Lietuva kuria dar vieną unikalų įrankį Europos Sąjungoje, skirtą kovai su dezinformacija

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lietuva-k... 2022-04-20 19:03:00, skaitė 208, komentavo 5

Lietuva kuria dar vieną unikalų įrankį Europos Sąjungoje, skirtą kovai su dezinformacija

Nacionalinės informacinio poveikio atpažinimo ir analizės ekosistemos (NAAS) logotipas. Šalia – Krašto apsaugos ministras, labiau žinomas kaip anušauskinių KGB sąrašų skelbėjas, Arvydas Anušauskas.

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad kuriamas pažangus lietuviškas įrankis, skirtas informacinių grėsmių prevencijai.

Balandžio 20 d. tarptautinėje konferencijoje „Networking on Sustainable Security in the Dynamic Environment“ bus pristatyti pirminiai projekto „Nacionalinės informacinio poveikio atpažinimo ir analizės ekosistemos (NAAS) sukūrimas“ rezultatai.

„NAAS projekto kuriamas unikalus kovos su dezinformacija įrankis bus vienas pirmųjų Europos Sąjungoje (ES). Jo kūrimo iššūkius ir atradimus konferencijoje pristatys trys komandos: UAB „Elsis Pro“ su UAB „Tilde informacinės technologijos“, Vytauto Didžiojo universitetas su TNO bei Kauno technologijos universitetas su CERTH“, - skelbia Krašto apsaugos ministerija.

Šio renginio svečias – Europos kovos su kibernetiniais nusikaltimais technologijų plėtros asociacijos (EACTDA) atstovas. Projektą įgyvendina Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija (LKA) ir Mykolo Romerio universitetas (MRU).

Krašto apsaugos ministerija informuoja, kad tai „unikalus projektas Europos Sąjungoje“.

NAAS ikiprekybinio pirkimo iniciatyva siekiama sukurti unikalią informacinės erdvės stebėjimo, atpažinimo ir aptikimo sistemą, kuri padėtų mažinti atskirtį tarp mokslininkų ir praktikų veiklų, taip pat leistų įgyti naujų žinių, atlikti tyrimus, išbandyti ir pritaikyti inovatyvias technologijas praktinėje veikloje, siūlyti pažangius sprendimus. Ši Lietuvoje kuriama integruota informacinės aplinkos vertinimo, mokymosi ir testavimo platforma yra viena pirmųjų Europos Sąjungoje.

Naujas įrankis supaprastins ir susistemins informacijos analizės specialistų darbą bei prisidės prie mokslo raidos ir mokymo procesų tobulinimo. „NAAS produktą kuriame bendradarbiaudami su Lietuvos kariuomene, artimiausiu metu tikimės ir kitų šioje srityje dirbančių institucijų įsitraukimo tam, kad sukurta sistema iš tikrųjų palengvintų jų darbą, specialistų rengimą ir naujų įrankių testavimo poreikius“, - pasakė šio projekto vadovė LKA dr. Sigutė Stankevičiūtė.

MRU NAAS projekto vadovas Evaldas Bružė teigia, kad „šis bendradarbiavimas sudarys galimybes universitetams rinkai paruošti informacijos saugumo specialistus, galinčius sėkmingai suvaldyti ir įveikti šiuo metu bei ateityje kylančias kibernetinio saugumo grėsmes.“

2020 metų lapkričio pabaigoje atrinktos trys komandos, kurios šiuo metu kuria NAAS platformos prototipą. Į šį NAAS projekto etapą pateko Vytauto Didžiojo universitetas kartu su TNO (Nyderlandų taikomųjų mokslinių tyrimų organizacija), UAB „Elsis Pro“ kartu su UAB „Tilde informacinės technologijos“ ir Kauno technologijos universitetas kartu su partneriu CERTH (Hellas tyrimų ir technologijų centru). Šių metų pabaigoje NAAS projekte dalyvaujančios komandos pristatys sukurtus prototipus ir varžysis dėl galimybės patekti į paskutinį NAAS projekto etapą.

NAAS projektą iniciavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija ir Mykolo Romerio universitetas. Projektas finansuojamas iš 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos, Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Kokios konkrečios mokesčių mokėtojų gyventojų sumos skirtos šiam unikaliam projektui, nepranešama.

Projekto įgyvendinimą koordinuoja MITA (Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra).

Susiję:

Už beveik keturis milijonus mokesčių mokėtojų eurų su dar viena savo kurta sistema lietuviai perspjaus „Google“