Prancūzija pareiškė, kad Ukrainos įstojimas į ES gali užtrukti iki 20 metų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/pran... 2022-05-23 15:39:00, skaitė 132, komentavo 1

Prancūzija pareiškė, kad Ukrainos įstojimas į ES gali užtrukti iki 20 metų

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos deleguotas ministras Europos reikalams Clementas Bonas mano, kad būtų tikslinga pasiūlyti privilegijas Ukrainai ir kitoms šalims, norinčioms glaudesnių santykių su Europos Sąjunga

Atsižvelgiant į šalims kandidatėms taikomus reikalavimus, Ukrainos stojimo į ES procesas gali užtrukti ne vieną dešimtį metų. Tokią nuomonę sekmadienio „Radio J“ eteryje išsakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos deleguotas ministras Europos reikalams Clementas Bonas.

„Turime būti sąžiningi su jais ir su savo bendrapiliečiais. Jei sakysime, kad Ukraina įstos į ES po šešių mėnesių, metų ar dvejų metų, tai nebus tiesa, nes ES kelia tam tikrus reikalavimus. Gali būti 15 ar 20 metų… Tai labai ilga procedūra“, – aiškino Bonas.

Šiuo atžvilgiu, anot jo, būtų tikslinga pasiūlyti tam tikras privilegijas Ukrainai ir kitoms šalims, norinčioms glaudesnių santykių su ES, ypač Moldovai ir Gruzijai. Tam būtina sukurti Europos politinę bendruomenę, kurią pasiūlė Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas, mano politikas. Bono teigimu, šios bendruomenės rėmuose ukrainiečiai galėtų „gauti teisę laisvai judėti po Europą, gauti dalį lėšų iš Europos fondų, skirtų šaliai ir jos ekonomikai atkurti“. „Tai yra ES papildantis politinis projektas, skirtas šalims, kurios norėtų suartėti su mumis“, – sakė jis.

Anksčiau E. Makronas yra sakęs, kad Ukraina turi galimybę pagreitinti kandidatės į Europos Sąjungą statusą, tačiau tada jos įstojimas į ES gali užtrukti metus ar net dešimtmečius. Strasbūre vykusioje konferencijoje apie Europos ateitį jis pateikė siūlymą šalia ES kurti naują organizaciją – Europos politinę bendriją – į ją įtraukti Ukrainą ir kai kurias kitas valstybes. Tačiau ši idėja sukėlė kai kurių Europos politikų susirūpinimą. Visų pirma, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad Paryžiaus pasiūlymas rodo „politinės valios stoką“ sprendžiant Ukrainos priėmimo į ES klausimą.

BV inf.