Vokiečiai apie mus: „Lietuvos blokada-provokacija kaip NATO karo prielaida?“

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-06-29 13:53:00, skaitė 491, komentavo 2

Vokiečiai apie mus: „Lietuvos blokada-provokacija kaip NATO karo prielaida?“

Vokiečių portale Unser-mitteleuropa šiandien rašoma apie Rusijos Kailiningrado eksklavo Lietuvos organizuotą blokadą-provokaciją.

https://unser-mitteleuropa.com/litauens-blockade-provokation-als-vorgeschobener-kriegsausloeser-der-nato/

Atrodo, kad Lietuva žaidžia labai klastingą žaidimą su "savavališka" Rusijos eksklavo Kaliningrado (buvusio Karaliaučiaus) blokada. Tai gali būti sąmoninga Rusijos provokacija ir "priežastis" paskelbti karą V. Putinui.

2004 m. į NATO įstojusios Baltijos šalys dabar gali nusverti svarstykles.

"ES solidarumas" pateisina prekių blokadą Kaliningrade

"Baltijos šalių trejetukas", kuris 2004 m. taip pat įstojo į ES, vienijasi dėl "blokados".

Lietuva paskelbė ketinanti ir toliau taikyti dalinę prekių eismo į Rusijos eksklavą Kaliningradą blokadą. Išimčių nebus, šeštadienį socialiniame tinkle "Facebook" pareiškė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda buvo pareiškęs, kad jo šalis ir toliau taikys tranzito apribojimus visam prekių gabenimui sausuma į Rusijos eksklavą Kaliningradą, esantį prie Baltijos jūros. "Visiškai aišku, kad Lietuva privalo ir įgyvendins ES sankcijas", - sakė G. Nausėda.

"Lietuva privalo ir kontroliuos per jos teritoriją gabenamas prekes, negali būti jokių "koridorių", o atsakas į tai negali būti nuolaidžiavimas Rusijai. Europos Komisijos pirmininkui aiškiai pasakiau, kaip Lietuva vertina šią situaciją."

Tuo tarpu Estija jau dabar reikalauja NATO saugumo garantijų.

Briuselio nurodymai

Ne tik neskaidrių farmacijos sutarčių, susijusių su visais ES piliečiais, klausimais, ne, matyt, Ursula von der Leyen taip pat nori pirmauti "karo ekonomikos" srityje.

Kaliningradas - beveik milijoną gyventojų turintis Rusijos eksklavas, esantis tarp Lietuvos ir Lenkijos prie Baltijos jūros.

Prieš savaitę Lietuvos geležinkelių bendrovė, remdamasi tariamais Briuselio nurodymais, sustabdė prekių, kurioms taikomos ES įvestos "Rusijos sankcijos", tranzitą tarp Rusijos ir Kaliningrado srities.

Konkrečiai, prekių, kurioms taikomos ES eksporto sankcijos Rusijai, nebebus galima vežti iš Rusijos į Rusiją (Kaliningradą) geležinkeliu per Lietuvą.

Tai daugiausia metalai, statybinės medžiagos, technologinės prekės ir anglis, kurių Kaliningrado sričiai skubiai reikia normaliai ekonominei veiklai palaikyti.

Kadangi vasario mėn. ES uždarė savo oro erdvę Rusijos lėktuvams, Kaliningrado valdžios institucijoms liko tik galimybė gabenti žaliavas ir prekes iš eksklavo į Rusijos gilumą per Baltijos jūrą, o tai užima daug laiko.

Vis naujos ir toli siekiančios ES baudžiamosios sankcijos Maskvai, pažeidžiančios iki šiol taikytą tarptautinę teisę, yra abejotinos ir ateityje neabejotinai bus teisiškai tikrinamos. Primename, kad nė viena ES šalis nėra įsitraukusi į karinį konfliktą su Rusija.

Sankcijos pateisina viską

Atsižvelgdamas į šias sankcijas, G. Nausėda šeštadienį pakartojo, kad jo vadovaujama Vyriausybė veikia pagal ketvirtąjį ES sankcijų paketą, kuris būtų priimtas "aktyviai dalyvaujant Lietuvai".

Dabartinė prekių tranzito į Kaliningradą blokada iš dalies susijusi su Europos Sąjungos Komisija Briuselyje, kuri anksčiau savo pareiškimuose pritarė Lietuvos planui. Tačiau Rusijoje Lietuvos įvestas tranzito į Rusijos eksklavą nutraukimas ir toliau sulaukia aštrios kritikos.

Tranzito apribojimai prieštarautų ES ir Rusijos partnerystės "pagrindiniams dokumentams". 1994 m. partnerystės susitarime numatytas laisvas prekių tranzitas, sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Ruošiamasi atsakomajam veiksmui.

Pasak "The Times" pranešimo, reaguodama į šiuo metu eskaluojamą prekybos ginčą, Italija kartu su kitų Europos šalių vyriausybėmis praėjusią savaitę paprašė Europos Komisijos sušvelninti krizę. Ataskaitoje teigiama, kad reikia ne atsitraukti, o vengti eskalacijos.

Taigi Italija dabar bando nuraminti padėtį, o "Baltijos nykštukai" nori pasižymėti kaip pavyzdiniai ES tvarkytojai. Pažymėtina, kad Lietuva, skirtingai nei kaimynės Latvija ir Estija, neturi tiesioginės sienos su Rusijos Federacija.

Lietuvos europarlamentaras Petras Auštrevičius, matyt, užsimindamas apie Italiją, kuri bando "nusiraminti", paaiškino, kad neįvardyta ES valstybė narė pasiūlė Komisijai leisti tranzitu gabenti sankcionuotas prekes iš Rusijos į Rusiją.

Tačiau tokios jo kolegų pastangos deeskaluoti situaciją nepatinka Lietuvos europarlamentarui. P. Auštrevičius paragino sprendimų priėmėjus Briuselyje "nepasiduoti agresoriaus spaudimui, neturėtų būti jokių eksteritorinių išimčių ir nuolaidų" Rusijai.

Maskva skelbia, kad Lietuva vykdo "atvirai priešiškus veiksmus"

Tuo tarpu Dmitrijus Peskovas, kalbėdamas kaip Rusijos prezidento atstovas spaudai, išreiškė viltį, kad sprendimas iš dalies uždrausti tranzitą gali būti atšauktas. "Tikėkimės geriausio, bet pasiruoškime blogiausiam. Mes tai darome nuolat", - penktadienį spaudai sakė jis.

Tačiau Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas taip pat kalbėjo, kad Rusija rengia atsakomąjį atsaką.

Nelabai pagrįsta prielaida, kad NATO gali spėti, jog Rusija gali būti linkusi siųsti "karinį signalą" Lietuvos kryptimi. Juk kalbama apie Rusijos piliečius lygiai taip pat, kaip ir apie Donbaso sritis; Rusija tiesiog "nepalieka" savo tautiečių.

Tačiau tai būtų labai sveikintina priežastis "karą kurstančiai" NATO paskelbti "5 straipsnio" nepaprastąją padėtį ir taip "paskelbti" taip trokštamą karą prieš Rusijos Federaciją.

Mane galima rasti: VK https://vk.com/id460381786,

Telegram  https://t.me/lebionka

Blogspot https://faktai1001.blogspot.com.