Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo paskutinį tašką Agnės Širinskienės byloje

Autorius: Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo paskutinį tašką Agnės Širinskienės byloje Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-04-13 16:56:00, skaitė 157, komentavo 1

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo paskutinį tašką Agnės Širinskienės byloje

Vakar pasibaigė mano važiavimo į Visaginą istorija ir beveik pusantrų metų trukęs bylinėjimasis. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) padėjo paskutinį tašką.

LAT sprendimu administracinio nusižengimo teisena buvo nutraukta nepadarius veikos, turinčios administracinio nusižengimo požymių. Kitaip tariant, Visagino policijos pareigūnai netinkamai aiškino ir pritaikė teisės aktus, nustatančius judėjimo apribojimus tarp savivaldybių karantino metu. Dar daugiau, kaip Teismas pasisako savo nutarime – policijos pareigūnai mano atžvilgiu veikė ultra vires, t.y viršydami jiems suteiktus įgaliojimus, iš esmės – savavališkai susigalvodami draudimus, kurių nebuvo tuo metu galiojusiame Vyriausybės nutarime.


Pikta ir apmaudu, kad prireikė beveik pusantrų metų bylinėjimosi tam, kad įrodytum, jog karantino metu su policininkų leidimu patekęs į savivaldybę elgeisi teisėtai, nes teisės aktai nenustatė to, ką sugalvojo laki dviejų Visagino policininkų vaizduotė po to, kai jie davė leidimą į tą savivaldybę įvažiuoti. Sekimo iki parduotuvės iš viso nei teisiškai, nei žmogiškai suprasti nebegaliu. Kaip ir to džiaugsmo pagavus Širinskienę, kurį teko išklausyti pačios policijos darytuose įrašuose. 

Šiandien galiu su visišku tikrumu pasakyti – tokio Visagino kelių policininkų susidomėjimo ir sekimo nebūtų buvę, jei prieš jų akis nebūtų stovėjęs viešas asmuo, opozicijai priklausantis politikas, kurį dėl vienų ar kitų priežasčių buvo tiesiog smagu ar net naudinga nubausti, taip gadinant jam reputaciją ir įveliant į teisminius ginčus. Bandau įsivaizduoti, kiek žmonių, kurie neturi teisinio išsilavinimo ir lėšų bylinėjimuisi, atsidūrę panašioje situacijoje, kai pareigūnai tiesiog piktnaudžiauja savo galia, nuleidžia rankas ir nusprendžia, kad paprasčiau sumokėti baudą, nei metų metus tampytis po teismus. 

Lietuvos policijai, tikrai mokančiai daryti viešuosius ryšius ir nuolat prašančiai lėšų kokiems nors daiktams įsigyti, norėčiau palinkėti daugiau investuoti į žmones, į pareigūnų tęstinį mokymą. Tas padėtų apsaugoti žmonių teises ir leistų išvengti nereikalingų teisminių ginčų. LAT atkreipė dėmesį į policijos klaidas padarytas surašant protokolą bei nustatant nusižengimo požymius, bet, deja, ir su kvietimu atvykti protokolo surašymui policininkams sekėsi ne ką geriau. Jį teisingai, pagal teisės aktų reikalavimus, surašyti ir pasirašyti elektroniniu būdu Visagino policininkams pavyko tik iš trečio karto, man primygtinai prašant pateikti tvarkingą dokumentą, nes su netinkamai surašytu ir nepasirašytu raštu tiesiog bijojau vykti per kelių savivaldybių teritorijas – tuo metu dar galiojo judėjimo apribojimai ir jei būčiau rodžiusi tokį raštą, kaip savo kelionės priežastį į kitą savivaldybę, kokį jie man atsiuntė pirmą kartą, bijau, kad kiti jų kolegos, stovėję postuose pakeliui, būtų nepatikėję rašto autentiškumu. 

Gaila, kad tokie atvejai, norėčiau tikėti – pavieniai, kaip šaukštas deguto sugadina ilgametį Lietuvos policijos įdirbį ginant ir saugojant žmones.

278223087_1340702343023265_8498076975802618437_n.jpg