Rusija pagrasino Lietuvai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/rusi... 2022-04-07 21:13:00, skaitė 397, komentavo 9

Rusija pagrasino Lietuvai

Rusijos Federacijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruška įvertino Lenkijos ir Baltijos šalių Kaliningrado blokados galimybę.

„Labai tikiuosi, kad sveikas protas Europoje neleis prasidėti žaidimams aplink Kaliningradą. Manau, daugelis supranta, kad tai žaidimas su ugnimi“, — sakė jis.

Anksčiau Lietuva nusprendė pažeminti diplomatinius santykius su Rusijos Federacija ir išsiųsti Rusijos ambasadorių. Lietuva taip pat uždarys Rusijos konsulatą Klaipėdoje. Į Užsienio reikalų ministeriją iškviesti Rusijos ambasados ​​Vilniuje atstovai buvo informuoti apie šiuos sprendimus.

Lenkijos vyriausybė pareiškė, kad ieško „būdų ir progų“ tam, kad, apeinant Europos reglamentus, blokuoti Rusijos prekybinį susisiekimą su Europos sąjunga. Anksčiau buvo minima, kad ši veikla vyksta glaudžiai ją koordinuojant su Lietuvos vyriausybe, dėl ko pagrindiniu smūgio objektu tampa Kaliningrado sritis, kuri randasi užspausta tarp Lietuvos ir Lenkijos.

Anksčiau Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas sakė, kad tranzitas per Lietuvos teritoriją vyksta įprastai. Politikas pažymėjo, kad toks sprendimas gali būti priimtas tik ES lygmeniu, o Baltijos šalių ar Lenkijos noro uždaryti tranzitą nepakanka.

Kaliningrado traukinių tranzito saugumui užtikrinti iš Europos Sąjungos bus prašoma papildomų 24 mln. Eur, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Jos teigimu, prašymą ketinama išsiųsti artimiausiu metu.

„Ten yra sudėliotos konkrečios techninės priemonės, tame tarpe sraigtasparnio įsigijimas. Tai yra priemonės, kurios sustiprintų Kaliningrado tranzito saugumo klausimą, poreikis yra apie 24 mln. Eur“

Jos teigimu, sraigtasparnis leistų užtikrinti tranzitinių traukinių stebėjimą viso jų važiavimo laiko per Lietuvą metu.

BV inf.