Rusijos Dūmoje – siūloma naikinti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/06/08/ru... 2022-06-09 16:03:00, skaitė 448, komentavo 17

Rusijos Dūmoje – siūloma naikinti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą

Birželio  8 d. Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ narys Jevgenijus Fiodorovas pateikė įstatymo projektą, kuriuo siūloma naikinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimą.

Šis siūlymas yra grindžiamas tuo, kad esą nebuvo surengtas referendumas dėl išstojimo iš TSRS ir todėl 1991 m. rugsėjo 6 d. Rusijos Valstybės tarybos nutarimas dėl Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo „yra neteisėtas“.

Pasak J. Fiodorovo „buvo pažeistas 1990 04 03 TSRS įstatymas Nr. 1409–1 „Dėl klausimų, susijusių su sąjunginės respublikos išstojimu iš TSRS, sprendimo tvarkos“,

„Lietuvos Respublikoje nebuvo surengtas referendumas ir nebuvo nustatytas pereinamasis laikotarpis visiems ginčytiniems klausimams išspręsti“, – teigia J. Fiodoravas.

„Valstybės tarybos sprendimas buvo neteisėtas, bent jau ji neturėjo teisės atimti iš SSRS jos teritorinio vientisumo ir atsisakyti jos teritorijų. Atsižvelgiant į tai, kad buvo surengtas referendumas dėl Konstitucijos, kurioje esame apibrėžti kaip Tarybų Sąjungos teisių perėmėja, dabar jos teritorinio organizavimo klausimai mus liečia tiesiogiai. Be kita ko, mes turime atkurti tvarką, kad būtų pašalinti tie teisės pažeidimai, kurie buvo padaryti Gorbačiovo laikais“, – sakė Dūmos narys.

J. Fiodorovas apkaltino Lietuvą vykdant „agresyvią politiką“ Rusijos atžvilgiu. Todėl, pasak jo, būtina sukurti teisinį pagrindą deryboms.

„Lietuva ir ginkluotę teikia ir, beje, daug dėmesio skiria teisiniams klausimams. Jie iki šiol laiko įkalinę Rusijos piliečius, remdamiesi pretekstu, esą jie pažeidžia įstatymus. Mes turime sukurti teisinį pagrindą deryboms su Lietuva, kad santykiai su ja būtų reguliuojami pagal tarptautinę teisę, o ne pagal sampratas, kaip tai daroma dabar.

Be to, prezidentas iškėlė užduotį dėl vadinamųjų „raudonųjų linijų“ NATO atžvilgiu. Atsiradus tokiam teisiniam pagrindui, kyla abejonių dėl Lietuvos narystės NATO. O tai galimybė išeiti į Kaliningrado srities klausimą, koridoriaus klausimo reguliavimą, žmogaus teisių ir visų kitų klausimų, kurie gali apsunkinti Kaliningrado srities gyventojų gyvenimą“, – aiškino Dūmos narys.

Politikas neabejoja, kad jo pateiktas įstatymo projektas bus priimtas artimiausiu metu.

„Ką tik pradėjome svarstymus, niekas neskuba. Tokius klausimus dabar kelti galima ir reikia. Aš įsitikinęs, kad tai ateityje bus priimta, nes bet kokia neteisė vienaip ar kitaip baigiasi įstatymu. Tai yra santykiai reguliuojami iš teisės pozicijų, o ne iš pozicijos „ką noriu, tą ir stumiu“, – Putino partijos veikėjo žodžius cituoja gazeta.ru.