiančius rusų laivo kryptimi.