Lietuva sudavė dar vieną smūgį Kinijai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2022-06-09 15:38:00, skaitė 324, komentavo 14

Lietuva sudavė dar vieną smūgį Kinijai

Minint 33-iąsias Tiananmeno aikštės žudynių, per kurias Pekine nužudyti keli šimtai tūkstančių taikių demokratijos šalininkų, metines, Seimo Užsienio reikalų komitetas vienbalsiai priėmė pareiškimą, raginantį imtis priemonių reaguojant į besitęsiančius Kinijos veiksmus Honkonge, paminančius žmogaus teisių ir tarptautinės teisės viršenybės principus.

Pasak pareiškimo iniciatoriaus Mariaus Matijošaičio, paskutinis Honkongo demokratijos naikinimo pavyzdys – šių metų gegužę vykę Honkongo generalinio vadovo „rinkimai“ iš vieno asmens, kuriuose dalyvavo mažiau nei pusė procento gyventojų. „Kodėl lietuviai atkreipė dėmesį į žmogaus teisių pažeidimus Honkonge? Atrodo, kad jis yra kažkur toli, bet empatiją jaučiame, nes patys patyrėme, ką reiškia totalitarinio režimo prievarta, politinės represijos, ir mums nereikia pasakoti, kas yra rinkimai iš vieno kandidato. Kovoti už laisvę svarbu nepaisant geografinių ribų – nuo Baltijos jūros iki Pietų Kinijos jūros“, – pabrėžė Laisvės frakcijos atstovas Užsienio reikalų komitete.

„Nors Užsienio reikalų komiteto dėmesys šiuo metu sutelktas į situaciją Ukrainoje, išliekame budrūs stebėdami žmogaus teisių ir demokratijos pažeidimus visame pasaulyje. Mes raginame Kinijos Liaudies Respubliką paleisti visus politinius kalinius Honkonge, o Europos Komisiją bei Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių vyriausybes – imtis priemonių represijas ir persekiojimą patiriančių Honkongo žmonių padėčiai gerinti,“ – sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė.

Visą pareiškimo tekstą galima rasti ČIA.

LRS inf.