Rolandas Paksas apie Seimo sprendimą: tai pirmas žingsnis

Autorius: respublika.lt Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-04-24 18:21:00, skaitė 288, komentavo 1

Rolandas Paksas apie Seimo sprendimą: tai pirmas žingsnis

Tinklalapiui Respublika.lt susisiekus su Prezidentu Rolandu Paksu, politikas neslėpė, jog toks sprendimas buvo ilgai lauktas. Pagaliau įvykdytus Europos žmogaus teisių teismo ir Jungtinių tautų organizacijos komiteto sprendimus jis įvardino kaip pirmą žingsnį, po kurio turi sekti kitas.

„Pirmas dalykas - smagu, kad Lietuvos Seimo nariai pagaliau peržengė per savo ambicijas ir tai iš tikrųjų yra pirmas didžiulis žingsnis. Manau, kad ateis tas laikotarpis, kada bus žengtas ir kitas žingsnis, kai procesas, kuris buvo vadinamas apkalta, o aš jam turiu specialų pavadinimą, bet šiandien nevartosiu jo, tikiu, jog jis bus peržiūrėtas ir bus priimtas visiškai priešingas sprendimas", - teigė politikas.

Praeities šešėlių atsikratymas - raktas į rinkėjų simpatijas

Po palankaus Seimo sprendimo, prezidentas Rolandas Paksas mano, jog partijos ir politikai, kurie į naujus rinkimus eis su „apsivalymo nuo praeities šešėlių" idėja, gali sulaukti didelio rinkėjų palaikymo. „Tvarkietis" tokius žodžius argumentuoja tuo, jog 2003m. apkaltą organizavusius asmenis patraukus atitinkamai atsakomybei, išsispręstų ir daugelis dabartinių Lietuvos problemų.

„Manau, kad tokio Seimo sprendimo laukė daug Lietuvos žmonių. Net pasufleruočiau partijoms, kurios dabar kandidatuos Seimo rinkimuose arba kels kandidatus į prezidentus, ir kurios norės apsivalyti nuo praeities šešėlių bei su šia idėja eis į rinkimus ir kvies žmones balsuoti, manau, kad jos surinks labai daug žmonių. Ir bandysiu atsakyti, kodėl man taip atrodo. Būtent pakėlus tą uždangą, kuri buvo 2003 metais ir atradus bei nustačius tuos veikėjus, juos įvardijus ir patraukus ten, kur reikia patraukti, labai daug Lietuvos šiandieninių problemų išsispręstų", - įsitikinęs Rolandas Paksas.

Balsuoti nebuvo norima, bet teko

Klausimas dėl Europos žmogaus teisių teismo ir Jungtinių tautų sprendimo įgyvendinimo Seimo salėje buvo keliamas jau ne pirmą kartą. Bet du kartus kelią bandžiusi prasiskinti Konstitucijos pataisa užklimpo parlamento intrigose. Tačiau trečias kartas nemelavo - teisė kandidatuoti ir rinkėjams balsuoti sugrįžo, politiko nuomone, tai įvyko toli gražu ne iš didelės meilės, o daugelio sudedamųjų, kurių pasekoje seimūnams teko balsuoti net nenorint.

„Yra ne viena priežastis, kodėl pagaliau toks sprendimas buvo priimtas. Vienas objektyvus faktorius yra prabėgęs laikas. Kita yra tarptautinių institucijų sprendimai, juk negali kovoti už demokratiją visame pasaulyje, kai tave patį ar valstybę linksniuoja kaip nesilaikančią Europos žmogaus teisių sprendimo arba Jungtinių tautų sprendimo. Taip pat gali būti vienokia ar kitokia rokiruotė, arba matymas į priekį besiruošiant atitinkamiems veiksmas, bet šitas argumentas reikalauja daugiau paaiškinimų. Daug tiesos yra tame, jog buvo nenorima balsuoti, bet teko" - tvirtino Rolandas Paksas.

Paklaustas apie galimybę sugrįžti į didžiąją politiką, Rolandas Paksas atsakė tradiciškai trumpai: „vienoje svarstyklių lėkštėje yra tai, ką aš dabar darau, kitoje tas, kas man yra visiškai suprantama ir kas gali būti, kad pajudinti šią sferą iš naujo. Taip, kad čia nėra lengvas ir ne šios dienos sprendimas".