JAV ekonomikos krizė jau prasidėjo. Prof. V. Katasonovas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-06-28 13:47:00, skaitė 322, komentavo 5

JAV ekonomikos krizė jau prasidėjo. Prof. V. Katasonovas

Amerikiečiai vis labiau nerimauja dėl J. Bideno nesugebėjimo valdyti ekonomiką

Nuo metų pradžios kalbama apie galimą JAV ekonomikos nuosmukį. Prieš kelis mėnesius buvo manoma, kad nuosmukis prasidės tik kitais metais. Kolektyvinis Vakarų sankcijų karas sukėlė infliacinį kainų augimą visame pasaulyje. Baltieji rūmai paskelbė infliaciją pagrindine grėsme socialiniam stabilumui ir paragino Federalinę rezervų sistemą padidinti pagrindinę palūkanų normą. Birželio mėn. padidėjo 75 baziniais punktais (paskutinį kartą toks staigus padidėjimas užfiksuotas 1994 m.). Pagrindinė palūkanų norma jau yra 1,75 %, o FED vadovas Džeromas Pauelas (Jerome Powell) žada ją toliau didinti.

Prasidėjus vasarai, JAV centrinis bankas taip pat pradėjo išparduoti iš savo portfelio iždo vertybinius popierius ir hipotekos paskolas. Tai reiškia, kad pinigų pasiūla mažėja. Abiejų priemonių - manipuliavimo palūkanų normomis ir vertybinių popierių išpardavimo - derinys smarkiai padidino ekonomikos nuosmukio riziką. Tas pats Jerome Powell birželio 23 d. pirmą kartą pripažino, kad neatmeta recesijos šalyje galimybės.

TVF vadovė Kristalina Georgieva atsargiai vertino JAV ekonomikos krizės tikimybę. TVF neprognozuoja recesijos, tačiau mano, kad ekonomikos augimas pastebimai sulėtės. Iš pradžių buvo apskaičiuota, kad 2022 m. JAV ekonomika augs 2,9 %. Patikslintas įvertis pagal optimistinį scenarijų yra 1,7 %, o pagal pesimistinį - 0,8 %. K. Georgieva atsargiai vertina recesijos tikimybę: "Laukėme, kol JAV ekonomika sulėtės. Pripažįstame, kad galimybės išvengti JAV recesijos mažėja.

Neaiškus vertinimas grindžiamas tuo, kad J. Bideno administracijos ekonominė politika yra miglota ir prieštaringa. Sankcijų priemonės sudavė skaudų smūgį kolektyviniams Vakarams, įskaitant JAV, - beprecedentė infliacija. Dabar Amerikoje vyksta rimtas mūšis dėl Joe Bideno iniciatyvos uždrausti naftos ir naftos produktų eksportą iš šalies, kad JAV sumažėtų benzino kainos. Tačiau šis žingsnis dar labiau paskatins infliaciją kitose Vakarų šalyse.

Teigiama, kad J. Bideno administracija daugiausia dėmesio skiria tik infliacijos problemai. O nuosmukis jiems yra kažkas tolimo. Lapkričio 8 d. vyks kadencijos vidurio rinkimai į Kongresą ir valstijų įstatymų leidžiamąsias institucijas ir, pasak J. Bideno komandos, rinkėjų nuotaikas daugiausia lemia kainos parduotuvėse, degalinėse ir restoranuose. Apskritai demokratai recesijos grėsmę vertina kaip tolimą debesį horizonte, kuris gali tapti perkūnijos debesimi ne anksčiau kaip lapkričio 8 d., bet iki 2024 m. prezidento rinkimų.

Tuo tarpu dauguma ekspertų linkę manyti, kad krizė prasidės jau šiais metais. Tarp jų yra tokie autoritetai kaip Volstrito "Goldman Sachs" analitikai ir Niujorko universiteto profesorius Nourielis Roubini, kuris 2008 m. numatė pasaulinę finansų krizę.

Birželio 1 d. (prieš FRS paskutinį pagrindinių palūkanų normų didinimą) didžiausio JAV banko "JP Morgan Chase" vadovas Džeimis Dimonas (Jamie Dimon), kalbėdamas Niujorke vykusioje finansų konferencijoje, išreiškė didelį susirūpinimą dėl virš JAV ekonomikos tvyrančių debesų: "Šis uraganas ... artėja link mūsų. Tik dar nežinome, ar tai bus nedidelė audra, ar super audra.

Elonas Muskas tą patį sakė dar gegužės mėnesį: "Ar artimiausiu metu bus recesija? Labiau tikėtina, kad taip nei ne." Birželio pradžioje E. Muskas pranešė apie "labai blogą nuojautą" dėl Amerikos ekonomikos.

Daugiausia dėmesio sulaukė Donaldo Trumpo prognozės dėl JAV ekonomikos nuosmukio. Birželio 20 d. jis pareiškė: "Tai negali įvykti per dvejus metus... Mes jau išgyvename recesiją". Trumpo pareiškimas nėra epatažinis. Buvęs JAV prezidentas išreiškė tai, ką jaučia dauguma amerikiečių. Birželio 17 d. "Newsweek" paskelbė dar vienos nacionalinės apklausos rezultatus. Apklausa atlikta vertinant IBD/TIPP ekonominio optimizmo indeksą. Birželio mėn. šio indekso reikšmė tokia: 53 proc. amerikiečių mano, kad jų ekonomika jau patiria nuosmukį, dar 25 proc. respondentų sunkiai tai įvertino ir tik 20 proc. apklaustųjų teigė, kad recesijos šalyje nėra.

Palyginti su gegužės mėnesiu, pesimizmas padidėjo. "Newsweek" tai aiškino šiomis priežastimis: gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje infliacija pasiekė 40 metų aukštumas; birželio viduryje Dow Jonso indeksas pirmą kartą per pusantrų metų nukrito žemiau 30 000. Birželio mėn. JAV akcijų rinka pirmą kartą nuo Džo Baideno prezidentavimo pradžios tapo neigiama. Taip vadinama, kai indeksai nukrenta bent 20 proc. ir pakankamai ilgai išsilaiko žemai. Toks kritimas yra ekonomikos nuosmukio ženklas.

Tai gerai koreliuoja su kitomis nuomonių apklausomis, kuriomis siekiama nustatyti amerikiečių požiūrį į vyriausybę ir politines partijas. Amerikiečiai vis labiau nerimauja dėl J. Bideno nesugebėjimo valdyti ekonomiką. Net demokratai nepasitiki J. Bidenu: apklausos duomenimis, tik 45 proc. apklaustųjų prezidentą įvertino gerai - tai gerokai mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kai 80 proc. demokratų manė, kad prezidentas gerai tvarkosi su ekonomika. Apklausa taip pat parodė, kad daugiau nei aštuoni iš dešimties respublikonų ir beveik šeši iš dešimties nepriklausomų rinkėjų blogai įvertino J. Bideno ekonomiką.

Tai reiškia, kad lapkritį demokratai gali prarasti ir taip nedidelę persvarą JAV Kongrese.

Visa tarptautinė bendruomenė su nerimu stebi, kaip virš Amerikos tvyro ekonominio nuosmukio debesis. Nes jei JAV kils visiška krizė, ji, kaip jau ne kartą anksčiau, išplis po visą pasaulį.

https://www.fondsk.ru/news/2022/06/27/ekonomicheskij-krizis-v-ssha-uzhe-nachalsja-56539.html

Mane galima rasti: VK https://vk.com/id460381786,

Telegram  https://t.me/lebionka

Blogspot https://faktai1001.blogspot.com.