Gilchristas pabrėžė, kad 1-66 bataliono atvykimas į Lietuvą yra aiškus signalas Putinui

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/gilchrist... 2022-06-10 18:05:00, skaitė 349, komentavo 18

Gilchristas pabrėžė, kad 1-66 bataliono atvykimas į Lietuvą yra aiškus signalas Putinui

Nuotr. kam.lt

Krašto apsaugos viceministras V. Semeška: mūsų prioritetas – užtikrinti, kad JAV karių buvimui ir treniravimusi Lietuvoje būtų sudarytos reikalingos sąlygos

Gegužės pabaigoje į Lietuvą iš Niujorko valstijos atvykęs naujasis Jungtinių Amerikos Valstijų kariuomenės sunkusis tankų batalionas 1-66 birželio 9 d. oficialiai pakeitė nuo praėjusių metų rudens Lietuvoje dislokuotus JAV sunkiojo tankų bataliono 3-66 karius.

Reaguojant į pasikeitusią saugumo situaciją, šių metų vasarį 3-66 bataliono rotacija buvo pratęsta ir sustiprinta papildomomis pajėgomis.

Naujasis JAV karių batalionas Lietuvoje planuojama treniruosis su Lietuvos ir kitų sąjungininkų kariais ateinantį pusmetį.

„Esame ypač dėkingi Jungtinėms Amerikos Valstijoms už solidarumą ir paramą, kurią šalis demonstruoja jau daugelį metų ir ypač dabar, kai susiduriame su naujais iššūkiais prie rytinės NATO sienos. Noriu pabrėžti, kad JAV karinis buvimas Lietuvoje kartu su NATO priešakinėmis pajėgomis yra geriausia atgrasymo priemonė prieš Rusiją. Mūsų prioritetas – užtikrinti, kad JAV karių buvimui ir treniravimusi Lietuvoje būtų sudarytos reikalingos sąlygos“, - pasakė Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas pabrėžė, kad 1-66 bataliono atvykimas yra aiškus signalas Vladimirui Putinui: „Mūsų įsipareigojimas NATO yra geležinis. Mes nesvyruosime. Mes ginsime kiekvieną NATO teritorijos centimetrą. Esame dėkingi Lietuvai už išskirtinę priimančiosios šalies paramą visiems penkiems rotaciniams batalionams nuo 2019 metų“.

Naujoji JAV pajėgų pamaina į stovyklą atsigabeno tankus M1A2 „Abrams“, pėstininkų kovos mašinas „Bradley“, šarvuočius M1068A3, sunkvežimius, visureigius ir kitą reikalingą karinę techniką, iš viso apie 180 transporto priemonių.

Į Lietuvą atvykę JAV kariai įsikūrė Lietuvos kariuomenės poligone Pabradėje sąjungininkų kariams skirtoje stovykloje „Herkus“.

Per maždaug mėnesį truksiantį JAV batalionų persidengimą, kariai naudosis ir laikinosios sąjungininkų kariams skirtos stovyklos „Tauras“ infrastruktūra.

Joje gali įsikurti iki 840 karių. Stovyklose yra visa reikiama karinė infrastruktūra – kareivinės, administracinės patalpos, valgykla, kt.

Prireikus laikinojoje stovykloje „Tauras“ galės apsistoti ne tik JAV karių, bet ir Lietuvos, o taip pat ir kitų valstybių sąjungininkų kariai.

Anksčiau JAV kariai Lietuvoje buvo dislokuojami tose vietovėse, kuriose vykdavo karinės pratybos. Laikinoji stovykla „Tauras“ įrengta už papildomus šiemet krašto apsaugai skirtus asignavimus, numatytus priimančiosios šalies paramai teikti.

Ši infrastuktūra padeda užtikrinti tinkamas treniruočių ir gyvenimo sąlygas, praplečia galimybes rotuoti vis daugiau JAV karių šalies viduje.

Naujosios JAV rotacijos 1-66 bataliono kariai ne tik pirmieji išbandė naująją stovyklą Pabradėje. Jie ir pirmieji Europos geležinkeliais atvyko į naująjį Kauno Intermodalinį terminalą, kuriame nusikrovė savo karinę techniką.

Infrastruktūros sąlygų gerinimas į Lietuvą atvykstantiems sąjungininkų kariams – nenutrūkstantis procesas, kuris apima naujų infrastruktūros projektų vystymą Pabradėje, Rukloje bei Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, paraleliai gerinant ir karinio mobilumo infrastruktūrą Lietuvoje.