Ar pavyks Lietuvai „prisišaukti“ Rusiją?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-p... 2022-05-07 15:24:00, skaitė 700, komentavo 59

Ar pavyks Lietuvai „prisišaukti“ Rusiją?

Susidaro toks vaizdas, kad Lietuvos valdžia sąmoningai dirba Rusijos naudai ir tiesiog „šaukiasi“, kad ji kuo greičiau ateitų į Lietuvą. Lietuva – viena iš lyderių, viešai skatinanti sovietinių karinių paminklų niekinimą. Rusija, kaip žinoma, į tai reaguoja ir tai gali panaudoti kaip pretekstą užpulti Lietuvą ir ją „išvaduoti“ iš nacistų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija sureagavo ir griežtai pasmerkė sovietų karinių paminklų išniekinimą Baltijos šalyse gegužės 9-osios išvakarėse, sakoma oficialios Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos komentare.

„Gegužės 9-osios išvakarėse Baltijos šalyse… pastebimai sustiprėjo per pastaruosius dešimtmečius išpuoselėtos fašizmo bendrininkų ir jų sekėjų tamsiosios jėgos. Griežtai smerkiame nakties priedanga vykdomus niekšiškus išpuolius, kuriais siekiama išniekinti karių memorialus. Mes tai vertiname kaip smūgį į nugarą“, — sakoma komentare.

Rusijos užsienio reikalų ministerija taip pat pabrėžė, kad „savivaliavimai“ sovietinių paminklų atžvilgiu vyksta šalyse, kurios stodamos į ES deklaravo atsidavimą europietiškoms demokratinėms vertybėms.

„Briuselyje gi atkakliai nori nepastebėti šių gėdingų vandalizmo aktų. Šiuo atžvilgiu primename Europos pareigūnams, kad neonacizmas, kad ir kokius drabužius jis vilkėtų, vis tiek išliks tokiu, nesvarbu, ar tai būtų Baltijos šalyse, ar Ukrainoje“, — padarė išvadą Rusijos URM.

Prasidėjus Rusijos įsiveržimui į Ukrainą, Baltijos šalyse (tarp jų ir Lietuvoje) prasidėjo neregėto masto rusofobinė kampanija, kuri palietė ir kultūrinį bei istorinį paveldą, ypač paminklus sovietų kariams. Aukšti pareigūnai laikosi išskirtinai antirusiško kurso ir, kaip pabrėžiama Rusijos ambasadoje Lietuvoje, ne tik nesustoja, bet, priešingai, savo pareiškimais skatina vandalizmo aktus prieš sovietų karių kapus.

Viena iš naujausių rusofobiškų akcijų — Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus siūlymas Antakalnio kapinėse, kur yra didžiausia šalyje Lietuvos išvaduotojų laidojimo vieta, nugriauti šešis paminklus sovietų kariams. Čia palaidoti daugiau nei trijų tūkstančių karių, žuvusių 1944 metais Vilniaus išvadavimo nuo nacių kovose, palaikai.

Lieka tikėtis, kad šios provokacijos neiššauks dar vienos specialiosios operacijos…

Egidijus Paulauskas