Senasis pasaulis baigėsi: svarbiausios ištraukos iš pirmosios V. Putino kalbos nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-06-22 18:24:00, skaitė 388, komentavo 6

Senasis pasaulis baigėsi: svarbiausios ištraukos iš pirmosios V. Putino kalbos nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios

Atsirado naujų galios centrų, vienpolė pasaulio tvarka negrįžta, o „kolonijinis“ mąstymas žlugo. Taip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį sakė Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume (SPIEF), vykusiame Kremliuje.

Senoji pasaulio tvarka išnyko su vėju

Kai JAV paskelbė pergalę Šaltajame kare, amerikiečiai pasivadino „Dievo pasiuntiniais žemėje“, kurių interesai turėtų būti laikomi šventais, V. Putinas sakė SPIEF auditorijai. Nuo to laiko atsirado naujų galios centrų, kurie turi teisę ginti savo sistemas, ekonominius modelius ir suverenitetą.

Šie „tikrai revoliuciniai, tektoniniai pokyčiai geopolitikoje, pasaulio ekonomikoje, technologijų sferoje, visoje tarptautinių santykių sistemoje“ yra „fundamentalūs, esminiai ir nenumaldomi, - sakė V. Putinas. - Ir klaidinga manyti, kad galima laukti audringų pokyčių laikų ir viskas grįš į įprastas vėžes; kad viskas bus kaip buvo. To nebus.“

Antirusiškos sankcijos atsiliepė Vakarams

Kai JAV ir jų sąjungininkės pradėjo kampaniją „atšaukti“ Rusiją dėl konflikto Ukrainoje, jos tikėjosi pakenkti Rusijos ekonomikai bei visuomenei. Vietoje to, sankcijos sukėlė bumerango efektą jų kūrėjams, paaštrindamos socialines ir ekonomines problemas, padidindamos maisto, elektros ir degalų sąnaudas bei pablogindamos gyvenimo kokybę Vakaruose, o ypač - Europoje.

„Europos Sąjunga visiškai prarado savo politinį suverenitetą, o jos biurokratinis elitas šoka pagal kažkieno dūdelę, priimdamas viską, kas jiems sakoma iš viršaus, darydamas žalą savo gyventojams ir ekonomikai“, – sakė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad ES piliečiai mokės už „nuo realybės atskirtus ir sveikam protui prieštaraujančius sprendimus“, nes vien tiesioginiai nuostoliai dėl sankcijų per metus gali viršyti 400 mlrd. eurų.

Energijos kainos ir infliacija yra savaime sukeltos

Kaltinti Rusiją dėl didelių energijos kainų ir infliacijos Vakaruose – arba „Putino kainų kilimas“, kaip sakė Baltieji rūmai – yra „kvailybė“, kuri „sukurta žmonėms, kurie nemoka skaityti ar rašyti“, – sakė Rusijos prezidentas.

„Nekaltinkite mūsų, kaltinkite save“, – sakė V. Putinas.

Pasak Rusijos vadovo, ES „aklai tiki atsinaujinančiais šaltiniais“ ir atsisakė ilgalaikių gamtinių dujų sutarčių su Rusija, todėl tai pernai lėmė energijos kainų šuolį. Tuo tarpu JAV ir ES kovojo su Covid-19 pandemija ir išleido trilijonus dolerių bei eurų.

Vakarų laukia „elito pokyčiai“

ES ir JAV lyderių vykdoma politika didina nelygybę ir susiskaldymą jų visuomenėse ne tik gerovės, bet ir įvairių grupių vertybių bei orientacijų atžvilgiu, teigė V. Putinas.

„Toks atitrūkimas nuo realybės, nuo visuomenės reikalavimų neišvengiamai sukels populizmo antplūdį ir radikalių judėjimų augimą, rimtus socialinius ir ekonominius pokyčius, degradaciją, o artimiausiu metu – ir elito kaitą“, – sakė Rusijos vadovas.

