Pasaulyje pripažįstama Lietuvos sėkmė, siekiant įtraukti Europą į karą su Rusija

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/pasaulyje... 2022-06-30 16:35:00, skaitė 349, komentavo 2

Pasaulyje pripažįstama Lietuvos sėkmė, siekiant įtraukti Europą į karą su Rusija

Ar Kaliningrado krizė prives prie karo?

Raumeningas Lietuvos žingsnis vykdyti ES sankcijas blokuojant Rusijos geležinkelių krovinius gali paaštrinti Rusijos ir NATO konfliktą.

Lietuva įviliojo NATO į spąstus, paaštrindama santykius su Rusija dėl tranzito į Kaliningradą apribojimų, „Foreign Policy“ sakė užsienio politikos ekspertė Emma Ashford.

„Kyla klausimas, ar prieš pasirinkdami lietuviai tarėsi su sąjungininkais Europoje ar su JAV? Man atrodo, kad tai yra potencialus aljanso įviliojimo į spąstus atvejis, kai vienam asociacijos nariui pavyksta į konfliktą įtraukti savo sąjungininką“, – sakė ji.

Ekspertė taip pat apgailestavo dėl susidariusios situacijos aplink Rusijos sritį, nes prieš tai Kaliningrado sritis aktyviai plėtojo ryšius su kaimynais.

Tai pavojinga. Kaliningradas, kuris Tarybų Sąjungos dalimi tapo tik Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, yra apsuptas NATO ir Europos Sąjungos šalių ir nėra sujungtas sausuma su likusia Rusija. Pastaraisiais metais tai tapo aiškia NATO gynybine problema: liūdnai pagarsėjęs 2016 m. „ Rand Corporation“ išryškino Rusijos galimybes panaudoti teritoriją, kad karo atveju sutrukdytų NATO pastiprinimui pasiekti Baltijos šalis. Tai visada buvo vienas iš labiausiai tikėtinų Rusijos ir NATO konflikto taškų.

Lietuva tikrai turi teisę vykdyti ES sankcijas, tačiau turėtume būti aiškūs, kad tai yra ir nepaprastai pavojingas pasirinkimas. Daugelis prekių, kurių reikia Kaliningrado žmonėms, atkeliauja sausuma traukiniu iš Rusijos; rusai tai apibūdina kaip blokadą, ir tai nėra visiškai netikslu.

Šaltinis: bukimevieningi.lt