Karinis poligonas ne pratybų metu taps dar saugesne vieta grybautojams ir uogautojams

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/karinis-p... 2022-04-26 13:29:00, skaitė 251, komentavo 9

Karinis poligonas ne pratybų metu taps dar saugesne vieta grybautojams ir uogautojams

Susitikimo akimirka. Nuotr. kam.lt

Rusijos karinei agresijai Ukrainoje keliant grėsmę ir Lietuvos nacionaliniam saugumui, spartinami visi krašto apsaugos sistemos projektai, kurie prisidėtų prie Lietuvos kariuomenės stiprinimo, tarp jų – ir Rūdninkų poligono atkūrimas, kuriam balandžio 14 d. skubos tvarka pritarė LR Seimas.

Aptarti Rūdninkų poligono vystymo eigos šiandien Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška ir ministerijos komanda, atsakinga už Rūdninkų poligono atkūrimą, susitiko su Šalčininkų rajono savivaldybės meru Zdzislav Palevič, tarybos nariais, administracijos vadovais ir Baltosios Vokės seniūnu Genadij Baranovič.

Susitikimų metu viceministras pristatė artimiausius planus, išklausė ir atsakė į rūpimus klausimus bei aptarė bendradarbiavimo galimybes, kad naujasis poligonas teiktų abipusę naudą – tiek stiprėjančiai Lietuvos kariuomenei, tiek vietos gyventojams ir bendruomenei.

„Rūdninkų poligono įkūrimas pripažintas valstybinės svarbos projektu ir yra mūsų prioritetinis darbas, kuriuo siekiama stiprinti Lietuvos kariuomenę ir užtikrinti bendrą nacionalinį saugumą. Kaip rodo patirtis Pabradėje, karinio poligono steigimas gali teikti naudą ir vietos gyventojams, sukuriant naujas darbo vietas, pritraukdamas investicijų, nes įvairių paslaugų pasiūla išaugs ir stipriai. Siekiame ir darnos tarp gyventojų ir besitreniruojančių karių, kurie yra ta pati visuomenės dalis ir neretai dalyvauja bendruomenės veiklose, todėl norime ieškoti bendradarbiavimo galimybių, kad abi pusės jaustųsi gerai“, - pasakė V. Semeška.

Viceministras patikino – ne pratybų metu Rūdninkų poligono teritorija ir toliau liks atvira ir saugi gyventojams lankytis, uogauti ar grybauti.

„Teritorijoje vykdysime išminavimo darbus, tad ji taps dar saugesne lankytis nei buvo iki šiol“, - atskleidė viceministras.

Atkūrus Rūdninkų karinį poligoną bus užtikrintas augantis Lietuvos kariuomenės ir į valstybės gynybos sistemą integruotų NATO sąjungininkų kovinis rengimas bei veiksmingas Aljanso gynybos ir atgrasymo strategijos įgyvendinimas.

Poligono administracinių ir kariniam rengimui reikalingos infrastruktūros objektų steigimas ir aptarnavimas sukurs iki 100 darbo vietų. Besiribojančiose seniūnijose išaugs maitinimo, laikino ir nuolatinio apgyvendinimo, statybos, teritorijų priežiūros poreikis.

Poligonų plėtra pritrauks šalies ir užsienio investicijas į regioną, skatins vietinį verslą, vietos produkcijos ir paslaugų vartojimą, stiprins socialinį dialogą su bendruomenėmis. Tai rodo poligonų vystymo patirtis Pabradėje, Rukloje ir kitose Lietuvos bei kitų užsienio šalių teritorijose.

Siekiant padaryti kuo mažesnę įmanomą žalą Rūdninkų poligone esančioms saugomoms gamtos teritorijoms – gamtos draustiniams, įgyvendinant poligono steigimą, visi su ekologija susiję darbai derinami su Aplinkos ministerija, Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, kitomis suinteresuotomis šalimis.