Jei kils badas, tai nebus Rusijos kaltė

JAV ir ES sankcijos Rusijai, ypač trąšų ir grūdų eksportas, yra viena iš augančio pasaulinio maisto nesaugumo priežasčių, pažymėjo V. Putinas. Jei skurdžiausiose pasaulio šalyse kils badas, „tai bus tik ant JAV administracijos ir Europos biurokratijos sąžinės“.

Bėdų dėl maisto tiekimo per pastaruosius kelerius metus, o ne mėnesius, kilo dėl „trumparegiškų veiksmų tų, kurie įpratę savo problemas spręsti kažkieno sąskaita“, iškraipo prekybos srautus spausdinant pinigus tarsi „grobuoniška kolonijinė politika“, – sakė V. Putinas.

Rusija yra pasirengusi siųsti maistą į Afriką ir Artimuosius Rytus, kur bado grėsmė yra didžiausia, tačiau susiduria su Vakarų keliamomis „logistinėmis, finansinėmis, transporto“ kliūtimis, teigė jis.

Ukrainos konflikto priežastys

Rusija vasario 24 dieną išsiuntė karius į Ukrainą, nes Vakarai atsisakė laikytis savo įsipareigojimų ir „buvo tiesiog neįmanoma su jais pasiekti naujų susitarimų“, sakė V. Putinas. Sprendimas buvo „būtinas“, nes Rusija, kaip suvereni šalis, turėjo visas teises ginti savo saugumą ir apsaugoti savo piliečius bei Donbaso gyventojus nuo „Kijevo režimo ir neonacių genocido, gavusio visišką Vakarų apsaugą“.

Vakarai ilgus metus pavertė Ukrainą „antirusiška“ valstybe ir pripumpavo ją ginklais bei kariniais patarėjais, sakė V. Putinas ir pabrėžė, kad jie „nesuprato“ nei Ukrainos ekonomikos, nei žmonių gyvenimo, bet „negailėjo nieko, kad rytuose įsitvirtintų NATO, nukreipta prieš Rusiją, ir kad ugdytų agresiją, neapykantą ir rusofobiją“.

„Bus besąlygiškai pasiekti visi „specialiosios karinės operacijos“ tikslai“, – pažadėjo V. Putinas.

Ekonominė plėtra yra suvereniteto išraiška

XXI amžiuje suverenitetas negali būti dalinis, teigė V. Putinas. Visi jo elementai yra vienodai svarbūs ir vienas kitą papildo, o ekonomika yra vienas iš jų. Yra penki pagrindiniai principai, kuriais Rusija vadovausis plėtodama ekonomiką: atvirumas, laisvė, socialinis teisingumas, infrastruktūra ir technologinis suverenitetas.

Rusija „niekada neis saviizoliacijos ir autarkijos keliu“, bet plės bendravimą su visais, kurie nori prekiauti, sakė V. Putinas ir pridūrė, kad „yra daug tokių šalių“.

Autarkija, kaip idealas ar metodas, buvo priimta įvairių politinių ideologijų ir judėjimų, ypač kairiųjų ideologijų, tokių kaip Afrikos socializmas, karinis komunizmas, komunalizmas, anarchosindikalizmas, siekiant sukurti alternatyvias ekonomikos struktūras. Konservatyvūs, centristiniai ir nacionalistiniai judėjimai taip pat priėmė autarkiją, siekdami išsaugoti esamos socialinės santvarkos dalį arba plėtoti tam tikrą pramonę.

Maskva rems privačias įmones, kurs ir tvarkys jų transporto infrastruktūrą, sieks mažinti socialinę nelygybę ir užtikrinti, kad pagrindinės jų technologijos nebūtų priklausomos nuo užsienio importo, sakė V. Putinas ir pridūrė: „Tikrai suverenios valstybės visada yra įsipareigojusios lygiavertėms partnerystėms“, o „silpnos ir priklausomos, kaip taisyklė, yra užsiėmusios priešų ieškojimu.“

Šaltinis