Ar Lietuva nori pradėti karą su Rusija?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-l... 2022-07-01 21:15:00, skaitė 422, komentavo 32

Ar Lietuva nori pradėti karą su Rusija?

Tad kodėl Lietuva sąmoningai kelia įtampą dėl tranzito į Kaliningradą?
Galbūt Lietuva tikisi įstumti NATO, t.y. Ameriką, į tiesioginę karinę konfrontaciją su Rusija. Laikas yra patogus, nes šią savaitę Madride įvyks aljanso viršūnių susitikimas. Kai kas Vilniuje jau pasisakė už karą.

Pasak patarlės, tas, kas sėja vėją, rizikuoja pjauti audrą. Gali būti, kad Lietuvoje tai irgi supranta, todėl siekiama kuklesnio tikslo. Vilnius gali tikėtis paskatinti Rusijos grasinimų antplūdį, kuris suteiktų daugiau argumentų Baltijos šalių prašymams dėl nuolatinio JAV pajėgų dislokavimo.

O kaip į Lietuvos provokaciją reaguoja Europa? Europos Sąjungos užsienio reikalų „vyriausiasis įgaliotinis“ Žozefas Borelis (Josep Borrell), turintis puikų titulą, bet iš kurio mažai naudos praktiniuose reikaluose, sakė, kad  „visada nerimauja dėl Rusijos keršto“, tačiau gynė Lietuvą ir paaiškino, kad „ji nekalta, nes vykdo ne savo nacionalines sankcijas“.

Tačiau užkulisiuose ES pareigūnai nervingai blaškosi. „Politico“ pastebėjo „šiek tiek užslėptą, bet gana rimtą prieštaravimą tarp Lietuvos pareiškimo, kuriame teigiama, kad ES sankcijos apima metalų tranzito draudimą, todėl Lietuva privalo blokuoti tokį tranzitą į Kaliningradą, ir ES Komisijos atstovo pareiškimo, jog Lietuva tiesiog turi atlikti „proporcingus“ patikrinimus „leidžiant laisvą tranzitą“. Neįvardytas „aukštas pareigūnas“ sakė „Politico“, kad „kai kuriems Baltijos šalyse yra naudinga didintį įtampą šiuo klausimu“.

Be abejo, Lietuva taip ir daro. Ir taip elgdamasis Vilnius sąmoningai ir beatodairiškai kursto laužą, kuris jau ir taip liepsnoja Europos Rytuose.
Ukraina yra nuskriausta Rusijos agresijos. Amerikiečiai pagrįstai remia Kijevo nepriklausomybės ir suvereniteto gynybą.

Tačiau svarbesnis JAV interesas yra užkirsti kelią konflikto plitimui ir eskalavimui. Net jei niekas iš tikrųjų to nenori – blogiausiu atveju tai gresia peraugti į plataus masto konvencinį karą tarp didžiųjų pramoninių valstybių, kurį gali vainikuoti apsikeitimas branduoliniais smūgiais – kuo ilgiau tęsis dabartinės kovos, tuo didesnė tikimybė, kad karo veiksmai taps nebekontroliuojami.

Vašingtonas turėtų konfidencialiai perduoti aiškią ir griežtą žinią Vilniui ir kitoms Europos, ypač Rytų, sostinėms: Maskvos kurstymas smogti atleistų JAV nuo bet kokios pareigos jas ginti, net jei jos yra NATO narės. Amerikai ir likusiai Europai gyvybiškai svarbu „karo šunis“ laikyti pririštus, jei tik tai įmanoma.

ekspertai.eu